Leusden,
24
februari
2016
|
08:50
Europe/Amsterdam

CUPRA: 20 jaar sportiviteit, rijplezier en high-performance

Na het winnen van het WK Rally in 1996 met de Ibiza Kit Car in de 2-liter klasse, besloot SEAT zich nog nadrukkelijker te focussen op één van zijn kernwaarden: de passie voor competitie. Die passie stond aan de basis van het CUPRA-label, een revolutionair initiatief om consumenten de mogelijkheid te bieden een straatauto te rijden met serieuze sportwagenprestaties. De naam van het label – een combinatie van Cup en Racing – vat die twee concepten passend samen. Vanaf dat moment hebben de CUPRA-modellen symbool gestaan voor de sportieve inborst die het merk SEAT altijd heeft gekenmerkt.

In 2016 – het jaar dat SEAT de nieuwe Leon CUPRA 290 introduceert – bestaat het submerk CUPRA precies twintig jaar, een jubileum dat niet op een beter moment had kunnen plaatsvinden. Ook nieuwe modellen binnen de CUPRA-familie, zoals afgelopen jaar de 192 pk sterke Ibiza CUPRA 1.8 TSI, blijven trouw aan de bekende CUPRA-formule: een scherpe handling, maximale prestaties, aansprekend design en bovenal een sterke nadruk op sportiviteit.

Het begin van een begrip
De eerste generatie CUPRA zag in 1996 het licht. Het jaar ervoor boekte de Ibiza 1.8 Groep A bemoedigende resultaten in het WK Rally, wat voor SEAT aanleiding was om – getrouw aan de racetraditie die het merk sinds de jaren ’70 zoveel successen bracht – een revolutionair model te ontwikkelen: de Ibiza Kit Car. Voorzien van een 250 pk sterke 2.0-liter motor verraste het model de andere teams in het kampioenschap met zijn indrukwekkende prestaties en betrouwbare motor, een combinatie waarmee de auto zowel op de gebaande als ongebaande paden uitstekend uit de voeten kwam. Het team van SEAT Sport deed aan acht rally’s mee, en na één overwinning (Portugal) en zes podiumplekken werd het tot kampioen gekroond in de 2-liter klasse. Het was de eerste wereldtitel voor een Spaans merk, een mijlpaal in de historie van de internationale autosport.

Tweelingbroer voor de openbare weg
Het belang van en de ambitie voor het project dat SEAT had gelanceerd, bleven niet voorbehouden aan enkel het circuit. Tegelijk met de ontwikkeling van de Ibiza Kit Car werkte SEAT Sport ook maandenlang aan een ‘tweelingbroer’ voor op de openbare weg. Deze 150 pk sterke Ibiza 2.0 was het eerste model dat het CUPRA-embleem droeg. Het idee om raceprestaties en knowhow te combineren in een productieauto werd hartstochtelijk toegejuicht. De Ibiza, die in 1984 werd geïntroduceerd, was in Spanje uitgegroeid tot een waar sociaal icoon, waarmee hij een passend vervolg gaf aan het erfgoed van de legendarische SEAT 600. De Ibiza sprak met name jonge automobilisten aan en werd onder die groep een populair bezit. SEAT besloot om dat potentieel te benutten. Op jonge mensen, of eenvoudigweg de liefhebbers van sportiviteit, oefenden de prestaties van de Ibiza 2.0 een grote aantrekkingskracht uit. Hij sprintte in 8,3 seconden van 0 naar 100 km/u en realiseerde een top van 216 km/u. Het was onder alle omstandigheden een veilige en betrouwbare auto.

Trouw aan hoogwaardige technologie
Het succes van de CUPRA-modellen is te danken aan de continue zoektocht naar perfectie en het toepassen van geavanceerde, prestatieverhogende technologie. In dit opzicht zorgden de gezamenlijke inspanningen van de teams van SEAT Sport en het Technical Center voor opmerkelijke resultaten. In 2000 introduceerde SEAT de tweede versie van de Ibiza CUPRA, voorzien van een krachtige, 156 sterke 1.8 20VT motor, als nieuw boegbeeld voor de Ibiza-reeks. Voor het eerst kreeg het model ESC (elektronische stabiliteitsregeling), een vooruitstrevende technologie voor een model in die klasse.

