Wat is bijtelling en hoe werkt het?

Bereken hoeveel bijtelling jij betaalt voor jouw SEAT

Bijtellingsregels

Als je zakelijk rijdt, maar met deze auto ook privé kilometers maakt, ben je verplicht om bijtelling te betalen. De regels voor deze fiscale bijtelling veranderen regelmatig en ze kunnen je financiële situatie beïnvloeden. Daarom zetten we de laatste bijtellingsregels hier voor je op een rijtje. En je bijtellling berekenen voor jouw favoriete SEAT is appeltje eitje.

Wat is bijtelling?

Bijtelling is het bedrag dat je aan belasting betaalt voor het privégebruik van een zakelijke auto. Je moet bijtelling betalen wanneer je meer dan 500 privékilometers per jaar in jouw zakelijke auto rijdt. De Belastingdienst ziet die kilometers namelijk als een vorm van inkomen, waar je belasting over moet betalen. Als je met veel plezier in jouw SEAT rijdt, zijn die 500 kilometer snel bereikt. Goed om rekening mee te houden dus!

Is een rittenregistratie verplicht?

Wanneer je minder dan 500 privékilometers rijdt, moet je een rittenregistratie bijhouden om bij de Belastingdienst aan te tonen dat je hieraan voldoet.
Een rittenregistratie is niet altijd verplicht. Je hebt alleen een rittenregistratie nodig als je wilt aantonen dat je per jaar minder dan 500 privékilometers hebt gereden in jouw zakelijke auto (en dus geen bijtelling hoeft te betalen), of als je een kilometervergoeding wilt voor je zakelijk gebruikte privéauto.

Hoe hoog is de bijtelling in 2024?

De hoeveelheid bijtelling die je bepaalt, hangt af van de cataloguswaarde van de auto, de CO2-uitstoot en de datum van afgifte.

Voor auto’s die in 2024 voor het eerst op naam worden gezet, gelden twee percentages:

  • 16% bijtelling
    De 16% bijtelling geldt alleen voor volledig elektrische auto’s. voor die 16% geldt sinds januari 2024 wel een maximum bedrag van €30.000. Over het resterende bedrag boven die grens, betaal je een bijtellingstarief van 22%.
  • 22% bijtelling, voor alle andere voertuigen. Voor auto’s met een hybride aandrijving geldt ook een bijtellingstarief van 22%.

Wat is bijtellingskorting?

Sommige modeluitvoeringen met een kenteken van voor 2018 komen nog in aanmerking voor een bijtellingskorting. De bijtelling is standaard 22%. Stel, er is sprake van een verlaagde bijtelling van 4%, spreken we dus van een zogenoemde “bijtellingskorting van 18%”. De eerder toegekende bijtellingskorting blijft geldig voor een periode van 60 maanden na de eerste tenaamstelling van je kenteken. Zijn de 5 jaar verstreken? Dan vervalt de korting en berekenen we opnieuw je maandelijkse bijtelling.

Zakelijk rijden bij SEAT

Nu weet je alles over bijtelling en rittenregistraties. Hoeveel bijtelling je daadwerkelijk gaat betalen, is afhankelijk van het SEAT-model en uitvoering dat je wilt rijden.
Wil je meer weten over hoe zakelijk rijden en bijtelling invloed hebben op jouw situatie? De SEAT-dealer helpt je graag verder.

Vind je dichtstbijzijnde dealer