Leusden,
09
september
2019
|
16:10
Europe/Amsterdam

Zo ontwerp je een 100% elektrische concept car met ‘wauw’-effect

Zo ontwerp je een 100% elektrische concept car met ‘wauw’-effect

De elektrische auto is niet meer weg te denken uit ons leven. De doorbraak brengt veranderingen teweeg in het gehele ontwikkelings- en productieproces van een auto, te beginnen met het design. Welke elementen zijn verdwenen? Hoe kun je met je design het bereik vergroten? We vinden de antwoorden in het ontwerp van de nieuwe concept car van CUPRA, de volledig elektrische Tavascan SUV-coupe die deze week zijn wereldpremière beleeft op de IAA in Frankfurt.

Bij CUPRA staat aerodynamica in het design centraal. Bij het ontwerpen van een elektrisch model als de Tavascan Concept is de aerodynamische efficiëntie de grootste uitdaging. Om dit te bereiken moeten alle aanbouwdelen op een ‘natuurlijke’ wijze op de carrosserie van de concept car worden gemonteerd. Het eindresultaat moet ervoor zorgen dat de auto een ziel heeft. Er is niets dat machinaal gemaakt lijkt; alle aanbouwdelen hebben de looks van de SUV-coupé van CUPRA versterkt. Bovendien zorgen ze voor minder windweerstand waardoor er meer kilometers kunnen worden gereden.

Een open deur, maar toch: elektrische auto's voegen een nieuw, essentieel element toe om ze te laten werken: de accu’s. Ontwerpers moeten een speciale plek voor de accupacks zien te vinden. Bij de Tavascan Concept zijn ze in het onderste deel van het voertuig geplaatst. Vanwege het gewicht van de batterijen zijn lichtgewicht materialen voor de ontwerpers een prioriteit. De Tavascan Concept is gemaakt van koolstofvezel, omdat dit een superlicht materiaal is.

De velgen van de Tavascan Concept zijn meer dan alleen maar mooi. Ze zorgen ook voor een aanzienlijke gewichtsvermindering wat onmiddellijk een positieve invloed heeft op het bereik. In het geval van de Tavascan hebben ze een diameter van 22 inch, met wieldoppen met opgelegde koolstofvezel delen die de lucht kanaliseren en de remmen koelen. Bij het ontwerpen van een elektrische auto zijn remmen en energiebesparing van grote importantie, en om deze reden zijn de wielen een belangrijk onderdeel geweest bij het exterieurontwerp van de Tavascan.

Als er één aspect is dat het uiterlijk van nieuwe elektrische modellen definieert, dan is het wel de neus. Want er is geen grille meer die doorgaans wel is gemonteerd bij auto’s waarvan de verbrandingsmotor moet worden gekoeld. De neus van de Tavascan is volledig nieuw. Het is ontworpen met grote, functionele luchtinlaten. Twee hiervan hebben de volle breedte van de neus om de lucht te kanaliseren, en een ‘luchtgordijn’ leidt de luchtstroom vervolgens om de auto heen.

De kont verliest ook een van de meest herkenbare kenmerken van een auto met brandstofmotor: de uitlaatpijp. Dat stelt de designers van CUPRA in staat om een perfecte symmetrie te bereiken.

Ook het interieur van een elektrisch model biedt uitdagingen voor de ontwerpers. De batterijen nemen een aanzienlijke hoeveelheid ruimte in beslag, maar tegelijkertijd moeten de designers ruimte en comfort in de passagiersruimte zien te behouden. CUPRA heeft bij de Tavascan een interieur ontworpen met vier sportieve stoelen van koolstofvezel om de ruimte te maximaliseren. Ook hebben de designers geëxperimenteerd met zwevende elementen zoals het dashboard en de twee centrale consoles.

Kleuren en materialen helpen ook bij het creëren van een ruimtelijk gevoel. Bij de Tavascan Concept heeft de afdeling Color & Trim van CUPRA wit nappaleer gebruikt op de stoelen en de bovenkant van het zwevende dashboard. Dat zorgt voor een groot gevoel van ruimte. De sfeerverlichting, die exclusief is voor deze concept car, zorgt ervoor dat het dashboard als een langwerpige ufo in de lucht lijkt te zweven.

Zoals gewoonlijk bij een CUPRA spat bij de Tavascan Concept de passie ervan af. De nieuwste technologie, exclusieve kleuren en materialen, een duidelijk zicht door de koplampen; een 13 inch zwevend centraal scherm; zitplaatsen met individuele connectiviteit. Uiteraard kennen de designs van een CUPRA met een brandstofmotor en die met elektrische aandrijving ook overeenkomsten. Zoals de wens om een passionele auto te creëren die zorgt voor een 'wauw'-effect’. Die ingrediënten heeft iedere CUPRA, ongeacht de aandrijving. Het is de filosofie die bij CUPRA leidt tot de auto die in de toekomst in de showroom staan. In het geval van de Tavascan een volledig elektrisch ontwerp met 100% CUPRA-DNA.

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.