Leusden,
01
juni
2019
|
09:00
Europe/Amsterdam

SEAT stroomlijnt auto’s met krachtigste computer van Spanje

SEAT stroomlijnt auto’s met krachtigste computer van Spanje

  • MareNostrum 4 op zes na snelste supercomputer van Europa, met de kracht van 40.000 pc’s
  • SEAT gebruikt supercomputer voor aerodynamica-simulaties
  • Betere aerodynamica zorgt voor hogere prestaties en een lager verbruik

40.000 pc’s die allemaal tegelijk en met elkaar samenwerken. Dat is de capaciteit van de MareNostrum 4-supercomputer, de krachtigste computer van Spanje en de op zes na krachtigste van Europa. Hij bevindt zich in het Barcelona Supercomputing Center (BSC). De enorme verwerkingskracht stelt hem in staat allerlei simulaties uit te voeren: hoe een hart werkt of bijvoorbeeld hoe het klimaat zich waar ook ter wereld ontwikkelt. SEAT gebruikt de 165.888 processoren van deze supercomputer om de aerodynamica van zijn auto’s verder te verbeteren.

De MareNostrum 4 is gehuisvest in een oude kapel op de Noord-campus van de Universiteit van Catalonië, waar het altijd 24 graden Celcius is, bij een luchtvochtigheid van 36 procent. Oriol Lehmkuhl, een onderzoeker van het BSC, is één van de honderden specialisten wereldwijd die de 6.912 chips van deze supercomputer gebruikt voor zijn projecten: "In mijn vakgebied bestudeer ik vliegtuigtechnologie, voer ik windturbinesimulaties uit en in het geval van mijn samenwerking met SEAT onderzoek ik de optimalisatie van de aerodynamica van auto's".

Het verbeteren van de aerodynamica van een auto resulteert in een hogere veiligheid, een lager verbruik en betere prestaties. Tot nu toe werden voor aerodynamicatesten levensgrote kleimodellen gebruikt die vervolgens werden getest in een windtunnel. "Werken met een windtunnel is duur. De kleimodellen verslechteren snel en er moeten continu aanpassingen worden doorgevoerd", zegt María García-Navas, ingenieur bij SEAT's ontwikkelingsafdeling. "Bovendien stelt de rekenkracht van de supercomputer van het BSC ons in staat om meer parameters op te nemen en daardoor nóg accurater te kunnen testen. Het idee is om de kloof tussen simulatie en realiteit steeds verder te verkleinen", voegt ze eraan toe. Van maanden studie tot uren: het voordeel van het tegelijkertijd werken van 165.888 processoren is dat we nu in in recordtijd kunnen researchen.

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.