Leusden,
30
oktober
2018
|
10:26
Europe/Amsterdam

Van een complexe puzzel naar een perfect gemeten SEAT

Van een complexe puzzel naar een perfect gemeten SEAT

  • De afdeling Measurement Technology van SEAT gebruikt verschillende technieken voor een perfecte passing van onderdelen
  • SEAT werkt met een precisie van tiende millimeter, gelijk aan de dikte van een velletje papier
  • Met laserscanning zijn in één seconde meer dan 200.000 punten op een voertuig te meten

Een gemiddelde auto bestaat uit zo’n 4.000 onderdelen die afkomstig zijn van bijna honderd leveranciers uit verschillende landen. Het is een complexe puzzel; de afdeling Measurement Technology is er bij SEAT voor verantwoordelijk dat alle onderdelen naadloos en met grote precisie in elkaar passen. 

Een meccano-set voor de perfecte pasvorm

Aluminium structuren dienen als mock-ups op ware grootte die auto-onderdelen nabootsen. Verschillende mallen die eruit zien als een soort meccano-set maken het mogelijk de belangrijkste onderdelen voor de binnen- en buitenzijde te testen, legt Pedro Vallejo, hoofd Measurement Technology en Meisterbock bij SEAT, uit.

Van 1 tot 200.000 punten per seconde

Nog maar een paar jaar geleden kon de technologie maar één meting per seconde uitvoeren. Tegenwoordig worden meetinstrumenten aangevuld met high tech fotometrie en laserscanning, waardoor de capaciteit is verhoogd tot 200.000 metingen per seconde. Met deze ontwikkelingen krijgt SEAT niet alleen veel meer informatie, maar kan de fabrikant ook de prestaties van elk onderdeel van een auto in minder tijd doorgronden en in kortere tijd verbeteringen aanbrengen.

De toekomst met virtual reality

De vooruitgang in de meettechnieken maakt het SEAT mogelijk om een virtueel model van elk voertuig te verkrijgen. Virtual reality stelt SEAT in staat om het aantal meetpunten exponentieel te vermenigvuldigen. Daardoor kan SEAT meer preventief analyseren in plaats van reactief te handelen.

Uiterste precisie

De verbinding van elk autodeel wordt geanalyseerd met de precisie van een tiende millimeter. Dit zorgt niet alleen voor een enorm kwaliteitsgevoel bij de klant, maar voorkomt ook puur functionele problemen. Zo zorgt een perfecte meettechniek er bijvoorbeeld voor dat er geen water in de auto kan binnendringen. Technici bestuderen ook het ‘gevoel’ dat elke knop geeft, en kijken naar mogelijk onaangename geluiden en zelfs delen van de auto die van invloed zijn op de aerodynamica. Daar waar de voorruit en de A-stijl samenkomen, bijvoorbeeld.

Continue monitoring

Het werk van het team Measurement Technology concentreert zich niet alleen op de fase voorafgaand aan de lancering van een auto, maar daarna ook op het gehele productieproces. Als de onderdelen zijn geverifieerd en geïnspecteerd, zorgt het team ervoor dat de hoge kwaliteitseisen tijdens het productieproces van de auto worden gehandhaafd.

500 betrokken werknemers

De zorg om onderdelen perfect op elkaar te laten passen is een klus voor ingenieurs en specialisten van de afdeling Measurement Technology van SEAT. Uiteraard houden ook andere professionals van SEAT en meer dan negentig leveranciers uit twaalf landen in Europa, Azië en Noord-Afrika zich daar dagelijks mee bezig. Voor de specialisten is het controleren van afwijkingen een tweede natuur geworden. Zo controleert Pedro Vallejo, hoofd measurement Technology en Meisterbock van SEAT, zelfs of de onderdelen van het speelgoed van zijn dochter goed op elkaar passen.

download
Every-car-precision-fit-puzzle-pieces_Video_WEB_Original

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.