SEAT Blog

Wereld Radio Dag

Waarom mannen luidkeels meezingen met ABBA.


Wereld Radio Dag, 13 februari, is een mooie aanleiding om extra hard mee te zingen met de radio als je in je SEAT stapt. Maar wat blijkt uit onderzoek? Vrouwen doen dat veel liever dan mannen, en ze luisteren ook nog eens naar heel andere muziekgenres …

Eerst even over het begin van Wereld Radio Dag. Die gaat niet terug tot de uitvinding van de radio in 1895, maar heeft een andere oorsprong. Op 13 februari 1946 begon de Verenigde Naties met uitzendingen vanuit het hoofdkantoor in New York. Radio werd gezien als een krachtig middel om democratische waarden te verspreiden.

In Nederland vond de eerste radio-uitzending plaats op 6 november 1919. Ingenieur Hanso Schotanus à Steringa Idzerda zond vanuit Den Haag tussen 8 en 10 uur ’s avonds uit. De uitzending begon met – wie kent het niet – het soldatenlied Turf in je ransel.

Nederland luistert naar QMusic en NPO Radio 2

Bij SEAT doen we het nét even anders - Beat the Expected. Daarom zorgen we voor Wereld Radio dag naar verrassende verschillen in het luistergedrag van mannen en vrouwen.

Liedjes blijven, na meer dan 100 jaar, bij veel radiostations het belangrijkste ingrediënt van de uitzendingen. Niet voor niets zijn muziekzenders Radio 2 en QMusic de best beluisterde zenders van Nederland.

Maar bij het meezingen beginnen de verschillen. Vrouwen doen dat veel vaker dan mannen. 60 procent van de vrouwen laat de Adele in zich los, bleek uit onderzoek van een Nederlandse occasionwebsite. Van de mannen doet maar 37 procent alsof ze Ed Sheeran of Bono zijn.

SEAT Blog | Wereld Radio Dag

Mannen houden niet van ABBA

Mannen en vrouwen hebben bovendien een heel andere smaak. De Radio 2 Top 2000 doet elk jaar onderzoek naar de stemlijstjes. Uit de Top 2000-statistieken blijkt dat vrouwen meer op vrouwelijke artiesten stemmen, zoals Claudia de Breij (Mag ik dan bij jou) en Anouk (Nobody’s Wife). Ook Racoon (Oceaan) en ABBA (Dancing Queen) doen het goed bij de vrouwen. Mannen gaan voor de harde gitaren van Slayer, Motorhead en AC/DC. Verder zijn Dire Straits en de Rolling Stones populair.

Wie bepaalt wat er gedraaid wordt, is trouwens geen kwestie van geslacht, maar van de zitplaats in de auto. Volgens de geldende roadtrip regels kiest de bestuurder de muziek, want hij of zij bestuurt de auto en is dus de baas. Nu is het wel zo dat vrouwen beter autorijden dan mannen. De bestuurder heeft overigens ook het recht om de bijrijder tot dj te benoemen.

Wereld Radio Dag in je SEAT Leon

Je verwacht het misschien niet, maar in 2022 is radio nog altijd het meest beluisterde medium, ondanks de komst van televisie, internet en smartphones. Via het infotainmentsysteem van je SEAT Leon kun je op vele manieren meezingen: met je favoriete radiostation via DAB+, met je eigen muzieklijsten of met de Spotify-lijsten van SEAT. Je lievelingsnummers klinken het best met de 10 speakers en de serieuze subwoofer van het BeatsAudio-geluidssysteem.

We dagen je uit om het vandaag op Wereld Radio Dag even anders aan te pakken. Mannen, laat je niet kisten en zing gewoon keihard mee met ABBA. Niemand hoort je toch als je het volume keihard opendraait voor Dancing Queen! En vrouwen, zet Thunderstruck van AC/DC op in je SEAT Leon, trommel mee met de drums en speel luchtgitaar in de file.

Dit vind je misschien ook interessant: