De Wintertop-10 van SEAT

Met de SEAT naar de sneeuw deze winter? Dan kun je dit jaar extra onbezorgd op weg. Deze top-10 bereidt je namelijk optimaal voor op kou en winterse omstandigheden.
SEAT rijders hebben recht op een gratis wintercheck. Interesse?
Maak snel een afspraak

SEAT’s Wintertop-10

 • 1 - Laat de accu checken

  Een kapotte accu is het meest voorkomende pechgeval in de winter. De batterij heeft het dan ook wat zwaarder bij kou, waardoor soms problemen ontstaan. Zorg dus dat ‘ie is gecheckt voor vertrek.
 • 2 - Spuit sloten in

  Voordat de winter begint: behandel de sloten met een vochtverdrijvend middel. En zorg dat je een slotenspray hebt die je, let op, buiten de auto bewaart. Hiermee kun je het slot ontdooien, mocht het toch bevroren zijn. Geen spray bij de hand? Heet water en een föhn werken ook.
 • 3 - Voorkom dichtgevroren deuren

  Als je talkpoeder of siliconenspray aanbrengt op de deurrubbers, wordt de kans dat je deuren dichtvriezen veel kleiner. Toch dichtgevroren deuren? Duw de deur eerst even wat extra dicht (hierdoor kan het ijs breken) en gebruik een föhn of een zakje heet water om te ontdooien.
 • 4 - Check op antivries

  Zit er antivries in het koelsysteem? En tot welke temperatuur is het systeem beveiligd tegen vorst? Laat dit even checken voor je vertrekt. Zorg meteen even voor voldoende ruitenwisservloeistof…
 • 5 - Denk aan je verlichting

  Heeft jouw SEAT een lichtsensor? Mooi zo! Het licht gaat dan automatisch aan als het donker wordt of als je in een tunnel rijdt. Vergeet echter niet om bij barre winteromstandigheden (sneeuw, mist, etc.) de verlichting handmatig aan te zetten!
 • 6 - Schrik niet van ABS

  Bij remmen op glad wegdek wil het antiblokkeer remsysteem (ABS) nogal eens in werking treden. Dit trilt en maakt een bijzonder geluid, maar schrik er vooral niet van. Dankzij het ingrijpen van deze technologie blijft de auto in veel situaties juist prima bestuurbaar.
 • 7 - Help de airco-installatie een handje

  Zet de airco net voor aankomst bij het vakantieadres uit. Dan kan de installatie even drogen (i.p.v. bevriezen). Ook is het slim om vooraf het interieurfilter te laten checken. Stof en pollen verminderen de werking van de airco. Neem ten slotte niet teveel sneeuw en nattigheid mee in de auto: dat scheelt condens.
 • 8 - Gebruik de handrem slim

  Ga anders met je handrem om als het onder 0 graden is. Zo kan je een vastgevroren kabel voorkomen. Zet de auto dus liever in zijn versnelling (tenzij je op een helling staat). En heb je een automatische handrem? Check dan de handleiding van de SEAT hoe je het systeem tijdelijk anders kunt instellen.
 • 9 - Controleer de ruitenwissers

  Ga je op pad in een koud gebied? Check eerst even of de ruitenwissers niet zijn vastgevroren. Dat kan immers tot schade leiden in je ruitenwissersysteem. Let vooral ook op bij veel sneeuw aan de onderzijde van de ruit.
 • 10 - Houd rekening met brandstoftype

  Rijd je een auto op LPG? Laat de motor dan vanaf de start tot ‘ie warm is op benzine lopen. LPG heeft namelijk veel warmte nodig om goed te verdampen en verbranden. 
  Heeft jouw SEAT een dieselmotor? Tank dan net voor aankomst de tank vol: de diesel die verkocht wordt in de buurt van wintersportgebied is beter bestand tegen de kou!

En doe dit vooral niet…

Natuurlijk zijn er ook zaken die je maar beter niet kunt doen. Hier een top-3 met de grootste winterblunders.

Not done

 • 1 - Geen heet water over de ruit!

  Is je ruit bevroren? Giet er dan vooral geen heet water overheen. Hierdoor kan de ruit weer bevriezen en het kan leiden tot ruitbreuk.
 • 2 - Niet teveel korte ritjes

  Steeds maar korte stukjes rijden in echte kou trekt een enorme wissel op je accu. De olie vervuilt en de motor loopt bijna continu in opwarmfase. En dat bemoeilijkt de volgende start aanzienlijk…
 • 3 - Handrem aantrekken: liever niet

  Zet de auto niet op de handrem als het vriest. Tenzij je op een flinke helling staat natuurlijk. Je kunt de auto beter in zijn versnelling zetten: zo verklein je het risico op een vastgevroren handremkabel.