Datzelfde jaar werd de CUPRA-familie uitgebreid met de SEAT Leon. Die vertrouwde op vierwielaandrijving en een 2.8-liter V6 waarmee het model voor het eerst de 200 pk grens doorbrak.

De toewijding van SEAT voor het CUPRA-label zorgde vervolgens voor uitbreiding naar andere modellen. In hetzelfde jaar debuteerde ook de Cordoba CUPRA 1.8 20VT met 156 pk, in een ambitieuze poging om consumenten een straatversie te bieden van de SEAT Cordoba WRC die drie jaar lang in de top van het World Rally Championship meestreed.

SEAT sloot het jaar 2000 af door de internationale media op de Birmingham Motor Show te verrassen met de presentatie van de 180 pk sterke Ibiza CUPRA R 1.8 20VT. Dat was het eerste model van SEAT dat de letter R in zijn naam droeg, waarmee het model zich nadrukkelijk onderscheidde als een pure ‘hot hatch’. Slechts 200 exemplaren werden er van geproduceerd, waarmee een traditie van speciale limited editions van het Spaanse merk werd geboren.

De eerste Leon die door SEAT Sport onder handen werd genomen was de CUPRA R in 2002. De autosportdivisie van het Spaanse merk gaf het model een 1.8 20 VT met 210 pk die onder alle omstandigheden uitstekende prestaties leverde. Een jaar later volgde een nog sterkere versie met 225 pk.

Breedteproject
Vanaf 2006 werd het Technical Center verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de CUPRA-modellen, zodat SEAT Sport zich geheel kon focussen op de inzet van auto’s in competitieverband. In 2002 had SEAT namelijk zijn rentree in de autosport gemaakt met de SEAT Leon Supercopa merkencup.

De ontwikkeling van een CUPRA-model is een breedteproject waarbij elke divisie van SEAT betrokken is. Elke afdeling werkt minutieus om het oorspronkelijke idee tot werkelijkheid te maken, met als resultaat een productiemodel dat de indrukwekkende prestaties van een competitieauto levert.

De continue uitbreiding van de CUPRA-familie is door de autosportmedia altijd zeer positief ontvangen, zowel in Spanje als in de rest van Europa. Critici hebben de voortdurende technologische hoogstandjes, verbeteringen in rijprestaties en ontwikkelingen als de introductie van de krachtige, 160 pk sterke Ibiza CUPRA 1.9 TDI in 2004 altijd lof toegezwaaid.

Records op de Nürburgring
De grootste stap voor het CUPRA-merk in zijn twintigjarig bestaan was een historische prestatie. Op 18 oktober 2014 verpulverde de Leon CUPRA Performance Pack, met SEAT-fabriekscoureur Jordi Gené aan het stuur, het ronderecord voor voorwielaangedreven productieauto’s op de legendarische Duitse Nürburgring Nordschleife. De uiteindelijke tijd van 7:58.44 vormde een kroon op al het harde werk van een team van 15 man, inclusief monteurs en engineers. Elk element was tot in het kleinste detail uitgewerkt en doordacht, zoals het beperken van onnodig gewicht zonder de stabiliteit van de auto negatief te beïnvloeden, waardoor hij op het rechte stuk van Tiergarten een top van 242 km/u klokte. De originele productieauto was uitgerust met de standaard 2.0 TSI-motor uit de Leon CUPRA 280, grotere high-performance Brembo-remmen, exclusieve 19 inch lichtmetalen velgen en high-performance Michelin Pilot Sport Cup 2 banden. 

