Leusden,
08
mei
2018
|
11:22
Europe/Amsterdam

SEAT opent ‘zintuigenschool’ voor kwaliteitscontroleurs

SEAT opent ‘zintuigenschool’ voor kwaliteitscontroleurs

  • Sensory Training Centre van SEAT leert kwaliteitscontroleurs gebruik zintuigen te perfectioneren
  • Specialisten worden getraind op precisie en concentratie
  • Menselijk aspect blijft onvervangbaar bij autoproductie

De mens is in staat om meer dan 10.000 verschillende geuren te detecteren, geluiden te horen op frequenties tussen 20 en 20.000 Hz en miljoenen kleuren te onderscheiden. Hoewel mensen deze aangeboren zintuigen hebben, moeten ze wel worden opgeleid om te leren hoe ze deze zintuigen optimaal kunnen gebruiken. De kwaliteitsafdeling van SEAT is het Sensory Training Centre gestart, waar werknemers een speciale training krijgen om hun zicht, gehoor, aanraken en geur te verbeteren. De opgeleide specialisten zijn straks verantwoordelijk voor de eindcontrole van nieuwe SEATs, voordat die de fabriek verlaten op weg naar de klant.

"Het is zacht en rond. Ik zou zeggen dat het een bal is,” constateert een van de deelnemers terwijl ze geblinddoekt de ‘aanraaktest’ uitvoert. Het doel is om de waarnemingscapaciteiten van de cursisten te perfectioneren. Hier leren ze tijdens het gehele productieproces hun zintuigen te gebruiken wanneer ze de voertuigen inspecteren.

Hoe ruikt leer?

De training bestaat uit een aantal praktische oefeningen, zoals de reukproef. Medewerkers worden bijvoorbeeld gevraagd om geuren uit de leefomgeving te identificeren. Als het gaat om gehoortests, moeten de specialisten mogelijke piepjes en kraakjes in een simulator detecteren.

Het alziende oog

Een oog voor detail hebben, oplettend, perfectionistisch en precies zijn. Het zijn de eigenschappen die de kwaliteitscontroleurs van SEAT kenmerken. Na hun training kunnen de experts afwijkingen van 1 millimeter of lichte kleurvariaties waarnemen die op het eerste gezicht nauwelijks te zien zijn. Zo’n 260 medewerkers van SEAT - nieuw en huidig personeel - zullen deze cursus volgen. Elke twee jaar moeten ze hun kennis bijspijkeren.

2.300 auto's dagelijks geïnspecteerd

Om de kwaliteit van de SEAT-modellen nauwkeurig te controleren, voert het team een ​​ingrijpende inspectie uit rond elk voertuig die acht minuten duurt. Het team inspecteert het interieur en exterieur minutieus en controleert bijvoorbeeld of de portieren en de kofferklep correct sluiten. Pas nadat zij de auto de 'Q' voor quality hebben gegeven, mag de nieuwe SEAT de productielijn verlaten.

Mens en machine

2.000 robots in de bodyshop en 125 zelfstandig werkende robots werken dagelijks zij aan zij met de 7.000 werknemers van vlees en bloed in de fabriek in Barcelona. Mens en machine gaan derhalve hand-in-hand met elkaar. Het menselijk aspect blijft dus onvervangbaar bij de productie van auto’s.

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.