Bijtelling 2019

Rij je voor je werk in een leaseauto van SEAT? Dan is de kans groot dat je bijtelling betaalt. Bijtelling blijft een hot topic voor zakelijk rijders die ook privé gebruikmaken van hun auto. Zeker aangezien de regels, voorwaarden en bijtellingspercentages geregeld veranderen. Die wijzigingen zorgen elk jaar voor een ander kostenplaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de regels voor de bijtelling in 2019? SEAT zet de punten op een rijtje.

Wat is bijtelling?

Nog even in het kort: bijtelling is het bedrag dat je afdraagt aan de belasting als je met je zakelijk leaseauto meer dan 500 kilometers privé rijdt. Die 500 kilometer heb je vaak sneller gereden dan je denkt en vraagt om een gedetailleerde rittenregistratie. De hoogte van de bijtelling wordt uitgedrukt in procenten. Voor de bijtelling van 2019 zijn er 2 mogelijkheden: 4% of 22% bijtelling. De 4% bijtelling geldt alleen voor volledig elektrische auto’s met een catalogusprijs tot €50.000, voor het eventuele resterende bedrag boven de €50.000 geldt het tarief van 22%. Bij leaseauto’s met meer dan 0% uitstoot geldt sinds 2017 nog maar één bijtellingspercentage van 22%. Overigens telt de 22% alleen bij auto’s met een kentekendatum vanaf 1 januari 2017.

SEAT heeft geen volledig elektrische modellen. Wat betreft de bijtelling van 2019 gaat het bij jouw Ateca, Leon, Ibiza of ander SEAT-model dus altijd om een percentage van 22%.

 

Fiscale bijtelling 2019 berekenen

Het bijtellingsbedrag dat je netto per maand betaalt, hangt af van 3 factoren:

  1. Fiscale waarde van je SEAT
  2. Bijtellingspercentage van de auto
  3. Gehanteerd loonbelastingtarief

 

De Rekensom:

Cataloguswaarde (= fiscale waarde) x bijtellingspercentage x belastingschijf/12 maanden = maandelijkse bijtelling

 

Netto bijtelling berekenen

Je kunt de bijtelling van je leaseauto zelf berekenen, maar je kunt het ook door SEAT laten uitrekenen. Gebruik daarvoor de onderstaande rekentool*. De uitkomst vertelt je hoeveel belasting je betaalt (naast je eventuele eigen bijdrage die je aan je werkgever betaalt).

*Let op: De uitkomst van de rekentool is een indicatie, geen definitief bedrag. Aan de rekentool en de uitkomst daarvan kunnen geen rechten worden ontleend. Het berekende bedrag is de bijtelling op de dag dat je de rekentool hebt geraadpleegd. Eerder toegekende bijtellingskortingen blijven in principe van toepassing voor een periode van 60 maanden na de eerste kentekeninschrijving.

 

Bijtellingskorting

Modeluitvoeringen met een kenteken van vóór 2017 komen nog in aanmerking voor een bijtellingskorting. De eerder toegekende bijtellingskorting blijft geldig voor een periode van 60 maanden na de eerste tenaamstelling van het kenteken. Zijn de 5 jaar verstreken? Dan vervalt de korting en wordt je maandelijkse bijtelling opnieuw berekend.

 

Over zakelijk rijden

De bijtelling van 2019 is slechts een van de vele zaken waarmee je rekening moet houden als je zakelijk rijdt. Maar geen zorgen, SEAT regelt het papierwerk. Jij kan zo in je auto wegrijden en hebt er geen omkijken naar.

Zakelijk rijden bij SEAT

Meer informatie over onze financiële producten, zoals verzekering, lease en financiering.

Fiscaliteiten 2019

Antwoord op de 100 meest gestelde vragen over auto's en de fiscus.

Meer informatie over zakelijke mogelijkheden?

Vind je dealer