Ben je zzp’er?

Met een tweedehands auto heb je btw-aftrek

SUV zakelijk rijden

Stel je koopt als zelfstandig ondernemer een nieuwe auto voor je bedrijf. Dan kun je van die zakelijke aankoop de btw terugvorderen. Logisch. Maar: is dat net zo logisch bij een tweedehands auto? Hoe kun je dan de btw terugkrijgen?

Dat ligt eraan. Als je een tweedehands auto bij een garagebedrijf koopt en het is een btw-auto, dan is de btw gewoon aftrekbaar. Dat levert je dus een fiscaal voordeel op. Maar is het een zogenaamde margeauto, of neem je de auto van een particulier over, dan kun je geen btw aftrekken. Een btw-auto kan dus extra interessant zijn als je zzp’er bent.

financieel bijtelling berekenen seat

Wat zijn btw- en margeauto’s precies?

Tweedehands auto’s zijn vaak afkomstig van particulieren die hun auto hebben ingeruild. Zij hebben zelf nooit de btw kunnen aftrekken. Garages die deze auto’s doorverkopen, profiteren van de zogeheten margeregeling: zij mogen btw heffen over hun winstmarge. Als jij zo’n auto koopt, krijg je een factuur waarop geen btw staat vermeld. En dus kun je de btw niet aftrekken.

Maar naast deze margeauto’s verkoopt de garage ook btw-auto’s. Dit zijn auto’s die de garage heeft gekocht van een ondernemer die de btw heeft afgetrokken toen hij de auto kocht. Voor jou als zelfstandig ondernemer is een tweedehands btw-auto dus interessant. De nettoprijs is namelijk lager, omdat je de btw kunt aftrekken.

Wel btw-aftrek, geen bijtelling

Als zzp’er kun je een gebruikte auto het voordeligst privé kopen en voor de btw op de zaak zetten. Dan heb je dus wel btw-aftrek, maar geen bijtelling. Niet alleen de btw op de aanschaf is namelijk aftrekbaar, maar ook de btw op onderhoud, brandstof en reparaties, evenals de zakelijke kilometers. Als je die goed bijhoudt, kun je per zakelijk gereden kilometer 19 cent aftrekken.

Omdat je de auto ook privé gebruikt, moet je wel een btw-correctie toepassen. Dat doe je bij de btw-aangifte over het laatste kwartaal. De correctie is 2,7 procent van de catalogusprijs, maar kan ook op het werkelijke privégebruik gebaseerd worden. Je vergelijkt dan de kilometerstand van 1 januari met die van 31 december, en trekt daar de zakelijke kilometers vanaf. Let er wel op dat woon-werkverkeer voor de btw als privégebruik telt.

zzp btw aftrekken

Meer informatie over zakelijke mogelijkheden?

Vind je dealer
contact zakelijk seat