Leusden,
25
juli
2017
|
07:00
Europe/Amsterdam

SEAT-modellen met Olympische inborst

  • Voor Barcelona ’92 ontwikkelde SEAT 25 jaar geleden drie speciale modellen, leverde het merk 2.000 auto’s en trainde het 30.000 vrijwilligers
  • De Ibiza werd verkozen tot officiële auto van de Olympische Spelen
  • Twee versies van de Toledo: een Podium-editie voor de Spaanse medaillewinnaars en een elektrische variant voor de fakkelestafette en marathon

Op 25 juli 1992 waren alle ogen gericht op Barcelona. Ruim 12.000 atleten deden 25 jaar geleden mee aan de Olympische Spelen en daarom zette de Catalaanse hoofdstad 30.000 door SEAT getrainde vrijwilligers in om de enorme Olympische familie te ontvangen. Het was een flinke logistieke uitdaging om iedere dag honderden atleten, journalisten en organisatieleden van hot naar her te rijden in zo’n 2.000 auto’s. Een groot aantal daarvan SEATs Ibiza. Want de meest iconische SEAT was verkozen tot officiële auto van de Spelen. Hieronder een paar interessante feiten over de Olympische modellen van SEAT.

De Olympische Ibiza
SEAT bouwde voor de Spelen een speciale serie witte Ibiza’s, gedecoreerd met de Olympische ringen en een Barcelona ’92-logo. De Olympische Ibiza past in de rijke historie van de SEAT Ibiza, waarvan momenteel de vijfde generatie op de markt is en waar in totaal meer dan 5,4 miljoen exemplaren van zijn verkocht.

Een Toledo voor winnaars
Er zijn niet meer dan 25 stuks van deze speciale Toledo gemaakt. Daarvan waren 23 exemplaren bestemd voor de evenzoveel Spaanse atleten die op de Olympische Spelen van Barcelona een medaille wonnen. De Toledo ‘Podium’ was uitgevoerd in marineblauw en had exclusieve details, zoals een mobiele telefoon in de middenarmsteun en houtinleg op het stuurwiel.

Voorop in de fakkelestafette
De organisatoren van de Spelen vroegen SEAT om een auto die de atleten in de fakkelestafette en in de Olympische marathon kon vergezellen. Het Spaanse merk ontwikkelde daarvoor een elektrische Toledo met een actieradius van 65 kilometer. Hij had een laadpunt dat verborgen was achter de grille en een batterijpakket dat ongeveer 500 kilogram woog.

Een grote familie heeft veel auto’s nodig
SEAT leverde 2.000 Ibiza’s en Toledo’s, die door 400 vrijwilligers in het Olympische Dorp werden rondgereden. De vloot werd gebruikt om atleten, journalisten en organisatieleden te vervoeren van en naar de verschillende Olympische locaties.

Collector’s items
In de historische collectie van SEAT is een perfect geconserveerde Olympische Ibiza te vinden, alsmede een elektrische Toledo en twee exemplaren van de Toledo Podium.