Leusden,
18
mei
2018
|
11:58
Europe/Amsterdam

Autoproductie bij SEAT: strak gechoreografeerde dans met 2.000 robots

Autoproductie bij SEAT: strak gechoreografeerde dans met 2.000 robots

  • In de SEAT-fabriek in Barcelona werken 2.000 robots 24 uur per dag
  • Sommige zijn tot wel zes meter hoog en kunnen 700 kilogram aan gewicht dragen
  • Samen met 1.700 medewerkers bouwen robots iedere 68 seconden een carrosserie

Een SEAT produceren heeft heel wat voeten in de aarde. Het proces begint om vijf uur ’s ochtends in de fabriek in Barcelona, waar 2.000 robots en 1.700 medewerkers in iets meer dan een minuut een carrosserie in elkaar zetten. De choreografie van die Industry 4.0-dans is als volgt.

2.000 robots dansen aan één stuk door

Duizenden metalen armen zwaaien gecoördineerd heen en weer en kunnen tot wel 2.300 onderdelen per dag verwerken. Ze werken 24 uur per dag en hebben verschillende functies, uiteenlopend van het lassen van carrosseriedelen en het assembleren van portieren tot aan het nameten van toleranties.

Mechanische dansers met verschillende posturen 

Niet alle robots zijn hetzelfde. De kleinste zijn iets meer dan een meter hoog, terwijl de grootste richting de zes meter gaan. Sommige zijn oranje, andere zijn geel. Sommige zijn uitgerust met grijpers, andere hebben alleen maar sensoren. Ze zijn echter allemaal relatief licht en veelzijdig en kunnen tot wel 700 kilogram dragen.

Pirouetten van 720 graden voor tot wel 16.000 puntlassen

De meeste robots kunnen zich bewegen over zes assen, zowel verticaal als horizontaal op rails en roteren over 720 graden. Iedere robot kan zo per dag tot wel 16.000 puntlassen zetten op de carrosserieën van auto’s in aanbouw.

Dirigenten coördineren hun bewegingen

Een team van 390 mensen houdt de robots in de gaten. Ze kunnen vanuit een controlekamer de status van alle machines zien en de werking ervan afstemmen met de rest van het productieproces.

Nauwkeurig tot op twee tiende van een millimeter

De robots nemen de medewerkers van vlees en bloed niet alleen het saaie en zware werk uit handen, maar zijn ook nog eens enorm veelzijdig en nauwkeurig. Ze transporteren onderdelen van de ene locatie naar de andere en kunnen lassen, bouten aandraaien, lijm aanbrengen en afwijkingen meten tot zelfs twee tiende van een millimeter.

In samenwerking met fabrieksmedewerkers 

De Industry 4.0-dans wordt niet uitgevoerd door robots alleen. Dankzij de samenwerking van mens en machine kan SEAT iedere 68 seconden een carrosserie construeren. De laatste inspecties worden altijd uitgevoerd door fabrieksmedewerkers.