Belastingvoordelen elektrische auto's 2020

Alles over zakelijk rijden

2020 seat zakelijk

Als je besluit om zakelijk met een elektrische SEAT te gaan rijden, dan profiteer je van een flink aantal fiscale stimuleringsmaatregelen. We zetten de belangrijkste regelingen voor 2020 bij je op een rij en blikken alvast vooruit naar de komende jaren.

Bijtelling blijft lager

Ook in 2020 profiteer je met een volledig elektrische auto van een lagere bijtelling. Je betaalt niet 22%, maar 8%. Dit tarief geldt over de eerste € 45.000 van de catalogusprijs. Voor het bedrag daarboven betaal je het normale tarief van 22%. Vanaf 2021 gaat de bijtelling voor nieuwe elektrische auto’s naar 12% over de eerste € 40.000. In 2022, 2023 en 2024 wordt het percentage 16% en in 2025 wordt het 17%. Daarna geldt ook voor elektrische auto’s het standaardtarief van 22%.

seat zakelijk

Voorlopig geen motorrijtuigenbelasting

Tot en met 2024 betaal je met een elektrische auto geen motorrijtuigenbelasting (MRB). Ze noemen dat het nihiltarief. In 2025 wordt dit omgezet naar een kwarttarief: je betaalt dan 25% van het normale tarief. Voor plug-in hybrides blijft het huidige halftarief nog bestaan tot en met 2024. In 2025 wordt dat omgezet in een driekwarttarief. Uiteindelijk geldt vanaf 2026 voor alle auto’s het normale tarief.

BPM-vrijstelling blijft

De belangrijkste stimulans achter elektrisch rijden blijft bestaan. Tot en met 2024 betaal je bij de aanschaf van een volledig elektrische auto geen BPM. Of deze regeling ook op de lange termijn houdbaar is, daar zal het kabinet zich over moeten buigen.

seat zakelijk
seat zakelijk

Profiteer van de MIA

Zet je als ondernemer een elektrische auto op de zaak? Dan kom je in aanmerking voor de milieu-investeringsaftrek, oftewel MIA. Dit is een extra fiscale aftrekpost die je van de winst van je onderneming mag aftrekken. Voorwaarde is dat die investering voorkomt op de Milieulijst die jaarlijks door RVO wordt gepubliceerd. Volledig elektrische auto’s staan in 2019 op de lijst onder code 3110. Tot een bedrag van € 40.000 kom je in aanmerking voor 13,5% investeringsaftrek. Ook laadpunten op eigen terrein en voor eigen voertuigen, vallen onder deze regeling.

Zo claim je de MIA

De MIA kun je zelf claimen als je investeert via koop of financial lease. Bij operational lease vraagt de leasemaatschappij de MIA aan en verwerkt die in de maandelijkse leasetermijnen. Voor de afschrijving op een elektrische auto gelden de gebruikelijke afschrijvingsregels. Bij financial lease mag je daarnaast de rente aftrekken. Bij operational lease geldt dat voor de maandtermijn van de lease.

Profiteer van lokale subsidies

Naast alle landelijke belastingregels hebben provincies en gemeentes meestal ook nog extra subsidies om elektrisch rijden aantrekkelijker te maken. Controleer dus goed hoe het in jouw regio zit en kijk op Nederland Elektrisch.

Alles weten over auto en fiscus in 2020?

De belastingregels veranderen snel en niet alle regels zijn even eenvoudig te doorgronden. Daarom hebben we dit handige boekje voor je: ‘Fiscaliteiten 2020’. Daarin vind je de antwoorden op de 100 meestgestelde vragen over de auto en de fiscus. We sturen het je gratis toe.

Meer informatie over zakelijke mogelijkheden?

Vind je dealer
contact zakelijk seat