SEAT Blog

Rijden vrouwen beter?

Waarom vrouwen beter autorijden dan mannen.

SEAT | Vrouwen rijden beter dan mannen


Mannen weten het 100 procent zeker: zij rijden beter dan vrouwen. Jammer jongens, wetenschappelijk onderzoek bewijst het tegendeel. SEAT omarmt het onverwachte en dus vertellen wij je graag waarom vrouwen beter autorijden dan mannen. Beat the Expected noemen we dat.

Vrouwen hebben vaker een onzekere rijstijl en dat spotten die haarscherpe mannenogen van kilometers afstand. Dát is precies waarom mannen vaak een negatief beeld hebben van de rijkunsten van vrouwen. Tevreden zien ze hun vooroordeel bevestigd. Maar het is opvallend dat juist alle clichés rondom mannelijke bestuurders waar zijn.

Mannen kiezen voor meer pk’s

Precies zoals je zou denken, hebben mannen éérder een eigen auto dan vrouwen en kiezen ze steevast voor een model met méér pk’s. Dit blijkt uit een enquête onder dertigduizend jonge bestuurders van 18 tot 24 jaar. Bovendien kiezen jongens vaker voor alleen een WA-autoverzekering en zijn ze dus alleen verzekerd voor schade die ze veroorzaken bij anderen. Hen overkomt niets, is ongetwijfeld het achterliggende idee. De werkelijkheid is anders…

Mannen, schrik niet, maar volgens het CBS was in 2020 ruim 80 procent van de fatale verkeersslachtoffers van 15 tot 30 jaar een man. Dan hebben we het voornamelijk over auto-ongelukken. Het aandeel mannen was nog hoger onder de 40- tot 50-jarigen, namelijk 90 procent!


Vrouwen nemen minder risico’s

Vrouwen zijn dus minder vaak betrokken bij ernstige auto-ongevallen dan mannen. Dat komt doordat ze minder risico’s nemen, zegt het Vias Institute. Talloze cijfers bevestigen dit: vrouwen houden zich beter aan snelheidslimieten dan mannen, bellen en appen minder achter het stuur, dragen vaker hun veiligheidsgordel en rijden zelden door oranje. Mannen blazen bovendien vier keer vaker positief tijdens een alcoholcontrole. Kunnen mannen dan niets goed doen? Jawel: ze slagen vaker in één keer voor hun rijexamen.

Mannen overschatten zichzelf

Mannen halen dus makkelijker hun rijbewijs en vrouwen nemen minder risico’s in het verkeer. Dat is ook precies waar Willem Vlakveld van het Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) op uitkomt: “Jonge vrouwen zijn waarschijnlijk beter in het inschatten: ze vinden situaties eerder gevaarlijk en zijn minder geneigd om risico’s te nemen. Mannen hebben, denk ik, sneller de neiging om zichzelf te overschatten.”


Vrouwen kiezen vaker voor de SEAT Arona

Vrouwen doen nog iets slims: ze kiezen vaker voor de SEAT Arona. De compacte, betaalbare en veilige SUV die met je meekijkt en autorijden minder stressvol maakt. Dankzij Verkeersbordherkenning weet je precies hoe hard je mag rijden, Side Assist waarschuwt je als er iets of iemand in je dode hoek zit en met Adaptive Cruise Control blijf je op veilige afstand van je voorligger.

De SEAT Arona deed het bovendien erg goed in de Euro NCAP-crashtest en kreeg de hoogst mogelijke veiligheidsbeoordeling van 5 sterren. De experts zijn ook enthousiast, zoals je zelf kunt lezen in de reviews van de Arona. Een gek idee dat mannen (lees: brokkenpiloten) vaker een beroep doen op de veiligheidsfuncties van hun auto dan vrouwen. Tja, vrouwen zijn nu eenmaal beter in autorijden dan mannen.

Dit vind je misschien ook interessant: