Leusden,
08
februari
2018
|
08:00
Europe/Amsterdam

De getalenteerde ‘stoffenman’

De getalenteerde ‘stoffenman’

  • Nick Allen van het SEAT Design Center ontwerpt stoffen voor de SEAT van de toekomst
  • ‘Car tailor’ van SEAT gebruikt jaarlijks dertig kilometer draad voor de naden van stoelen, sturen en pookknoppen
  • Kleur-customizing is laatste trend in het auto-interieur

De nieuwste modecollecties die je ziet op de catwalks in New York, Londen, Milaan of Parijs en het interieurdesign van SEAT hebben meer overeenkomsten dan je in eerste instantie zou denken. Want net als de bekende modehuizen houdt het SEAT Design Center zich onder leiding van Nick Allen bezig met de ontwikkeling van stiksels, stoffen en kleuren. Allen neemt ons mee in zijn atelier en vertelt over zijn bijdrage aan de nieuwe modellen van SEAT.

Nick Allen heeft 35 jaar ervaring in deze tak van sport. "Sinds mijn zestiende maak ik auto-interieurs met de hand,” vertelt hij. Allen ontwerpt stoffen in zijn atelier en probeert de beste afwerking voor de stoelen te bedenken, net zoals een modeontwerpster dat met kleding zou doen.

Zien met handen

Allen onderzoekt de bekleding altijd door er met zijn handen aan te voelen en zo de textuur, de nerf en de afwerking van elk materiaal te ‘proeven’. "Mijn handen zijn als mijn ogen. Door elk stuk bekleding aan te raken, voel ik de kwaliteit ervan en weet ik hoe het onder de naald in de naaimachine zal werken.”

Elke stof vereist een andere druk op het voetpedaal van de naaimachine. Nick past de snelheid aan de dikte van de stof aan; langzamer voor dik materiaal of sneller voor dunner materiaal dat moeiteloos onder de naald doorglijdt. En wat is zijn favoriete materiaal om mee te werken? "Ik werk het liefst met leer, omdat dit natuurlijk is."

Dertig kilometer draad per jaar

Elk jaar gebruikt de ‘stoffenman’ 30.000 meter draad voor al zijn naaiwerkzaamheden, van stoel tot pookknop. Met behulp van een gebogen naald naait de bekwame kleermaker alle stuurwielen met de hand. Hij gebruikt daarbij de zogeheten Duitse knoopsteek. Allen kiest de dikte en kleur uit 250 spoelen en zo’n honderd verschillende tinten.

Dertig verschillende designs voor één stoel

'Style', 'Chic', 'FR' ... Nick Allen, de ‘car-tailor’ van het SEAT Designs Center creëerde zo’n dertig verschillende varianten voor elke stoel van de laatste generatie van de SEAT Ibiza. Daarbij werden de materialen van de stoelen al twee jaar voor de productie van de Ibiza startte intensief getest. Tijdens die testfase was Allen ook verantwoordelijk voor het vormgeven van het kussenschuim. Om ervoor te zorgen dat de stoelen zo comfortabel mogelijk zitten voor de bestuurder en zijn passagiers.

Kleuren voor elke smaak

“Kleuren maken een wereld van verschil. Elke auto heeft zijn eigen persoonlijkheid en een eigen kleurenpalet,” zegt Nick. Volgens de designer kiezen veel klanten onbewust ook kleuren die zij associëren met voertuigtypen en kenmerken. “Veel mensen koppelen bijvoorbeeld groen en lichtbruin aan cross-overs, donkerbruin aan klassiekere gezinsauto's en zwart en rood aan snelheid,” legt hij uit.

Een vakman 4.0

Op de werktafel van Nick Allen vind je geen computers en geavanceerde technologie, maar scharen, draadspoelen en naaimachines. "Ik heb een traditioneel beroep dat in de loop der jaren nauwelijks is veranderd.” Maar aan de andere kant denkt Nick buiten de box met nieuwe trends op het gebied van afwerking en kleuren.

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.