Private Lease en BKR

Waar je rekening mee moet houden bij het afsluiten van een Private Leasecontract

SEAT en een Bureau Krediet Registratie (BKR)

Wat is een BKR-registratie?

Het Bureau Krediet Registratie (BKR) heeft als doel om consumenten te beschermen tegen overkreditering en je dus geen financiële verplichtingen aangaat die je niet kunt nakomen. Jouw SEAT Private Leasecontract brengt een financiële verplichting met zich mee en wordt daarom bij het BKR geregistreerd. Het BKR registreert alle financiële verplichtingen boven de €250 met een looptijd van minstens 1 maand. Grote kans dat je dus al een BKR-registratie hebt voor jouw telefoonabonnement of creditcard.

Bij SEAT krijg je een BKR-registratie voor Private Lease. Houd hier dus rekening mee als je overweegt een huis te kopen of een lening af te sluiten.

Welke invloed heeft Private Lease op de leencapaciteit?

Het maandelijkse leasebedrag bestaat uit twee delen:

  • Het financiële deel. Dit deel bestaat uit de afschrijving voor de leaseauto, plus de rente. Dit beslaat 65% van het leasebedrag en wordt geregistreerd bij het BKR.
  • Het service deel. Dit deel bestaat uit de belasting, het onderhoud, de reparatie en de kosten van de verzekering. Dit beslaat 35% van het leasebedrag en wordt niet geregistreerd bij het BKR.

Kortom: de BKR-registratie van het Private Leaseoncontract omvat alleen het financiële deel, wat neerkomt op 65% van het gehele Private Leasebedrag.

Het bedrag van de BKR-registratie wordt als volgt berekend: looptijd van het contract x de hoogte van het maandbedrag x 65%.


Een voorbeeld:
Stel je kiest voor SEAT Private Lease, en je betaalt een maandbedrag van €299. Als je de SEAT voor een looptijd van 48 maanden wilt leasen, kom je op de volgende berekening uit: 

48 maanden x € 299 x 65% = € 9.329. Er wordt dus een bedrag van € 9.329 geregistreed bij het BKR.


Kan Private Lease ook zonder BKR-registratie?

Bij het afsluiten van een Private Leasecontract, wordt er bij SEAT altijd een BKR-check uitgevoerd. Er zijn leasemaatschappijen die een Private Leasecontract aanbieden zonder BKR-check en registratie. In dit geval raden wij aan om goed de voorwaarden door te lezen en te controleren of de aanbieder beschikt over een Keurmerk Private Lease. Je wilt voorkomen dat je een leasecontract afsluit dat je eigenlijk niet kunt betalen.

Hoe lang sta ik in het BKR?

Zodra je Private Leasecontract is afgelopen en je het contract niet hebt verlengt, blijft je BKR-registratie nog 5 jaar zichtbaar bij het BKR. Echter staat de einddatum van het leasecontract hier wel bij. Zo weet een nieuwe kredietverstrekker dat je dan geen financiële verplichtingen meer hebt voor een Private Leasecontract. Houd hier dus rekening mee als je van plan bent een hypotheek of andere lening af te sluiten.

Let er op op dat wanneer er meerdere contractanten op het contract staan, deze allemaal voor hetzelfde, volledige bedrag een BKR-registratie krijgen. Alle contractanten zijn immers aansprakelijk. Sta je samen met jouw partner op het leasecontract? Dan kan dit voor jullie veel invloed hebben op het aanvragen van een hypotheek of andere lening.

Meer weten over Private Lease?