Leusden,
22
januari
2020
|
08:00
Europe/Amsterdam

SEAT bouwt ruim half miljoen auto’s in Barcelona in 2019

SEAT bouwt ruim half miljoen auto’s in Barcelona in 2019

  • Productie SEAT-fabriek Barcelona met 5,4% gestegen
  • Nieuw record: wereldwijde SEAT-productie plust met ruim 12% 
  • Productiestart nieuwe Leon en CUPRA Formentor dit jaar in Barcelona

De fabriek van SEAT in Barcelona bouwde afgelopen jaar het grootste aantal nieuwe auto’s sinds het jaar 2000. In totaal verlieten 500.005 auto’s de productielijn in Barcelona, 5,4 procent meer ten opzichte van 2018. Daarmee bleef de productiefaciliteit de grootste autofabriek van Spanje, Europa’s op één na grootste auto-producerende land.

Productielijn 1, verantwoordelijk voor de Ibiza en Arona, eindigde het jaar 2019 met 264.854 nieuwe SEATs, bijna 15 procent meer dan het jaar ervoor. Productielijn 2, waarop de huidige Leon werd gebouwd, schaalt begin dit jaar op naar de productie van drie nieuwe modellen: de SEAT- én CUPRA-versies van de nieuwe, vierde generatie Leon, plus de CUPRA Formentor. Tot aan de productiestart van deze modellen rolden er afgelopen jaar 153.864 auto’s van deze lijn, een kleine afname vergeleken met het jaar ervoor (-3,5%). Productielijn 3, waarop de Audi A1 wordt gebouwd, sloot het jaar af met 81.287 auto’s.

“2020 wordt een historisch jaar voor onze fabriek in Barcelona, met drie nieuwe modellen: de SEAT Leon, CUPRA Leon en CUPRA Formentor. Bovendien starten we de elektrificatie van onze merken in deze fabriek met de productie van de plug-in hybrideversies van de Leon-familie,” aldus Dr. Christian Vollmer, Vice-president voor Productie en Logistiek van SEAT.

In de fabriek in Barcelona zijn momenteel 7.900 medewerkers werkzaam. Samen bouwen ze zo’n 2.300 auto’s per dag, ofwel één per iedere 40 seconden. Op dit moment functioneert de productiefaciliteit op ruim 90 procent van zijn huidige capaciteit.

Wereldwijde recordproductie

In 2019 bereikte de wereldwijde SEAT-productie een nieuw record met 592.019 auto’s, een toename van ruim 12 procent. Naast Barcelona bouwde het merk auto’s in vijf andere fabrieken die deel uitmaken van de Volkswagen Groep. Zo wordt de Ateca in Kvasiny (Tsjechië) gebouwd, de Tarraco in Wolfburg (Duitsland), de Alhambra – die in diverse landen nog leverbaar is – in Palmela (Portugal), de Mii (tot voor kort) en Mii electric in Bratislava (Slowakije) en de Toledo – waarvan de productie begin in 2019 is beëindigd – in Mladá Boleslav (Tsjechië).

Start preproductie SEAT el-Born

Aanvullend bouwde SEAT afgelopen jaar de eerste 22 preproductieauto’s van de nieuwe, 100 procent elektrische SEAT el-Born in de Duitse fabriek in Zwickau. De el-Born wordt later dit jaar geïntroduceerd en is het tweede model van de Volkswagen Groep dat op het nieuwe MEB-platform staat.

De SEAT el-Born is één van de zes geëlektrificeerde auto’s die SEAT tot begin 2021 lanceert. Naast de Mii electric – de eerste volledig elektrische SEAT die binnenkort bij de dealers staat – volgt van de nieuwe Leon – die op 28 januari wordt onthuld – tevens een plug-in hybridevariant (PHEV), net als van de Tarraco. Ook CUPRA lanceert twee plug-in hybrids: de Leon en Formentor.

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.