Leusden,
01
december
2015
|
15:37
Europe/Amsterdam

Wereldtop: op pad met trailrunner Emelie Forsberg

“Ik kan me geen leven voorstellen zonder hardlopen. Ik ben gek op het gevoel van vrijheid dat het geeft.” Emelie Forsberg heeft het niet zomaar over een potje joggen, ze is trailrunner. Hardloper in de natuur, op zéér uitdagend terrein.

De Zweedse ultrasporter Emelie woont in de Franse Alpen: haar trainingsveld en bovendien een goede uitvalsbasis om naar de belangrijkste wedstrijden te gaan. Haar SEAT Leon X-PERIENCE brengt haar overal, vertelt ze, en dat moeten we vooral letterlijk nemen. “Met deze auto kom ik waar ik maar wil. Ik kan er op elk type wegdek mee uit de voeten en dat stelt me in staat de bergen helemaal te ontdekken.” Op de meest afgelegen plekjes stapt ze uit om haar bijzondere én bijzonder zware tak van sport te beoefenen. Ze traint dertig uur per week en kan zichzelf acht uur achter elkaar afbeulen met bergbeklimmen.

“Ik ren al sinds ik een klein meisje was”, lacht ze. Maar de 28-jarige Emelie beoefent deze extreme duursport pas drie jaar op internationaal niveau en behoort nu al tot de wereldtop. In september won ze de Ultra Pirineu, een wedstrijd van 110 kilometer in de Pyreneeën met een klim van in totaal liefst 6.800 meter. Ze vestigde het vrouwenrecord van 13 uur en 39 minuten. Slopend? Welnee! “Ik denk er helemaal niet aan hoe zwaar het is, alleen maar hoeveel geluk ik heb om hard te lopen en mijn droom te leven.” Want ze is gek op de natuur en al net zo gek erop om die te bedwingen.