Leusden,
26
oktober
2020
|
17:22
Europe/Amsterdam

Onderdelen van rijst: SEAT test de mogelijkheden

Onderdelen van rijst: SEAT test de mogelijkheden

  • SEAT start proefproject voor toepassing van rijstkaf in auto-onderdelen
  • Eerste tests met interieurdelen SEAT Leon
Samenvatting

Het is het meest gegeten voedsel ter wereld, staat aan de basis van vele beroemde gerechten en … wordt nu ook toegepast in auto-onderdelen: rijst. SEAT is een proefproject gestart waarbij de toepassing van Oryzite ter vervanging van kunststoffen wordt onderzocht, met als doel de CO2-uitstoot verder terug te dringen.

Wereldwijd wordt elk jaar meer dan 700 miljoen ton rijst geoogst. Twintig procent van deze hoeveelheid – 140 miljoen ton – is rijstkaf. Afval, dat grotendeels wordt vernietigd. Bij Algan Composites in Barcelona is gezocht naar alternatieve toepassingen van deze rijstkaf. Dit heeft geresulteerd in Oryzite, een grondstof die verwerkt kan worden in thermohardende kunststoffen.

Minder gewicht, minder CO2

Bij SEAT wordt voortdurend gezocht naar nieuwe materialen. Met Oryzite kan de hoeveelheid kunststoffen worden teruggedrongen. Momenteel worden strenge materiaal- en kwaliteitstests uitgevoerd met interieurdelen van de SEAT Leon waarin Oryzite is verwerkt. Voorbeelden zijn de dubbele laadvloer van de kofferruimte, de afwerking van de achterklep en het plafondpaneel. Optisch vertonen deze onderdelen geen enkel verschil met de componenten die volgens de standaard methode zijn geproduceerd. Een belangrijk voordeel is dat de nieuwe componenten veel lichter zijn, waardoor het gewicht van de auto omlaag gaat en de CO2-voetafdruk wordt gereduceerd.

Duurzame innovatie

Binnen het MOVEtoZERØ-programma investeert SEAT in de doelstellingen die zijn omschreven in het Akkoord van Parijs, op weg naar een CO2-neutrale voetafdruk in 2050. De onderneming ontwikkelt producten en mobiliteitsoplossingen die over hun gehele levenscyclus een minimale impact hebben op het milieu. Met het Oryzite-proefproject onderzoekt SEAT de mogelijkheden om de toepassing van kunststoffen in zijn toekomstige modellen terug te dringen, door meer hernieuwbare materialen te gebruiken.

download
Auto-onderdelen gemaakt van rijstkaf- SEAT onderzoekt nu al de mogelijkheden-HD-ENDING

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.