Leusden,
31
juli
2017
|
08:00
Europe/Amsterdam

‘Chillen’ in een SEAT Ateca met Juha Kankkunen

  • Winterse plaatjes in zomerse tijden: Juha Kankkunen rijdt met een SEAT Ateca door een winters Finland
  • Voormalig rallyrijder Kankkunen rijdt over het bevroren Pikku-Nissi meer, tweehonderd kilometer boven de poolcirkel

Terwijl in sommige Europese landen de mussen dood uit de dakgoot vallen van de hitte, reed de Finse voormalige rallyrijder Juha Kankkunen juist de kou in. De meervoudig wereldkampioen rallyrijden testte de SEAT Ateca op het bevroren Finse Pikku-Nissi meer, zo’n tweehonderd kilometer verwijderd van de poolcirkel. Dat leverde mooie plaatjes op.

Rijden in een vriescel
De winter duurt in Finland gemiddeld zes maanden, waarbij de temperaturen kunnen dalen tot ruim twintig graden onder nul. Kankunnen hoefde dus niet bang te zijn met de SEAT Ateca door het ijs te zakken.

Glijdend over een gigantische ijslolly
Het Pikku-Nissi meer is een van de 188.000 meren die Finland rijk is. In het zes maanden durende winterseizoen verandert het landschap dramatisch. Zo vriest het meer volledig dicht. De ijslaag op het meer bedraagt zo’n negentig centimeter, dik genoeg voor een veilige rit met de auto.

23 zeges en 75 podiumplekken
Rallyrijder Juha Kankkunen behaalde in zijn ruim twintig jaar durende carrière 23 overwinningen in het wereldkampioenschap rally, en schreef vier keer de wereldtitel op zijn naam. Daarmee was hij enige tijd recordhouder. “Auto’s die zijn uitgerust met vierwieldrive zijn bij uitstek geschikt voor de zware condities zoals in Finland. De SEAT Ateca is een solide, compacte auto die makkelijk en fijn rijdt,” concludeerde de Fin na de testrit.

Extreme testomgeving
Het noordelijk deel van Finland wordt door SEAT gebruikt als testomgeving voor nieuwe modellen. In extreem winterse omstandigheden moeten de prototypes zich bewijzen voordat ze daadwerkelijk in productie gaan. De testcrew kijkt onder meer naar de tractie, de stabiliteit van de auto en het remsysteem en controleert of alle functies onder deze barre omstandigheden goed blijven functioneren.

Alles onder controle
Winterbanden met speciale spikes en de SEAT 4Drive vierwielaandrijving hielpen Kankkunen om de route over het bevroren meer veilig en snel af te leggen. Het was een spectaculair gezicht om te zien hoe de oud-wereldkampioen de Ateca gecontroleerd over het ijs joeg. “Het is vooral een kwestie van een goede, rustige samenwerking tussen de pedalen en het stuurwiel, niet te bruusk te accelereren en rijden in een hoge versnelling,” adviseert SEAT-rijder Gordi Gené, die ook bij de testritten in Finland aanwezig was.