De toekomst begint vandaag

SEAT hybride

Verover de wegen, met het beste van twee werelden. Met hybride rijden combineer je de mogelijkheden van een brandstofmotor met de kracht van een elektrische motor. Zodat je een auto hebt die ultiem krachtig is én zuinig tegelijkertijd. Ontdek hier alles over deze slimme manier van rijden.

SEAT elektrisch rijden

Wat is hybride rijden?

Een hybride auto is uitgerust met zowel een verbrandingsmotor als een elektromotor. Afhankelijk van de situatie schakelt de auto tussen deze twee motoren of gebruikt ze tegelijkertijd. Hierdoor optimaliseer je je brandstofverbruik en vermindert de uitstoot.

De voordelen van hybride rijden

✓ Milieuvriendelijker. Door de combinatie van een elektromotor en een benzinemotor stoot je auto minder CO2 en schadelijke stoffen uit.
✓ Brandstofbesparing. Bij traag verkeer of korte afstanden profiteer je van de elektrische modus. Dit betekent minder vaak tanken en dus besparen op brandstofkosten.
✓ Minder geluid. Elektrisch rijden is bijna geluidloos, wat zorgt voor een rustigere rijervaring
Fiscale voordelen. Voor plug-in hybride voertuigen betaal je de helft minder wegenbelasting. Dit geldt tot in ieder geval 2024.
✓ Minder onderhoud. De meeste hybride auto’s hebben minder onderhoud nodig, omdat ze minder slijtage hebben aan de motor en de remmen.

seat tarraco phev

Welke soorten hybride auto’s zijn er?

Er zijn drie soorten hybride auto’s:

Plug-in hybride (PHEV)

Zoals de naam al aangeeft, laad je een plug-in hybride auto via een stekker op aan een openbare laadpaal of thuislaadpaal. Een plug-in Hybrid Electric Vehicle (PHEV) heeft een grote accu, waardoor hij een langer stuk volledig elektrisch kan rijden. Rijd je veel korte afstanden, dan scheelt dat dus een hoop benzine.

Mild hybride (MHEV)

Een mild hybride voertuig kan niet volledig elektrisch rijden en heeft dan ook geen stekker. Deze auto’s hebben een klassieke verbrandingsmotor, waaraan een kleine accu is toegevoegd. Deze accu wint energie tijdens het remmen. Die energie assisteert de brandstofmotor vervolgens tijdens het starten en wegrijden. Dit systeem zorgt voor een daling in het brandstofverbruik van vijf tot tien procent.

Full hybride (HEV)

Net als een mild hybride voertuig heeft een full hybride auto geen stekker. Ook deze auto wekt energie op tijdens het remmen of wanneer je van een heuvel afrijdt. In tegenstelling tot een mild hybride voertuig is de hoeveelheid energie die hiermee wordt gewonnen veel groter. Deze energie wordt opgeslagen in de accu. Hiermee kan de auto vervolgens enkele kilometers volledig elektrisch rijden.

De hybride modellen van SEAT

Bij SEAT heb je de keuze uit meerdere hybride voertuigen. Zowel de SEAT Leon, SEAT Leon Sportstourer als de SEAT Tarraco zijn beschikbaar als plug-in hybride model.

Leon

De SEAT Leon PHEV is uitgerust met een 48V-accu die de energie die vrijkomt tijdens het remmen opslaat. Deze energie ondersteunt de brandstofmotor tijdens het opstarten en accelereren. Net als bij de andere SEAT hybride modellen, laad je ook de Leon PHEV op aan een laadpaal. Een start-stop systeem maakt het mogelijk om de motor uit te schakelen bij een snelheid tot 20 kilometer per uur, waardoor je langer uitrolt en brandstof bespaart. Met de Leon PHEV rijd je tot 63 kilometer¹ volledig elektrisch en tot 729 kilometer¹ wanneer je ook de brandstofmotor gebruikt.

