Private Lease en BKR

Een Private Leasecontract wordt gezien als een betalingsverplichting voor de lange termijn. Het is goed om te weten dat je bij het financieren van jouw nieuwe SEAT te maken hebt met een BKR-registratie. Maar wat is het BKR? En welke invloed heeft een BKR-registratie op bijvoorbeeld mijn (toekomstige) hypotheek?

Wat is een BKR-registratie?

Het Bureau Krediet Registratie (BKR) heeft als doel te voorkomen dat consumenten te hoge financiële verplichtingen aangaan. Jouw SEAT Private Lease contract brengt een financiële verplichting met zich mee en wordt daarom bij het BKR geregistreerd. Het BKR registreert alle financiële verplichtingen boven de € 250 met een looptijd van minstens een maand.

Voordelen van je auto financieren met BKR-registratie

  • Doordat leningen door het BKR worden geregistreerd wordt voorkomen dat je meer leningen aangaat dan je eigenlijk kunt dragen. Zo helpt de BKR consumenten te beschermen tegen overkreditering
  • Betaal je je rekeningen altijd op tijd? Dankzij een BKR-registratie zien toekomstige kredietverstrekkers dit ook. Dit heeft dus een positief effect op het afsluiten van een toekomstige lening

Een financiële check bij het BKR

Voordat je het Private Leasecontract van je nieuwe auto tekent, doen wij een financiële check bij het BKR. Deze check laat zien of het leasecontract bij je situatie past. Alle leasemaatschappijen, die net als SEAT bij het Keurmerk Private Lease zijn aangesloten, doen deze check en registreren je leasecontract bij het BKR. Dit doen we 30 dagen nadat je jouw leaseauto hebt ontvangen.

Welke invloed heeft Private Lease op de leencapaciteit?

Vóór 1 april 2022

De BKR-registratie van een Private Lease contract afgesloten vóór 1 april 2022 omvat alleen het financiële deel van het maandbedrag. Dit betekent dat de afschrijving van de leaseauto plus de rente, wat neerkomt op 65% van het gehele Private Lease bedrag, wordt geregistreerd. De overige 35% wordt niet geregistreerd bij het BKR.

Vanaf 1 april 2022

Sluit je een Private Lease contract af na 1 april 2022 dan vereist Stichting BKR dat het volledige maandbedrag wordt geregistreerd. Dit betekent dat 100% geregistreerd wordt (maandbedrag x looptijd in maanden). Je vindt dit bedrag terug op het contract waarvoor je hebt getekend.

Invloed van Private Lease op je hypotheek

Ben je nog van plan een huis te kopen en een hypotheek af te sluiten, dan is een Private Lease contract van invloed op het maximale bedrag dat je kunt lenen. Het geld dat je maandelijks uitgeeft aan Private Lease, kun je nu eenmaal niet uitgeven aan een hypotheek. Heb je al een hypotheek en sluit je daarna een Private Lease overeenkomst af, dan heeft dit geen invloed meer op het hypotheekbedrag.

Hoe lang sta ik in het BKR?

Als je Private Lease contract is afgelopen en de eindafrekening heeft plaatsgevonden, weet het BKR dat je geen financiële verplichting meer hebt bij SEAT Financial Services. Je BKR-registratie blijft nog wel zichtbaar voor een termijn van vijf jaar. De einddatum van het Private Lease contract staat hier natuurlijk bij vermeld. Een nieuwe kredietverstrekker weet zo dat je geen financiële verplichtingen meer hebt bij SEAT en dat je een betrouwbare betalingspartner bent.

Kan Private Lease ook zonder BKR-registratie?

Bij het afsluiten van een Private Lease contract voert SEAT altijd een BKR-check uit. Je Private Lease contract wordt geregistreerd onder de code OA, voor Operationele Autolease. Er zijn leasemaatschappijen die een Private Lease contract aanbieden zonder check en registratie. In dit geval raden wij aan om goed de voorwaarden door te lezen en te berekenen of je met je inkomsten nog steeds alle kosten kunt betalen, inclusief het maandbedrag voor Private Lease. Zo voorkom je dat je een leasecontract afsluit dat je eigenlijk niet kunt betalen.

Meer weten over Private Lease?