Technisch woordenboek

"Adaptive cruise control", "Rear cross traffic assist", "Keyless entry/go". Dit zijn de nieuwste technologieën die beschikbaar zijn in de auto-industrie, maar soms worden al die termen je misschien even iets te veel. Wat je dan nodig hebt is een duidelijk overzicht waarop je altijd kunt terugvallen als je iets even niet precies meer weet. Hieronder hebben we al onze technologische hoogstandjes duidelijk uitgelegd en op alfabet gesorteerd.

Adaptive cruise control

ACC (Adaptive Cruise Control) zorgt voor een comfortabele rit door het gebruik van een radar systeem dat automatisch reageert op de rijstijl geselecteerd door de bestuurder. De auto versnelt en vertraagd dan afhankelijk van de doorstroming van het verkeer. De functie wordt geactiveerd door middel van een hendel aan het stuur. De bestuurder is verantwoordelijk voor het selecteren van de gewenste rijsnelheid en de gewenste afstand tot de voorligger, met inachtneming van de wettelijke minimale afstanden. In de praktijk werkt ACC als een intelligent cruise control systeem waarbij de geselecteerde afstand automatisch wordt gehandhaafd, afhankelijk van de gewenste snelheid. Als er geen voorligger is, werkt ACC als een conventioneel cruise control systeem.


Klik op de afbeelding om de informatievideo te bekijken.

B

Blind spot detection

Ook wel: "Dode hoek detectie". 

Nooit meer een auto over het hoofd zien die verstopt zit in de dode hoek . Dankzij het slimme radarsysteem worden voertuigen gesignaleerd die zich uw dode hoek bevinden. Met behulp van een lichtsignaal in de zijspiegel, wordt aangegeven of u af kunt slaan of toch beter in uw baan kunt blijven. Veilig en innovatief.

Draadloze telefoonlader

De ingebouwde draadloze telefoonlader voorkomt gedoe met kabeltjes met behulp van de nieuwste slimme inductie technologieën. Leg de smartphone simpelweg op de draadloze telefoonlader en onverwachts een lege batterij is geschiedenis! 

Drive profile

Met Drive profile selecteer je voor vertrek het karakter van de rit; normal, sport, eco of individual. Bij de Ateca 4DRIVE-uitvoering horen 2 extra offroadfuncties. Geavanceerde techniek, relaxed rijden en perfecte prestaties.

E

Elektronische Stabiliserings Controle (ESC)

De elektronische stabiliteitscontrole ( ESC) herkent kritieke rijsituaties , zoals het risico van slippen en het voorkomen hiervan. Om te voorkomen dat het ESC kan reageren op kritieke situaties , ontvangt het systeem voortdurend informatie. Het systeem gebruikt informatie van de stuurhoek sensor en de ABS wielsnelheid sensoren op de wielen. Uit deze twee gegevens berekent de regelaar de gewenste rijrichting en het beoogde rijgedrag van de auto.

Emergency assist

De auto scant constant op de alertheid van de bestuurder. Wanneer de bestuurder gedurende een bepaalde tijd niet ingrijpt, geeft de auto eerst een geluids- en vervolgens een visueel signaal, gevolgd door een kort pulseren van de remmen. Wanneer een reactie nog steeds uitblijft, remt de Ateca tot stilstand af, en blijft daarbij binnen de rijbaan.

F

Front assist

Front Assist  waarschuwt de bestuurder voor het gevaar van een kop-staartaanrijding en remt desgewenst de auto zelfstandig af om een ongeval te vermijden.

Klik op de afbeelding om de informatievideo te bekijken.

Full LED

Full LED lampen gaan vaak langer mee, zijn zuiniger dan gebruikelijke lampen en zorgen voor een zeer helder licht.

Full link Technology

Koppel nu gemakkelijk de telefoon via bluetooth aan jouw SEAT. Bekijk hier welke telefoons er toepasbaar zijn. 

Klik op de afbeelding om de informatievideo te bekijken.

H

Hill hold control (hellingassistentie)

HHC (Hill Hold Control) maakt het wegrijden op een helling een eenvoudige zaak. Als een subfunctie van de ESP, registreert het systeem de te behouden remdruk. Op een helling kan er nu weggereden worden zonder de handrem eerst los te maken. Terugrollen wordt verhinderd ongeveer twee seconden nadat het rempedaal is losgelaten .

K

Keyless entry / go

Het Keyless entry/go systeem opent en sluit de auto zodra je in de directe omgeving bent, zelfs zonder actief gebruik van een sleutel.

L

Lane assist

De Rijbaan-assistent, dat automatisch lichte stuurimpulsen geeft wanneer de auto een rijbaanmarkering dreigt te overschrijden, om de auto in de juiste richting te dirigeren. 

Klik op de afbeelding om de informatievideo te bekijken.

M

Moeheidsherkenning

Vermoeidheidsdetectie, bespeurt vermoeidheidssignalen bij de bestuurder en waarschuwt hem aan de hand van audio- en visuele signalen om een pauze te nemen.

Klik op de afbeelding om de informatievideo te bekijken.

P

Park assist

De Park Assist kan worden geactiveerd door de bestuurder via een schakelaar op de middenconsole. Het systeem bepaalt waar het stilstaande verkeer zit bevindt zodat de auto veilig in te parkeren is. 

R

S

T

Top view camera

Relaxed en moeiteloos parkeren is kinderspel met de Top view camera en Park assist. 360° zicht rondom de auto en automatische stuurhulp: zeg maar dag tegen parkeerstress of parkeerschade.

Traffic jam assist

Traffic jam assist helpt in de file met stoppen en starten.

