Bijtelling 2017-2018

SEAT Ibiza

Bijtelling 2017-2018

Rij je voor je werk in een leaseauto van SEAT? Dan is de kans groot dat je bijtelling betaalt. Bijtelling blijft een hot topic voor zakelijke rijders die ook privé gebruik maken van hun auto. Zeker aangezien de regels, voorwaarden en bijtellingspercentages geregeld veranderen. Die wijzigingen zorgen ieder jaar voor een ander kostenplaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de nieuwe regels voor de bijtelling in 2017-2018? SEAT zet de punten op een rijtje.

Wat is bijtelling?

Nog even in het kort: bijtelling is het bedrag dat je afdraagt aan de belasting als je met je zakelijke leaseauto meer dan 500 kilometers privé rijdt. Die 500 kilometer heb je vaak sneller gereden dan je denkt en vraag om een gedetailleerde rittenregistratie. De hoogte van de bijtelling wordt uitgedrukt in procenten. Voor de bijtelling van 2017-2018 zijn er 2 mogelijkheden: 4% of 22% bijtelling. De 4% bijtelling geldt alleen voor volledig elektrische auto’s. Bij leaseauto’s met meer dan 0% uitstoot geldt sinds 2017-2018 nog maar 1 bijtellingspercentage van 22%. Overigens telt de 22% alleen bij auto’s met een kentekendatum vanaf 1 januari 2017.

SEAT heeft geen volledig elektrische modellen. Wat betreft de bijtelling van 2017-2018 gaat het bij jouw Toledo, Leon, Ibiza of ander SEAT-model dus altijd om een percentage van 22%.

Fiscale bijtelling 2017-2018 berekenen

Het bijtellingsbedrag dat je netto per maand betaalt, hangt af van 3 factoren:

  1. Fiscale waarde van je [MERK]
  2. Bijtellingspercentage van de auto
  3. Gehanteerd loonbelastingtarief

De Rekensom:

 Cataloguswaarde (= fiscale waarde) x bijtellingspercentage x belastingschijf/12 maanden = maandelijkse bijtelling

Netto bijtelling berekenen

Je kunt de bijtelling van je leaseauto zelf berekenen, maar je kunt het ook door SEAT laten uitrekenen. Gebruik daarvoor de onderstaande rekentool*. De uitkomst vertelt je hoeveel belasting je betaalt (naast je eventuele eigen bijdrage die je aan je werkgever betaalt)

*Let op: De uitkomst van de rekentool is een indicatie, geen definitief bedrag. Aan de rekentool en de uitkomst daarvan kunnen geen rechten worden ontleend. Het berekende bedrag is de bijtelling op de dag dat je de rekentool hebt geraadpleegd. Eerder toegekende bijtellingskortingen blijven in principe van toepassing voor een periode van 60 maanden na de eerste kentekeninschrijving.

Bijtellingskorting

Modeluitvoeringen met een kenteken van voor 2017-2018 komen nog in aanmerking voor een bijtellingskorting. De eerder toegekende bijtellingskorting blijft geldig voor een periode van 60 maanden na de eerste tenaamstelling van het kenteken. Zijn de 5 jaar verstreken? Dan vervalt de korting en berekenen we opnieuw je maandelijkse bijtelling. 

Over zakelijk rijden

De bijtelling van 2017-2018 is slechts 1 van de vele zaken waar je rekening mee moet houden als je zakelijk rijdt. Maar geen zorgen, SEAT regelt het papierwerk. Jij kan zo in je auto wegrijden en hebt er geen omkijken naar.

Zakelijk rijden bij SEAT
Meer weten over onze zakelijke financial services