Leusden,
06
november
2016
|
21:03
Europe/Amsterdam

Niels Langeveld Europees kampioen SEAT Leon Eurocup

  • Talentvolle Nederlandse coureur pakt titel tijdens finaleweekend in Barcelona
  • Overwinning in Race 1 en 5e positie in Race 2 bekroning op ijzersterk seizoen

Niels Langeveld is vandaag in Barcelona Europees kampioen in de SEAT Leon Eurocup geworden. De talentvolle Nederlandse coureur sloot tijdens het finaleweekend van de Leon Eurocup in Barcelona een sterk seizoen af met een overwinning en een vijfde plaats. Daarmee scoorde Langeveld voldoende punten om de Europese titel in de voorlopig laatste editie van de SEAT Leon Eurocup veilig te stellen.

Langeveld (28), uitkomend voor het team van Baporo Motorsport, leidde voorafgaand aan het finaleweekend het kampioenschap met een voorsprong 13 punten. Daarmee was in de laatste twee races, waarin nog 50 punten te verdelen waren, alles nog mogelijk voor zijn enige twee overgebleven titelconcurrenten Stian Paulsen en Mikel Azcona. Zeker gezien het drietal in de kwalificatie van afgelopen vrijdag dicht bij elkaar bleef. Een derde kwalificatietijd en dito startplek voor Race 1 boden Langeveld een positief uitgangspunt voor een interessant weekend.

Sterke races
Met een overwinning in Race 1 op zaterdag had het weekend voor Langeveld niet beter kunnen beginnen. De jonge coureur reed een bekeken race en wachtte zorgvuldig zijn momenten af om - mede gebruikmakend van de fouten van zijn concurrenten - naar de leiding te rijden en zijn voorsprong in het kampioenschap te vergroten. Race 2 was op zondag vervolgens al na de eerste bocht beslist, toen Langeveld’s opponent Stian Paulsen de strijd in de grindbak eindigde. Ondanks fikse schade na een aanrijding in diezelfde eerste bocht hoefde de sterk acterende Nederlander de race enkel nog te finishen om het Europees kampioenschap veilig te stellen. En zo geschiedde.

“Ik kan het nog steeds niet geloven. Dit was ons doel en hetgeen waarvoor we het gehele seizoen hebben gevochten. Het winnen van de SEAT Leon Eurocup is een droom voor mij. Dit was mijn eerste seizoen in een Europese competitie en het winnen van vijf races en de titel betekent veel voor mij en de mensen om me heen. Vandaag was het een lastige race gezien de schade die ik in de eerste bocht opliep, maar desondanks kon ik een constante race rijden met een vijfde plaats als resultaat. Heel graag wil ik mijn team en sponsors bedanken, aangezien ik dit resultaat zonder hun support niet had kunnen realiseren,” aldus Niels Langeveld.

Einde SEAT Leon Eurocup
Met zijn Europese titel schreef Niels Langeveld direct geschiedenis, want voorlopig blijft hij de laatste Europees kampioen in de SEAT Leon Eurocup. Na drie seizoen zet SEAT Sport een punt achter het kampioenschap, om zich in 2017 volledig te focussen op het ondersteunen van klantenteams in de diverse nationale en internationale TCR-competities. Daar is SEAT Sport met de 330 pk sterke Leon Cup Racer – de auto die identiek is aan de racewagen in de SEAT Leon Eurocup – zeer succesvol. In drie jaar tijd bouwde de autosporttak van SEAT al 180 exemplaren van de Leon Cup Racer, en volgend jaar volgen er nog eens dertig die in de diverse TCR-kampioenschappen aan de start verschijnen. Bovendien focust SEAT Sport zich naast de productie van de auto’s op het leveren van technische support en onderdelen aan de klantenteams.

Eindstand kampioenschap SEAT Leon Eurocup 2016

  1. Niels Langeveld (Baporo Motorsport), 240 punten
  2. Mikel Azcona (PCR Sport), 226 punten
  3. Stian Paulsen (Stian Paulsen Racing), 210 punten
  4. Alex Morgen (Wolf-Power Racing), 165 punten
  5. Julien Briché (JSB Competition), 151 punten