Leusden,
03
juni
2016
|
14:57
Europe/Amsterdam

CARNET: moderne mobiliteit volgens SEAT

SEAT, de technische universiteit van Catalonië en Volkswagen Group Research zijn gestart met CARNET, wat staat voor Cooperative Automotive Network. Het richt zich op onderzoek en innovatie met het oog op mobiliteit in het Barcelona van de toekomst.

CARNET moet leiden tot innovatieve technologie om de uitdagingen van het toekomstige stadsleven het hoofd te bieden en daartoe moet het efficiëntere manieren van vervoer opleveren. Het onderzoeksteam buigt zich nu al over servicegerichte overstapplaatsen voor eigen vervoer naar openbaar vervoer, een app om parkeerplekken te vinden en een carpoolplatform. “De elektrische auto, connected car en autonoom rijden zullen voor nieuwe vormen van mobiliteit zorgen”, zegt Matthias Rabe, SEAT’s vicepresident R&D. “SEAT wil een toonaangevend merk zijn in de ontwikkeling van mobiliteitsoplossingen en CARNET is onze bijdrage aan het stadsvervoer van de toekomst in Barcelona.”

Een van de grote uitdagingen is dat in 2050 maar liefst 70 procent van de wereldbevolking in steden woont. Zo ontstaan er steeds meer metropolen, wat een herziening van het vervoer noodzakelijk maakt op alle terreinen: infrastructuur, verkeerssystemen, gebruik van vervoermiddelen en zaken als energie, ruimte en tijd, die alsmaar beperkter worden. Daarom moet de stedelijke infrastructuur slimmer worden, maar ook de auto’s, waarbij onderling communicerende connected cars uitkomst bieden. Nu al helpt CARNET de moderne stadsmens, bijvoorbeeld met apps die de ideale route en manier van transport geven, intelligente verkeersregelsystemen en geavanceerde communicatievormen. Ook wordt er gewerkt aan openbaar vervoer dat je voor de deur aflevert.