De MIA voor elektrische auto's

Je auto als aftrekpost

MIA elektrisch rijden

Zakelijk voordeel

Als ondernemer is elektrisch rijden een bijzonder aantrekkelijke keuze. Je betaalt niet alleen het lage bijtellingstarief, maar kunt ook gebruik maken van de Milieu-investeringsaftrek (MIA). Wat deze regeling inhoudt en hoeveel je ermee bespaart? We leggen het uit!

Wat is de MIA (Milieu-investeringsaftrek)?

Als je als ondernemer een volledig elektrische auto hebt aangeschaft voor je bedrijf, kom je in aanmerking voor de MIA. Dat betekent dat je 27% van je aanschafkosten van je auto kunt aftrekken van je winst, met een maximum van € 40.000.

Meld je aan bij het RvO

De Vamil

Dankzij de MIA kun je een flink deel van je aanschafkosten voor je elektrische auto afschrijven. Maar ook de aanschaf van een laadpaal wordt gesubsidieerd: als ondernemer kun je tot wel 75% van de aanschafprijs van een laadpaal afschrijven. Lees meer over deze regeling, de Vamil, op de site van de Rijksoverheid.

Een rekenvoorbeeld

Stel: jouw fiscale winst bedraagt na reguliere afschrijving € 75.000, en je betaalt 25% belasting over de fiscale winst van jouw bedrijf. Je schaft een Mii electric aan voor jouw bedrijf, waardoor je volgens de Milieu-investerings aftrek 27% van die investering van de winst mag aftrekken.

27% van € 18.537 (de prijs van een Mii electric exclusief BTW) is €5.005. De fiscale winst wordt nu € 69.995 (€ 75.000 - € 5.005). Zonder MIA zou je € 18.750 belasting moeten betalen, maar door gebruik te maken van de MIA wordt dat bedrag verlaagd naar € 17.498,75. Een direct fiscaal voordeel van € 1.251,25. Lees hier meer over de kosten van elektrisch rijden

Aanschaf Mii Electric, exclusief btw € 18.537
Bruto voordeel MIA (27% van aanschafprijs) € 5.005
Netto voordeel MIA € 1.251,25

Meer weten over elektrisch rijden?

Wil je meer weten over elektrisch rijden, zoals hoelang je accu meegaat, hoe het onderhoud van een elektrische auto eruit ziet of wat nu eigenlijk de kosten van elektrisch rijden zijn? Wij vertellen je er graag meer over! 

Als eerste op de hoogte zijn?

Schrijf je in voor de Elektrisch Rijden-nieuwsbrief en mis niks.

Ontdek nu

Ontdek nu alles over de Mii electric.

Dealer zoeken

Jouw dealer kan je als geen ander vertellen welk onderhoud je auto nodig heeft, en wanneer.