Leusden,
29
april
2019
|
10:04
Europe/Amsterdam

Een avatar op de productielijn van SEAT

Een avatar op de productielijn van SEAT

  • SEAT heeft eigen laboratorium voor biomechanica dat gericht is op gezondheid op het werk
  • Virtual reality maakt het mogelijk om een assemblagelijn te ontwerpen nog voordat SEAT de productie van een model is begonnen
  • Twintig camera’s en verschillende sensoren meten de bewegingen van werknemers om gewrichten en spieractiviteit te bestuderen
  • Spierblessures in de afgelopen twee jaar met 70% afgenomen

Twintig camera's, ultramoderne sensoren en een virtual reality-bril. Het lijkt misschien op de studio van een tech startup, maar dat is het niet. Het is het laboratorium voor biomechanica in het CARS Health and Rehabilitation Centre van SEAT in Barcelona.

Het laboratorium voor biomechanica van SEAT ontwerpt door middel van state of art technologie de assemblagelijn opnieuw. Daaraan gaan ergonomische tests vooraf waarbij de medewerker die aan de lopende band staat de bewegingen die hij zou maken exact nabootst. Daarbij kijken de specialisten van het lab naar twee parameters: de spierinspanning en de positie van gewrichten bij het uitvoeren van specifieke bewegingen. Sommige werknemers voeren tot honderd keer per dag dezelfde bewegingen uit, dus het regelmatig wisselen van baan en het ontwerp van de assemblagelijn zijn cruciaal om mogelijk letsel te voorkomen.

Van videogame naar assemblagelijn

SEAT gebruikt twee verschillende technologieën voor hetzelfde doel. In het lab worden zo’n twintig camera's en vele sensoren gebruikt die de bewegingen van de arbeiders vastleggen, waarna analysesoftware wordt gebruikt die de gegevens omzetten in een avatar. Die avatar is een 3D-beeld dat zowel de snelheid als het bereik van de bewegingen nauwkeurig reproduceert. Het is dezelfde technologie die wordt gebruikt om personages te maken in een videogame, maar het heeft een veel hogere mate van nauwkeurigheid.

De tweede gebruikte technologie is virtual reality. Het grote voordeel van dit systeem is dat je met deze techniek vooraf kunt zien wat er straks gebeurt en daarna snel wijzigingen kunt doorvoeren voordat de assemblagelijn in gebruik wordt genomen. Met virtual reality kunnen verschillende posities worden gesimuleerd totdat de beste werkwijze wordt gevonden. Dit stelt SEAT in staat om zowel tijd als geld te besparen zonder dat werknemers een nieuwe werkwijze eerst op de assemblagelijn moeten testen.

70% minder spierblessures in 2 jaar tijd

Het laboratorium voor biomechanica biedt nieuwe mogelijkheden bij het actief ontwerpen van nieuwe werkstations bij SEAT. Het lab is sinds 2017 in gebruik en vanaf dat moment zijn meer dan 4.000 studies uitgevoerd. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen. SEAT is erin geslaagd om het aantal spierblessures in slechts twee jaar met 70% te verminderen; in de toekomst wordt dat percentage naar verwachting nog verder verbeterd. Met behulp van de input van het laboratorium is de assemblagelijn van de nieuwe SEAT Leon aangepast, onder meer door de werkplekken met 20 centimeter te verlagen. Het werk van het lab stopt overigens niet als de productielijn is voltooid. Terwijl de fabricage doorgaat, worden werkstations voortdurend geanalyseerd om verdere verbeteringen aan te brengen.

download
STORY_CARS_LAB_HD_ENG

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.