Leusden,
20
maart
2018
|
23:23
Europe/Amsterdam

[VIDEO] Vijf extreme tests in de Arctische kou

  • 150 technici en ingenieurs, de meest extreme weersomstandigheden en 30.000 testkilometers: zo evalueert SEAT de prestaties van een nieuwe auto
  • SEAT test ieder jaar negentig auto’s in sneeuw en ijs bij temperaturen tot -35 graden Celsius
  • Extreme tests garanderen de werking van elk systeem voordat een SEAT op de markt verschijnt

Hoewel de winter ons land nu hopelijk voorgoed heeft verlaten, bereidt SEAT zich alweer voor op de volgende. Besneeuwde bossen met berken- en dennenbomen, temperaturen van meer dan 35 graden Celsius onder nul en meren met een ijslaag van zestig centimeter dikte die het gewicht van een auto met gemak kunnen dragen vormen daarvoor het toneel. Op een locatie in de buurt van de poolcirkel testen SEAT-ingenieurs elk jaar zo’n negentig auto's tot het uiterste. Ook de SEAT Ateca FR heeft de meest extreme wintertests inmiddels glansrijk doorstaan.

Stability control

SEAT voert deze test uit op een cirkelvormige baan op het bevroren oppervlak van een meer. Het buitenste gedeelte van de cirkel is minder gepolijst dan de binnenkant, waardoor er beter valt te driften. De tractiecontrole van de auto is in verschillende fasen uitgeschakeld; bij sommige modellen is de elektronische beschermengel bij sportiever gebruik zelfs helemaal uit te zetten. De stabiliteitsregeling ESC (Electronic Stability Control) helpt voorkomen dat de wielen doorslippen en verbetert de tractie van de auto.

Remtest

De remtests vinden plaats op twee circuits van 200 meter lengte die zijn voorzien van verschillende ondergronden voor meer of minder grip. Een van de rijstroken wordt verwarmd tot zo’n 10 graden boven nul om te voorkomen dat het asfalt bevriest, terwijl de andere juist wordt afgekoeld tot -16 graden waardoor ijsvorming ontstaat. De tests helpen ingenieurs bij het kalibreren van het ABS-systeem, een remsysteem dat de voertuigstabiliteit onder de meest extreme omstandigheden controleert.

Aspiratietest

Het doel van deze test is om te controleren of het luchtfilter van de motor niet verstopt raakt als er in een sneeuwwolk achter een ander voertuig wordt gereden. Om deze situatie te simuleren, gebruikt SEAT twee auto's die met een snelheid van 80 km/u rijden. De eerste auto zorgt voor de sneeuwwerveling die neerdaalt op de achterste auto. Het filter wordt na een rit van vijftig kilometer gecontroleerd om te zien of het niet verzadigd is, waardoor de motor mogelijk vermogen kan verliezen.

Geluidsanalyse

De bestuurder en een tweede technicus proberen elk geluid te detecteren dat hinderlijk kan zijn voor de passagiers en achterhalen de herkomst ervan. Vanwege de kou komen storende piepjes en kraakjes bij elk van de drieduizend onderdelen in een SEAT eerder aan het licht. Om ze te analyseren, rijden de technici de testauto's met verschillende snelheden over diverse soorten oppervlakken. De SEAT moet een intensieve test over de slechtste wegen piep- en kraakloos kunnen doorstaan.

30.000 km intensief gebruik

Een testauto van SEAT legt gemiddeld 30.000 kilometer af over de meest slechte wegen die bovendien bedekt zijn met sneeuw en ijs. De test maakt deel uit van wereldwijde tests waarbij zo’n 150.000 kilometer wordt afgelegd onder verschillende omstandigheden. De testuitslagen gebruikt SEAT om de slijtage te analyseren die zich normaal gesproken pas na jaren gebruik zouden openbaren. Tijdens de wintertests houden de bestuurders nauwgezet bij hoe de auto zich gedraagt waarna de informatie op een later tijdstip wordt geanalyseerd door ingenieurs van SEAT.

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.