Altijd wel eentje in de buurt

Alles over laadpalen

SEAT Tarraco aan het opladen

Laden en gaan!

Nederland is koploper in elektrisch rijden, met bijna 40.000 publieke laadpalen door het hele land. Dat betekent dat er altijd wel eentje bij jou in de buurt staat. Waar je ook laadt en bij welk type laadpaal: laden gaat overal even makkelijk. We vertellen je er graag meer over.

SEAT Leon ST

Hoe lang duurt opladen?

De laadtijd van jouw auto is afhankelijk van het model en het type laadpaal. Neem bijvoorbeeld de Mii electric, met een accucapaciteit van 36,8 kWh. Aan een regulier stopcontact kost het 16 uur om 'm volledig op te laden. Bij een 1-faselaadpunt duurt dat 10 uur, en bij een 3-faselaadpunt 5 uur. De snellader spant de kroon: een volle accu kost ongeveer 65 minuten. Met slechts 40 minuten zit je bij een snellader al op 80%, genoeg om vol energie weer de weg op te gaan.

Welke laadpalen zijn er?

Je kunt kiezen uit twee soorten laadpunten: een wand- of paalmodel. Een wandmodel is de goedkoopste van de twee en ideaal als je een eigen oprit of garage hebt. Het voordeel van een wandmodel is dat 'ie makkelijk (en dus goedkoop) te installeren is, en goed bestand is tegen slechte weersomstandigheden en vandalisme. Een paalmodel is een perfect alternatief als je geen eigen oprit hebt of niet dichtbij een muur parkeert.

Man plugt de laadstekker in een elektrische SEAT

Waar laad jij op?

Tarraco

Thuis laden is de meest comfortabele en voordelige optie. Jouw auto staat gewoon bij jou op de oprit, op jouw eigen parkeerplaats of in de garage en je betaalt jouw reguliere energietarief voor de stroom. Wil je een eigen laadpaal thuis? Dat kan! We vertellen je graag meer over hoe je een laadpaal thuis regelt. 

SEAT Leon reflectie

Met de vele openbare laadpalen door het hele land, is er altijd wel eentje in de buurt waar je jouw elektrische auto kunt opladen. Is dat onverhoopt niet het geval? Dan kun je proberen bij jouw gemeente een laadpaal aan te vragen. Check de site van jouw gemeente om te zien hoe je dat doet.

Vrouw rijdt in SEAT Leon

In ons land staan er momenteel zo'n 40.000 openbare laadpalen, relatief gezien de meeste van Europa. Dat is goed nieuws: er staat er altijd wel eentje op de route! Van die 40.000 laadpalen, zijn er ongeveer 1.000 een snellader. Wil je zeker zijn dat je niet zonder stroom komt te staan? Plan jouw route dan vooraf en maak slim gebruik van de snelladers onderweg. Een overzicht van alle (snel)laadpunten vind je op de site van Oplaadpalen.nl.

Tarraco

Heeft jouw kantoor nog geen laadpalen? Daar moet verandering in komen! Er zijn verschillende partijen die voor nog geen duizend euro een laadpaal mét installatie aanbieden, zoals Laadpunt.nl. Ook profiteer je bij aanschaf van een zakelijke laadpaal van verschillende fiscale voordelen, zoals de MIA en VAMIL.

Meer weten over elektrisch rijden?

Ontdek nu

Ontdek nu alles over de Leon PHEV.

Dealer zoeken

Jouw dealer kan je als geen ander vertellen welk onderhoud je auto nodig heeft, en wanneer.