V

Verkeersborden herkenning

SEAT 's Traffic Sign Recognition detecteert alle verkeersborden, zodat je niet iets hoeft te missen. Het systeem detecteerd snelheidsbeperkingen inhaalverboden en wegwerkzaamheden, al voordat je ze tegenkomt . Extra regensensoren helpen het regelen van uw auto ruitenwissers en geven optimale snelheidslimieten voor nat weer op je dashboard.

W

Welcome lights

De Welcome lights met de cirkelvormige lichtprojectie is een optimale mix van vormgeving en functionaliteit. Een stralende begroeting. Daardoor hoef je als bestuurder nooit meer te zoeken in het donker.

Instructie handleiding nodig?

Wil je uitgebreide informatie over de werking van de systemen in jouw SEAT? Download deze dan hier.

SEAT Opsomming

 • Adaptive Cruise Control

  De automatische afstandsregeling (ACC) is een uitbreiding van het snelheidsregelsysteem van de wagen (GRA) ⇒ . Met de ACC-functie kan de bestuurder een kruissnelheid instellen tussen 30 en 160 km/u (18 en 100 mph) en ook de gewenste tijdelijke afstand t.o.v. de voorligger. De ACC-functie past de kruissnelheid van de wagen op elk ogenblik aan en houdt een veiligheidsafstand t.o.v. de voorligger. De ACC-functie is gebaseerd op een radarsensor die het mogelijk maakt de afstand tot de voorliggers te meten. Als de wagen uitgerust is met automatische versnellingsbak, kan de ACC deze afremmen en volledig tot stilstand brengen bij een voertuig dat tot stilstand gebracht wordt. 

  Oproep tot ingreep door bestuurder
  Tijdens het rijden kent de automatische afstandsregeling een aantal beperkingen eigen aan het systeem. Dit betekent dat de bestuurder onder bepaalde omstandigheden zelf de snelheid en de afstand tot andere wagens moet regelen.

  Voor meer informatie raadpleeg de handleiding van je auto.

 • Blind spot detection

  Blind spot detection vergroot de veiligheid bij het wisselen van rijbaan. Het systeem signaleert weggebruikers die je mogelijk over het hoofd ziet.
 • Draadloze telefoonlader

 • Drive profile

 • Elektronische Stabiliserings Controle (ESC)

  De ESC draagt in hoge mate bij aan de veiligheid. Dit systeem reduceert het
  slipgevaar en verbetert de rijstabiliteit van de wagen. Rijdynamische grensgevallen,
  zoals oversturen en ondersturen van de wagen of doordraaien van
  de aangedreven wielen, worden door de ESC herkend. Door gerichte remingrepen
  en een reductie van het motorkoppel wordt de wagen gestabiliseerd.

  In de ESC zijn het antiblokkeersysteem (ABS), de remassistent, de antislipregeling
  (ASR), de elektronische differentieelvergrendeling (EDS), de elektronische
  automatische blokkering, de selectieve motorkoppelregeling en
  de rijstabilisatie van de wagen met aanhangwagen verenigd. De ESC
  draagt bovendien bij aan de stabiliteit van de wagen door het draaikoppel
  te wijzigen.

  Antiblokkeersysteem (ABS)
  Het ABS voorkomt dat de wielen blokkeren, wanneer wordt geremd tot kort
  voor stilstand van de wagen. Daardoor blijft de wagen ook bij een noodstop
  bestuurbaar. 

 • Emergency assist

 • Front assist

 • Full LED

 • Full link Technology

 • Hill hold control

  Deze functie is alleen beschikbaar bij wagens die met ESC zijn uitgerust. De starthulp op hellingen helpt de bestuurder bij het bergop starten, door de wagen in stilstand te houden. Het systeem behoudt de remdruk tijdens ca. twee seconden nadat de bestuurder de voet van het rempedaal haalt, om te vermijden dat de wagen naar achteren rolt tijdens het startmanoeuvre. Tijdens deze twee seconden heeft de bestuurder voldoende tijd om het koppelingspedaal los te laten en te versnellen zonder dat de wagen zich verplaatst en zonder de handrem te moeten gebruiken. Dit maakt het starten gemakkelijker, comfortabeler en veiliger. De voorwaarden voor de werking ervan zijn: 

  ● op een helling staan,
  ● gesloten portieren,
  ● wagen in volledige stilstand,
  ● draaiende motor en ingetrapte rem,
  ● bovendien moet de versnelling ingeschakeld zijn of in vrijloop staan voor de schakelbak en de keuzehendel zich bevinden in de stand S, D of R in het geval van de automatische transmissie. Het systeem is ook actief voor bergop met achteruit.

 • Keyless entry / go

 • Lane assist

 • Light assist

 • Park assist

 • Rear cross traffic assist

 • Start / Stop systeem

  Het start/stop-systeem kan u helpen brandstof te besparen en de CO2-emissie te beperken. In de start/stop-stand wordt de motor automatisch afgezet zodra de wagen stil komt te staan, bijv. voor een verkeerslicht. Het contact blijft ingeschakeld tijdens de periode van stilstand. Zodra verder gereden kan worden, wordt de motor weer automatisch gestart. Zodra het contact wordt ingeschakeld, wordt automatisch het start/stopsysteem geactiveerd.


  Basisvoorwaarden voor start/stop-stand
  ● Het bestuurdersportier moet gesloten zijn.
  ● De bestuurder draagt de veiligheidsgordel.
  ● De motorkap is gesloten.
  ● De wagen heeft sneller dan 4 km/u gereden sinds de vorige stop.
  ● Er wordt niet met een aanhanger gereden.

 • Top view camera

 • Traffic jam assist

 • Verkeersborden herkenning

 • Welcome lights