Leusden,
13
november
2018
|
17:47
Europe/Amsterdam

Smart City Expo: slim door de stad met SEAT

Smart City Expo: slim door de stad met SEAT

  • Efficiënter onderweg in de stad: Bus on Demand en innovatieve ride-share app
  • SEAT Cristobal met 5G: de auto verbonden met de nabije omgeving
  • Nog slimmer navigeren met Waze: input van de gemeente en kunstmatige intelligentie

Op de Smart City Expo in Barcelona (13-15 november) laat SEAT zien hoe het de uitdagingen van stadse mobiliteit aanpakt. Om slimmere en duurzamere mobiliteit te realiseren, presenteert het merk onder meer initiatieven op het gebied van autodelen en Bus-on-demand. Ook laat SEAT een doorontwikkelde versie van het Cristobal studiemodel zien. Op het congres kunnen bezoekers tevens kennismaken met het nieuwe navigatieproject van SEAT en Waze.

Luca de Meo, president van SEAT over de aanwezigheid van SEAT op het congres: “SEAT wil een relevante speler zijn in het vormgeven van de mobiliteit van de toekomst. Op de Smart City Expo laten we zien dat SEAT in staat is om efficiënte en duurzame transportoplossingen te ontwikkelen. De stad van de toekomst zien we als een omgeving waarbij verschillende technologieën en voertuigtypes naast elkaar worden ingezet.”

Samenwerken voor betere mobiliteit

XMOBA en Metropolis:Lab zijn twee onafhankelijke bedrijven binnen de SEAT Groep. Samen werken ze aan slimme oplossingen om de mobiliteit in steden te verbeteren. Om te beginnen is er het Bus on Demand project. De essentie is dat bestaande dienstregelingen beter worden afgestemd op de wensen van gebruikers. Dit gebeurt door aanpassingen aan de route en de frequenties van ritten én door flexibele routes aan te bieden op basis van realtime vraag. Op dit moment vindt er in Wolfsburg een pilot test plaats, de tweede pilotfase van Bus on Demand start binnenkort in Barcelona.

Een tweede slimme oplossing is een ride-sharing app. Deelnemers kunnen in de app aangeven waar ze wonen en werken. Door vraag en aanbod bij elkaar te brengen, kan het aantal auto’s op de weg worden teruggebracht. Medewerkers van SEAT hebben de app al in de praktijk getest.

SEAT Cristobal: nu met 5G

Het SEAT Cristobal studiemodel is ontwikkeld met het oog op maximale veiligheid. Hij beschikt over veiligheidssystemen die het risico op ongevallen zoveel mogelijk verminderen. In de nieuwste versie is 5G-technologie aan boord. Daarmee kan de auto ‘contact’ maken met voetgangers, straten en gebouwen in de directe omgeving. Drie functies zijn al vrijwel klaar voor serieproductie: de ‘Uitstap-assistent’, die waarschuwt voor naderende voertuigen als de deuren van de auto worden geopend; de ‘Display-spiegel’, die de dode hoek opheft; en ‘Advanced ACC’ dat de snelheid altijd begrenst tot het wettelijke maximum.

Navigeren op zijn slimst

SEAT was in 2017 het eerste merk dat de vooruitziende navigatie van Waze in zijn modellen integreerde. Door een samenwerking met de gemeente Barcelona gaat daarbij nu een nieuwe fase in. De gemeente Barcelona stelt daarbij verkeersdata ter beschikking. In combinatie met het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) wordt het mogelijk om te voorspellen wanneer er problemen in het verkeer ontstaan. Dit is bijvoorbeeld het geval bij grote (sport)evenementen en gedurende tijden waarop kinderen naar school worden gebracht of opgehaald. Op basis van deze actuele gegevens informeert Waze zijn gebruikers en stelt het alternatieve routes voor. Waarmee de verkeersdoorstroming verbetert en ongevallen tijdens verkeerspieken voorkomen.

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.