De Europese pers reageerde met een mengeling van verrassing en bewondering op het nieuws, en SEAT won er het respect van alle racefans mee. Maar SEAT en CUPRA blijven hun stempel op de racehistorie drukken. In 2015 rondde een Leon ST CUPRA, opnieuw met Jordi Gené in de bestuurdersstoel, de Nürburgring nog sneller dan zijn kleinere broer met een tijd van 7:58.12. Met dit resultaat biedt SEAT kopers de snelste productie-stationwagon die op de markt leverbaar is. 

Na twintig jaar van technische en sportieve prestaties blijft het CUPRA-concept stappen voorwaarts maken. De introductie van een auto in 2016 met zulke uitzonderlijke prestaties als de Leon CUPRA 290 bewijst dat het erfgoed meer leeft dan ooit tevoren.

Overzicht 20 jaar CUPRA

Ibiza

Ibiza CUPRA 2.0 16V 150 pk (1996 – 2e generatie) 
Het eerste SEAT-model met CUPRA-aanduiding werd in 1996 geïntroduceerd om de eerste overwinning van SEAT in het WK Rally in de 2-liter klasse met de Ibiza Kit Car kracht bij te zetten. De CUPRA was uitgerust met een sterke 150 pk motor en had een aantrekkelijk design met uitgesproken sportiviteit. Hij bereikte de 100 km/u in 8,3 seconden en stoomde door naar een topsnelheid van 216 km/u.

Ibiza CUPRA 1.8 20VT 156 pk (2000 – 2e generatie)
SEAT bracht deze versie in 2000 uit, voorzien van een krachtige, 156 pk sterke motor die in 7,9 seconden van 0 naar 100 km/u sprintte en een topsnelheid van 218 km/u klokte. De grootste innovatie van dit model was de toevoeging van het ESC-systeem (elektronische stabiliteitscontrole), een primeur in die tijd in deze klasse.

Ibiza CUPRA R 1.8 20VT 180 pk (2000 – 2e generatie)
Dit model arriveerde eind 2000 in de showrooms. Hij was uniek, want het was de eerste productieauto voor de openbare weg die door SEAT Sport – de autosportdivisie van het merk – was ontwikkeld. Slechts 200 exemplaren zagen het daglicht. Deze CUPRA-variant leverde 180 pk en stond borg voor een top van 225 km/u en een 0-100 km/u acceleratie in slechts 7,2 seconden.

Ibiza CUPRA 1.9 TDI 160 pk (2004 – 3e generatie)
Toen dit model in 2004 werd gelanceerd, was de vierde versie van de Ibiza CUPRA één van de meest krachtige dieselmodellen in zijn segment, waardoor hij bijna tot een cultauto uitgroeide. Deze nieuwe CUPRA putte topprestaties uit zijn 160 pk motor, waaronder een topsnelheid van 220 km/u en een sprint van 0-100 km/u in 7,6 seconden.

Ibiza CUPRA 1.8 20VT 180 pk (2004 – 3e generatie)
Deze versie uit 2004 was snel, stabiel en gemakkelijk te rijden. In combinatie met een 180 pk sterke motor spurtte hij in slechts 7,3 seconden naar de honderd, de snelste waarde destijds in deze klasse, en vervolgens door naar een top van 230 km/u.

Ibiza CUPRA 1.4 TSI 180 pk (2009 – 4e generatie)
De belangrijkste eigenschappen van deze 2009-uitvoering waren zijn hoog-vermogende 180 pk turbo benzinemotor en de 7-traps DSG-automaat. Hij haalde een topsnelheid van 225 km/u en een 0-100 km/u acceleratie in 7,2 seconden.

Ibiza CUPRA 1.8 TSI 192 pk (2015 – 4e generatie)
De nieuwste Ibiza CUPRA, die in 2015 volgde, combineert alle sportieve elementen van SEAT. Hij vertrouwt op een indrukwekkende, 192 pk sterke motor, sprint in slechts 6,7 seconden van 0 naar 100 km/u en brengt een top van 235 km/u op de klokken. Het nieuwe interieur onderscheidt zich door geavanceerde technologie en optimale connectiviteit dankzij het Full Link-systeem.

