Leusden,
19
juli
2017
|
17:01
Europe/Amsterdam

SEAT geeft hondenbaasjes tips voor trips

  • 600 miljoen baasjes laten hun hond jaarlijks achter; piek vindt plaats in de zomer
  • SEAT geeft eenvoudige tips voor een goed hondenleven tijdens de vakantiereis

SEAT springt deze zomer in de bres voor honden. Elk jaar worden zo’n 600 miljoen trouwe viervoeters achtergelaten door hun baasjes, aldus de cijfers van de onafhankelijke dierenwelzijnsorganisatie ESDAW – de European Society of Dog and Animal Welfare. Vooral in de zomer neemt het aantal verlaten honden schrikbarend toe omdat de beesten ogenschijnlijk niet in de reisplannen van hun eigenaar passen. Maar met een aantal handige tips in het achterhoofd is reizen met een huisdier zonder veel gedoe te doen.

Zorg allereerst voor geldige reisdocumenten. Binnen de EU mag er alleen gereisd worden met een geldig dierenpaspoort. In een populair vakantieland als Spanje heb je ook een gezondheidscertificaat van de dierenarts nodig. Chippen van het dier is natuurlijk handig bij vermissing of een ongeval.

Voorkom stress en wagenziekte
Voor een vakantiereis is het aan te raden de gezondheid van een hond te laten checken door de dierenarts. Omdat niemand op een auto met hondenspuug zit te wachten, is het aan te raden de hond minimaal twee uur voordat de reis begint niets meer te laten eten. Geef het beest alleen fris water en geef ‘m eventueel een middel dat wagenziekte helpt voorkomen. Om stress te vermijden raden dierenartsen natuurlijke kruidenmiddelen aan als valeriaan.

Laat nooit een beest los in de auto
De Europese wetgevers eisen dat dieren tijdens de reis vast moeten zitten. In het geval van een ongeluk kan een niet aangesnoerde hond zware verwondingen veroorzaken aan de passagiers.

Zo vervoer je een hond
Zet een kleine hond in een reismandje op de vloer of bind het mandje op de achterbank vast met de autogordel. Grote honden passen in het bagagecompartiment van de auto, waarbij een veiligheidsnet de passagiers en de hond van elkaar scheidt. Uiteraard kan een hond met een veiligheidsharnas ook op de achterbank worden gezet, vastgezet met een van de veiligheidsgordels.

Beschermhoezen
Honden kunnen in een auto veel haar verliezen en hebben veelal de gewoonte te kwijlen tijdens de vakantiereis. SEAT heeft voor de meeste modellen beschermhoezen en kofferbakschalen in het programma die het interieur beschermen.

Open een raampje
Tijdens de reis is het een goed idee om af en toe een raampje te openen voor wat extra frisse lucht, zelfs als de airconditioning aan staat. Zorg er wel voor dat de hond zijn kop niet naar buiten kan steken, want dit kan oor- en ooginfecties veroorzaken.

Parkeer in de schaduw
Het is misschien een open deur, maar tijdens een vakantietrip is het aan te raden elke twee uur een break in te lassen. Zo’n pauze geldt voor alle passagiers, dus ook voor de hond. Laat dus nooit je hond in de auto achter. Neem wat extra water en een bakje mee zodat de viervoeter onderweg wat kan drinken.