Leusden,
11
december
2020
|
10:21
Europe/Amsterdam

SEAT: 70 jaar innovatie

SEAT: 70 jaar innovatie

  • In 1955 verwierf SEAT zijn eerste octrooi voor een innovatief kinderzitje
  • Design en functionaliteit: open de achterklep met het SEAT-embleem
  • Originaliteit: SEAT Leon met onzichtbare deurgrepen
Samenvatting

In zeventig jaar tijd heeft SEAT een lange traditie op het gebied van innovatie opgebouwd. Meer dan 300 actieve octrooien zijn daarvan het bewijs. Tekenend voor de vernieuwingsdrang van SEAT zijn drie belangrijke uitvindingen: een ingenieus kinderstoeltje, het SEAT-embleem waarmee het kofferdeksel kan worden ontgrendeld en de onzichtbare deurgrepen van de tweede generatie Leon.

Kinderstoeltje (1955)

In 1955 werd het eerste octrooi (patent ES221068A) aan SEAT verleend. Dit octrooi omschrijft een kinderstoeltje dat was gemaakt van een eenvoudig opvouwbaar buizenstelsel. Zo kon het stoeltje gemakkelijk mee worden genomen. Maar veel belangrijker was de veiligheid: destijds was het nog heel gebruikelijk dat kinderen zonder veiligheidsgordels op de achterbank zaten. Met behulp van twee metalen beugels en twee riemen was het kinderstoeltje heel eenvoudig en veilig op de achterbank te monteren. Dankzij een gemakkelijk af te stellen driepuntsgordel was het stoeltje geschikt voor kinderen van uiteenlopende leeftijden.

SEAT-embleem waarmee je de achterklep opent (1999)

Bij de facelift van de tweede generatie Ibiza lanceerde SEAT een bijzonder achterklepslot (patent ES1042196U). De achterklep kon daarbij worden geopend door op de bovenkant van het SEAT-embleem te drukken. Doordat het embleem scharnierde, kon het aan de onderzijde verder naar buiten worden getrokken, waarbij het slot ontgrendelde. Functionaliteit en design gingen daarbij hand-in-hand. Het ontwerp wordt ook nu nog toegepast op de Ibiza én op de nieuwe SEAT Leon.

Deurgreep in het achterste zijruitje (2007)

In veel auto’s hebben de passagiers op de achterbank vrij zicht naar buiten dankzij het extra zijruitje achter het portier. De ontwerpers van SEAT creëerden in 2007 in dit raam een holle uitsparing, zodat je met je hand de onzichtbare deurgreep kon bereiken (patent ES2271826 T3). Doordat er geen deurgreep op het achterportier zichtbaar was, zag de tweede generatie van de SEAT Leon er zodoende uit als een tweedeurs auto, zonder de praktische voordelen van twee achterportieren te verliezen. 

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.