Private Lease en BKR

Een Private Leasecontract wordt gezien als een betalingsverplichting voor de lange termijn. Het is goed om te weten dat je bij het financieren van jouw nieuwe SEAT te maken hebt met een BKR-registratie. Maar wat is het BKR? En welke invloed heeft een BKR-registratie op bijvoorbeeld mijn (toekomstige) hypotheek?

Private Lease en BKR

Wat is een BKR-registratie?

Het Bureau Krediet Registratie (BKR) heeft als doel te voorkomen dat consumenten te hoge financiële verplichtingen aangaan. Jouw SEAT Private Lease contract brengt een financiële verplichting met zich mee en wordt daarom bij het BKR geregistreerd. Het BKR registreert alle financiële verplichtingen boven de € 250 met een looptijd van minstens een maand.

Auto financieren met BKR-registratie

Dit zijn de voordelen

  • Doordat leningen door het BKR worden geregistreerd wordt voorkomen dat je meer leningen aangaat dan je eigenlijk kunt dragen. Zo helpt de BKR consumenten te beschermen tegen overkreditering
  • Betaal je je rekeningen altijd op tijd? Dankzij een BKR-registratie zien toekomstige kredietverstrekkers dit ook. Dit heeft dus een positief effect op het afsluiten van een toekomstige lening

Financiële check bij het BKR

Voordat je het Private Leasecontract van je nieuwe auto tekent, doen wij een financiële check bij het BKR. Deze check laat zien of het leasecontract bij je situatie past. Alle leasemaatschappijen, die net als SEAT bij het Keurmerk Private Lease zijn aangesloten, doen deze check en registreren je leasecontract bij het BKR. Dit doen we 30 dagen nadat je jouw leaseauto hebt ontvangen.

Waar check ik mijn mogelijkheden?

Benieuwd wat jouw mogelijkheden zijn en hoe jouw situatie eruitziet met een BKR-registratie bij een leasecontract? Ga langs bij de SEAT dealer bij jou in de buurt, en informeer over de mogelijkheden. Je kunt altijd je huidige BKR-registraties checken op de officiële website van het BKR.

Privé leasen, financieren of met eigen middelen betalen?

Welke invloed heeft BKR op je leencapaciteit?

  • De Stichting BKR vereist dat het volledige maandbedrag wordt geregistreerd. Dit betekent dat 100% geregistreerd wordt (maandbedrag x looptijd in maanden). Je vindt dit bedrag terug op het contract waarvoor je hebt getekend. 
  • Voor een Private Lease met een maandbedrag van € 349 en looptijd van 48 maanden, wordt het volgende bedrag geregistreerd door het BKR: 48 maanden x € 349 x 100% = € 16.752

Invloed van Private Lease op je hypotheek

Ben je nog van plan een huis te kopen en een hypotheek af te sluiten, dan is een Private Lease contract van invloed op het maximale bedrag dat je kunt lenen. Het geld dat je maandelijks uitgeeft aan Private Lease, kun je nu eenmaal niet uitgeven aan een hypotheek. Heb je al een hypotheek en sluit je daarna een Private Lease overeenkomst af, dan heeft dit geen invloed meer op het hypotheekbedrag.

Hoe lang sta ik in het BKR?

Als je Private Lease contract is afgelopen en de eindafrekening heeft plaatsgevonden, weet het BKR dat je geen financiële verplichting meer hebt bij SEAT Financial Services. Je BKR-registratie blijft nog wel zichtbaar voor een termijn van vijf jaar. De einddatum van het Private Lease contract staat hier natuurlijk bij vermeld. Een nieuwe kredietverstrekker weet zo dat je geen financiële verplichtingen meer hebt bij SEAT en dat je een betrouwbare betalingspartner bent.

Kan Private Lease ook zonder BKR-registratie?

Bij het afsluiten van een Private Lease contract voert SEAT altijd een BKR-check uit. Je Private Lease contract wordt geregistreerd onder de code OA, voor Operationele Autolease. Er zijn leasemaatschappijen die een Private Lease contract aanbieden zonder check en registratie. In dit geval raden wij aan om goed de voorwaarden door te lezen en te berekenen of je met je inkomsten nog steeds alle kosten kunt betalen, inclusief het maandbedrag voor Private Lease. Zo voorkom je dat je een leasecontract afsluit dat je eigenlijk niet kunt betalen.

Keurmerk Private Lease

SEAT is aangesloten bij het Keurmerk Private Lease. Dit keurmerk beschermt consumenten tegen onverwachte kosten. In de voorwaarden, die zijn opgesteld in samenwerking met de Consumentenbond, staat onder meer dat het maandbedrag niet tussentijds wordt verhoogd en dat je altijd 14 dagen bedenktijd hebt na het afsluiten van een leasecontract. Het lease contract is altijd inclusief onderhoud, wegenbelasting, verzekeringen, en pechhulp onderweg.

De SEAT Leon

Meer weten over Private Lease?