Leusden,
29
april
2021
|
09:20
Europe/Amsterdam

SEAT-fabriek in Barcelona test autonome robots

SEAT-fabriek in Barcelona test autonome robots

  • Zelfrijdende EffiBOT neemt werknemers zwaar werk uit handen
  • Betere efficiency dankzij geringer aantal fysieke bewegingen
  • SEAT eerste autofabrikant in Spanje die EffiBOT in gebruik neemt
Samenvatting

SEAT blijft innoveren in de fabriek in Barcelona. Het merk heeft twee EffiBOT’s in gebruik genomen die worden ingezet in het productieproces. Deze zelfrijdende robots nemen de werknemers zwaar werk uit handen, bijvoorbeeld bij het transport van onderdelen.

Met een laadvermogen van 250 tot 500 kilo ontneemt de EffiBOT werknemers een zware last bij het verplaatsen van componenten die bij de assemblage van een auto nodig zijn. De EffiBOT werkt geheel autonoom, zonder afstandsbediening. Nadat de bestemming op het touchscreen is ingevoerd, blijft de robot de werknemer door de fabriek volgen.

Als test neemt SEAT twee EffiBOT’s in gebruik, met de optie om in de toekomst meer exemplaren in te zetten. In tegenstelling tot automatische geleidevoertuigen (AGV-robots), die een vaste route volgen, ‘lezen’ autonoom bewegende robots (AMR) zoals de EffiBOT hun omgeving. Ze berekenen de optimale route vanaf hun vertrekpunt in de fabriek naar de bestemming, en kunnen hiervan afwijken als personen of obstakels de weg belemmeren.

Mijlpaal voor Industry 4.0

Behalve de EffiBOT’s zijn momenteel zo’n twintig verschillende robots operationeel in SEAT’s assemblagefabriek in Barcelona. Zoals de ‘cobots’, die verantwoordelijk zijn voor het aanbrengen van de belettering achter op de SEAT Ibiza en Arona. Als onderdeel van het project Industry 4.0 heeft SEAT de laatste jaren veel geïnvesteerd in innovatieve technologie die de efficiency en flexibiliteit van het productieproces verbetert.

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.