Leusden,
25
april
2021
|
20:36
Europe/Amsterdam

De vergeten categorie van de Oscars

De vergeten categorie van de Oscars

  • Auto’s zijn de vergeten sterren bij de Oscaruitreiking 
  • SEAT schetst een Oscaruitreiking voor filmauto’s aan de hand van de eigen modellen 
  • Ursula Andress, de SEAT 133 en Ibiza
Samenvatting

Bij de uitreiking van de Academy Awards, beter bekend als de Oscars, ligt de nadruk ieder jaar op bijzondere acteer- en regie-prestaties. Maar nog nooit waren er prijzen voor sterren die in vrijwel geen enkele film ontbreken en er soms zelfs hoofdrollen in spelen: auto’s. Om te schetsen hoe een Oscaruitreiking voor auto’s er zou kunnen zien, zet SEAT enkele bijzondere acteerprestaties van eigen modellen in de spotlights.

Het is ondenkbaar: films als Back to the Future, Batman, Gone in 60 Seconds én de complete James Bond-cyclus zónder auto’s. In veel films waren ook modellen van SEAT te zien. En dat leidt tot de volgende alternatieve Oscaruitreiking.

Cameo’s: sneaky SEATs

Een cameo is een ‘sneaky’ verschijning in een film. Stan Lee werd er legendarisch mee in de Marvel-films. En een voormalige Amerikaanse president verscheen kort in films als Home Alone en Suddenly Susan. In de niet bestaande Oscar-categorie Beste Cameo zouden deze SEAT-optredens goed kunnen zijn voor een nominatie: in The Born Legacy (2012) zag het grote publiek te midden van alle actie een SEAT Alhambra. En in Jason Born (2016) pakte een Ibiza de spotlights. Dat de SEAT Ibiza ook een romantisch type is, bleek in Notting Hill (1999), waar hij midden op straat in het centrum van de aandacht stond. In Men in Black: International (2019) liet een SEAT Leon pure snelheid zien. 

Beste bijrol voor een auto

In films zijn auto’s een transportmiddel, maar ze helpen ook bij het schetsen van het tijdsbeeld. Een oude auto in een film van vandaag is (ook) een statement, maar het zou raar zijn om een huidige Leon in een film uit de jaren ’60 te zien. En dus gaan we gelijk over naar de SEAT-modellen die zijn genomineerd voor de beste automobiele bijrol. In Mamma Mia (2008) rijden Pierce Brosnan en Colin Firth in een SEAT 124 en 124 D. In Terminator: Dark Fate (2019) gaat het er heftig aan toe: een Ibiza is in deze film betrokken bij een zwaar ongeval. In de serie Veneno uit 2019 rijden de hoofdpersonen in een SEAT Sport Bocanegra. In Sherlock (2010-2017) laat een SEAT Leon zien hoe fraai modern en historie samen kunnen gaan, door in close-up voor een kasteel te verschijnen.

Beste automobiele hoofdrol

In veel films zijn auto’s onlosmakelijk verbonden met de hoofdrolspeler(s). Ze kunnen zelfs het karakter van die hoofdrolspelers versterken. Diverse SEAT-modellen deden dat met verve en zijn daarmee genomineerd voor beste automobiele hoofdrol. In La Muerte de Mikel (1984) reed de hoofdrolspeler vrijwel altijd in een SEAT Ronda. In de serie Cuéntame cómo pasó (2001 – heden) is de SEAT 131 de betrouwbare compagnon van de hoofdrolspeler, terwijl zijn broer een flitsende 850 Sport rijdt. In de serie Money Heist/La Casa de Papel (2017-nu) rijdt ‘de professor’ in een SEAT Ibiza, inclusief buitenspiegels in verschillende kleuren. 

In zijn 37 jarige bestaan heeft de SEAT Ibiza meer dan 500 optredens in films op zijn naam staan, waarmee hij onbetwist de fictieve Oscar voor ‘Beste automobiele hoofdrol’ opeist.

Modellen onder elkaar

Ook de categorie ‘Auto’s van Bond Girls’ is een niet bestaande. Maar het zou een goed idee kunnen zijn. Al helemaal als je weet dat Ursula Andress, de ‘Bond Girl’ van 007 in Dr. No (1962), in 1974 de eerste SEAT 133 kocht. De wereldberoemde actrice was ambassadrice voor dit model. Ursula Andress reed de SEAT 133 op Ibiza, waar ze destijds woonde.

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.