Leon Sporstourer

Net als de Leon PHEV, is ook de SEAT Leon Sportstourer PHEV voorzien van een 48V-accu waarmee remenergie wordt opgeslagen. De opgeslagen energie ondersteunt de brandstofmotor bij het opstarten en accelereren, wat zorgt voor brandstofbesparing en een lagere CO2 uitstoot. Je rijdt in dit hybride model tot 63 kilometer¹ elektrisch. Combineer je de brandstofmotor met de elektromotor, dan is je actieradius 729 kilometer.

Tarraco

De SEAT Tarraco PHEV is de grootste SUV van SEAT met een Plug-in hybride aandrijving.. De elektrische motor heeft een actieradius van 51 kilometer, waardoor je kleinere afstanden volledig elektrisch kunt afleggen. Rijd je met beide energiebronnen tegelijkertijd dan heb je een bereik van 700 kilometer(1). De accu laad je op aan een laadpaal, maar ook automatisch tijdens het remmen. Deze plug-in hybrid is de ruimste SUV van SEAT en is uitgerust met allerlei extra’s. Denk aan een 360 graden camera, elektrisch verstelbare bestuurdersstoel met geheugen en een uitgebreid infotainmentsysteem.

Veelgestelde vragen

Is onderhoud aan een hybride duurder?
Is onderhoud aan een hybride duurder?
Vaak niet. Omdat hybride auto's regelmatig op de elektromotor rijden, hebben onderdelen zoals de koppeling, remmen en motor minder slijtage. Daardoor ben je minder geld kwijt aan onderhoud en reparaties.
Hoe ver kan ik rijden op alleen elektriciteit?
Hoe ver kan ik rijden op alleen elektriciteit?
Dit hangt af van het model en type hybride. Met de SEAT plug-in hybride kun je (onder optimale omstandigheden) maximaal 63 kilometer afleggen op alleen elektriciteit, afhankelijk van het model.
Hoe laad ik een hybride auto op?
Hoe laad ik een hybride auto op?
Bij plug-in hybrides is het opladen net zo eenvoudig als je telefoon opladen. De stekker plug je in een stopcontact, thuislaadpaal of openbare laadpaal.
Is hybride rijden goedkoper?
Is hybride rijden goedkoper?
Ja, dankzij het elektrisch rijden ben je minder geld kwijt aan benzine. Ook betaal je over het algemeen minder onderhoudskosten en profiteer je tot in ieder geval 2024 van 50 procent korting op wegenbelasting.
Hoe moet je een hybride auto rijden?
Hoe moet je een hybride auto rijden?
Plug-in hybride auto’s zijn altijd uitgerust met een automaat. Dit maakt het rijden, zeker het rijden in een drukke omgeving, een stuk gemakkelijker. Een PHEV-voertuig schakelt daarnaast automatisch over van de elektromotor naar de brandstofmotor wanneer dit nodig is.
Hoe rijd je het zuinigst met een hybride auto?
Hoe rijd je het zuinigst met een hybride auto?

  • Laad de accu vaak op. Zo haal je het meeste uit de elektromotor.

  • Niet te hard rijden. Een hogere snelheid betekent een hoger verbruik.

  • Controleer regelmatig de bandendruk. Een te lage spanning zorgt voor meer rolweerstand en dus meer verbruik.

  • Probeer altijd op de motor te remmen. Via de rem afremmen en optrekken vanuit stilstand kost veel energie.

Hoe lang duurt het opladen van een hybride auto?
Hoe lang duurt het opladen van een hybride auto?
Het opladen van plug-in hybride auto’s duurt meestal 4 uur.

¹ Het genoemde aantal kilometers is de theoretische maximale actieradius volgens de WLTP testsystematiek. Deze maximale actieradius kan onder meer worden beïnvloed door de voertuigconfiguratie, acculeeftijd en -conditie, rijstijl en de gebruiks-, omgevings- en klimaatomstandigheden zoals de buitentemperatuur, de verkeerssituatie en het rijgedrag.