Bespaartips

Haal alles uit elektrisch rijden

elektrisch rijden bespaartips

Ga verder

Natuurlijk wil je het maximale halen uit rijden in je elektrische SEAT: maximaal comfort, maximale rij-ervaring en maximale actieradius. En dat alles tegen de scherpste prijs mogelijk. Met deze vijf tips lukt dat je gegarandeerd.

Vijf tips om te besparen met je rijstijl

Tip 1. Haal sneller je voet van het pedaal

Zie je een stoplicht, kruispunt of rotonde aankomen? Anticipeer daarop en laat je auto zo lang mogelijk uitrollen. Op deze manier wint je accu energie terug, terwijl je dat met remmen juist kwijtraakt. Gratis je elektrische auto opladen

Tip 2. Gebruik de eco-stand

Wil je zoveel mogelijk halen uit één acculading? Zet je elektrische SEAT dan op eco-stand. Alleen als je écht extra power nodig hebt, wissel je van rijprofiel. 

Tip 3. Vertrouw op het infotainmentsysteem

Houd je infotainmentsysteem te vriend: die vertelt je hoe je je rijgedrag kunt verbeteren om energie te besparen of zelfs terug te winnen. Ook voorkomt je navigatie dat je omrijdt en onnodige kilometers maakt. 

Tip 4. Stel vooraf de temperatuur in

Comfortabel warm en toch zuinig rijden? Verwarm je auto dan met de Mijn SEAT-app al tijdens het laden en gebruik onderweg alleen stoelverwarming. Zo lever je niet in op je acculading tijdens het rijden.

Tip 5. Beperk het gewicht

Elke verdwaalde koffer of rondslingerende tas in je achterbak verhoogt het gewicht van je auto. Dat werkt nadelig voor je actieradius: per 100 kilogram extra gewicht daalt het bereik van je auto met ongeveer 5 kilometer. Neem dus alleen mee wat je écht nodig hebt.

Financieel besparen

Besparen kun je met een elektrische auto niet alleen op verbruik, ook de kosten van elektrisch rijden kunnen een stuk lager uitvallen. Er is bijvoorbeeld minder onderhoud aan je elektrische auto nodig, maar ook stimuleert de overheid elektrisch rijden met verschillende kortingsregelingen en subsidies.

Geen wegenbelasting en BPM

Het begint al goed bij de aanschaf van je auto: je betaalt op elektrische auto's tot en met 2024 geen BPM (aanschafbelasting). Maar ook na aanschaf profiteer je. Elektrische auto's zijn tot en met 2024 volledig vrijgesteld van MRB (wegenbelasting). Dat scheelt je al gauw een paar honderd euro per jaar.

Lees meer op Rijksoverheid.nl

Lage bijtelling

Hoewel het bijtellingspercentage in 2021 is gestegen, profiteer je met een elektrische auto nog steeds van een bijzonder scherp tarief. In 2021betaal je 12% bijtelling tot een maximale catalogusprijs van € 40.000. Boven het catalogusbedrag betaal je 22% bijtelling, het reguliere tarief voor benzine-auto's.

In 2022 tot en met 2025 stijgt het bijtellingsbedrag voor elektrische auto's naar 16%. Na 2025 betaal je het reguliere tarief.

Lees meer op Rijksoverheid.nl

Regionale subsidies

Afhankelijk van waar je woont, kan het zijn dat jouw gemeente of provincie elektrisch rijden stimuleert met verschillende subsidies en regelingen. Kijk op de website van Nederland Elektrisch voor regelingen bij jou in de buurt.

Meer weten over elektrisch rijden?