Cordoba

Cordoba CUPRA 1.8 20VT 156 pk (2000 – 1e generatie)
Het vertrouwen van SEAT in het CUPRA-concept vertaalde zich naast de Ibiza en Leon ook in andere CUPRA-versies. In 2000 volgde de Cordoba CUPRA 1.8 20VT (156 pk), als ambitieuze poging om klanten een straatversie van de SEAT Cordoba WRC te bieden die drie jaar lang in de top van het WK Rally meestreed. Het model haalde een topsnelheid van 218 km/u en sprintte in 8 seconden van 0-100 km/u.

Leon

Leon CUPRA 2.8 V6 4 204 pk (2000 – 1e generatie)
Dit model werd in 2000 geïntroduceerd en was voor SEAT speciaal vanwege diverse redenen. Het was de eerste CUPRA met een atmosferische V6-motor, de eerste productieauto die meer dan 200 pk leverde en de eerste Leon met een zesversnellingsbak. Het enorme vermogen van 204 pk stuwde de auto naar een topsnelheid van 235 km/u, de 0-100 km/u sprint werd in 7,3 seconden voltooid. Recaro-stoelen maakten deel uit van de standaarduitrusting.

Leon CUPRA R 1.8 20VT 210 pk (2002 – 1e generatie)
De tweede versie van de Leon CUPRA, die in 2002 volgde, was de eerste Leon die door SEAT Sport was ontwikkeld en één van de heetste hatchbacks van zijn tijd. De afwezigheid van vierwielaandrijving zorgde voor minder gewicht en dankzij een 210 pk motor bracht hij het tot 237 km/u en accelereerde hij in 7,2 seconden vanuit stilstand naar de 100 km/u.

Leon CUPRA R 1.8 20VT 225 pk (2003 – 1e generatie)
Dit model rolde in 2003 voor het eerst van de lijn, met een 225 pk 1.8 20VT-motor. De topsnelheid bedroeg 242 km/u, de 0-100 km/u sprint vergde slechts 6,9 seconden. Het Agile Chassis stond bovendien borg voor uitstekende prestaties, vooral in bochten. 

Leon CUPRA 2.0 TSI 240 pk (2006 – 2e generatie)
De 2.0 TSI-motor van dit model leverde liefst 240 pk, een 0-100 km/u sprint in 6,4 seconden en een topsnelheid van bijna 250 km/u. Tot de introductie van de CUPRA R in 2009 was dit het snelste productiemodel van SEAT tot dusver.

Leon CUPRA R 2.0 TSI 265 pk (2009 – 2e generatie)
Ten tijde van de introductie in 2009 was dit 265 pk model de meest krachtige CUPRA in de SEAT-historie. Het was een volbloed sportwagen met een exclusief design, een overvloedige uitrusting, maximale grip dankzij het elektronische XDS sperdifferentieel, een top van 250 km/u en een acceleratie van 0-100 km/u in slechts 6,2 seconden.

Leon CUPRA 2.0 TSI 280 pk (2014 – 3e generatie)
Met 280 pk is deze derde generatie van de Leon CUPRA zonder twijfel het vlaggenschipmodel van SEAT. De technologische highlights? Dubbele injectie, variabele kleptiming, een DCC adaptief onderstel, een actief sperdifferentieel, progressieve besturing, het CUPRA Drive Profile en standaard full-LED koplampen, om er maar enkele te noemen. En een keuze uit een handgeschakelde zesbak of een soepele DSG-automaat. Voor het eerst is de Leon CUPRA leverbaar in drie carrosserievarianten: een 3-deurs SC, een 5-deurs en de ST stationwagon.

Leon CUPRA 2.0 TSI 290 pk (2016 – 3e generatie) 
Met nog eens 10 pk extra en alle sportieve elementen, technologie en prestaties uit de CUPRA-lijn is de aantrekkingskracht van deze ultieme Leon groter dan ooit, als het meest krachtige model uit de geschiedenis van SEAT.