Leusden,
23
maart
2022
|
16:10
Europe/Amsterdam

SEAT S.A. en Volkswagen Groep maken ruim € 7 miljard vrij voor elektrificatie van Spanje

  • Grootste industriële investering in Spaanse historie
  • ‘Future: Fast Forward’ project voorziet in accucelfabriek in Sagunto (Valencia) 
  • CUPRA kondigt nieuwe geëlektrificeerde SUV aan met mild-hybride en plug-in hybrideversies; leverbaar vanaf 2024, voorbode van nieuwe generatie PHEV’s
Samenvatting

SEAT S.A. en de Volkswagen Groep hebben hun intentie uitgesproken om meer dan € 7 miljard te investeren in de elektrificatie van Spanje. Uit dit voornemen spreekt het commitment van beide ondernemingen voor hun activiteiten in Spanje en de ontwikkeling van de elektrische auto. Dit zou de grootste industriële investering in de Spaanse historie betekenen. Het ‘Future: Fast Forward’ programma, dat de basis vormt voor de investeringen, omvat de bouw van een accucelfabriek in Sagunto, nabij Valencia. Alle plannen en investeringen zijn nog onderhevig aan de definitieve goedkeuring van het PERTE-project (Strategic Project for Economic Recovery and Transformation).

 

“Dit project is van groot belang: voor Volkswagen, voor Spanje en voor heel Europa. Het is onze ambitie om Spanje te elektrificeren en we zijn bereid om samen met externe leveranciers meer dan € 7 miljard te investeren in de elektrificatie van onze fabrieken in Barcelona en Pamplona, plus de vestiging van een nieuwe fabriek voor de productie van accu’s in Valencia,” verklaart Thomas Schmall, lid van de Raad van Bestuur van Volkswagen AG, verantwoordelijk voor Technologie en voorzitter van de Raad van Bestuur van SEAT S.A..

Productie ‘unified cel’

De Volkswagen Groep streeft naar een productiecapaciteit van 40 GWh op jaarbasis in Valencia. Om in 2026 met de productie te kunnen starten, moet de bouw van de fabriek tegen het einde van dit jaar beginnen. De eerste mijlpaal moet de PERTE-validatie en toekenning van de vergunningen worden. “In Valencia willen we de volgende generatie celproductie realiseren: een gestandaardiseerde fabriek die de geavanceerde ‘unified cel’ van Volkswagen produceert en die gebruikmaakt van hernieuwbare energie, waardoor duurzame accuproductie mogelijk wordt,” aldus Schmall.

“‘Future: Fast Forward’ heeft de potentie om de Spaanse auto-industrie te transformeren en elektrische mobiliteit in heel Europa te democratiseren,” licht Wayne Griffiths, President van SEAT S.A., toe. “De ruim € 7 miljard die de Volkswagen Groep en SEAT S.A. vrij willen maken voor ‘Future: Fast Forward’ zou de grootste industriële investering in de Spaanse historie zijn.”

Groeistrategie CUPRA

Tevens blikte de onderneming vooruit op één van de nieuwe CUPRA-modellen, die in 2024 op de markt arriveert: een compleet nieuwe, geëlektrificeerde SUV met mild-hybride en plug-in hybride motoren, waarvan de productie in Hongarije gaat plaatsvinden. Met een elektrisch rijbereik van zo’n 100 kilometer is hij de voorbode van een nieuwe generatie PHEV’s. Deze SUV is één van de vier nieuwe modellen die op korte termijn hun opwachting maken in het CUPRA-gamma. In 2024 komen de CUPRA Tavascan en deze nieuwe SUV op de markt, in 2025 gevolgd door een compacte elektrische auto als productieversie van de UrbanRebel concept. Daarnaast ligt er nog een vierde nieuwkomer in het verschiet. CUPRA is van plan om zijn verkopen, verkoopnetwerk en omzet in 2022 te verdubbelen, tot € 5 miljard.

2021: een onverwacht jaar 

De financiële resultaten van de onderneming over 2021 werden beïnvloed door onzekerheden als gevolg van de coronapandemie en het wereldwijde tekort aan halfgeleiders. Daardoor kon SEAT S.A. niet het gewenste herstel realiseren. De situatie leidde tot een afname van het productievolume, had een negatieve impact op de omzet en resulteerde in een verlies na belastingen van € 256 miljoen (2020: € -194 miljoen). De omzet steeg tot € 9,256 miljard (+5,4%).

Het wereldwijde tekort aan halfgeleiders beperkte de productie en het vermogen van SEAT S.A. om te voldoen aan de grote vraag naar zowel SEAT- als CUPRA-modellen. De verkopen van de onderneming stegen met meer dan 10%, van 427.000 naar 471.000 auto’s, als gevolg van de grote vraag naar CUPRA-modellen en geëlektrificeerde uitvoeringen van beide merken. CUPRA verdrievoudigde zijn verkopen tot bijna 80.000 auto’s, waarbij de omzet groeide van € 932 miljoen in 2020 tot bijna € 2,2 miljard in 2021. SEAT verkocht ruim 391.000 auto’s, een daling van 2% ten opzichte van 2020. In totaal verviervoudigde de verkoop van elektrische en hybridemodellen van CUPRA en SEAT, van 15.000 tot 61.000 auto’s.

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.