Bereken zelf je bijtelling

Hoeveel betaal je voor jouw SEAT?

Als je een SEAT zakelijk least en daarmee ook privé rijdt, dan betaal je bijtelling. De regels voor deze fiscale bijtelling veranderen regelmatig en ze kunnen je financiële situatie flink beïnvloeden. Daarom zetten we de laatste bijtellingsregels hier voor je op een rij. En, heel easy: we laten zien hoe je makkelijk zelf de bijtelling voor jouw SEAT berekent.

Wat is bijtelling?

Bijtelling is het bedrag dat je aan belasting betaalt als je met je zakelijke leaseauto jaarlijks meer dan 500 kilometer privé rijdt. Dat lijkt heel wat, maar in een jaar tijd zit je daar zo op. Met een gedetailleerde rittenregistratie moet je kunnen aantonen dat je onder die 500 kilometer bent gebleven.

mii electric

Hoe hoog is de bijtelling in 2021?

In welke bijtellingscategorie jouw SEAT valt, hangt af van de CO2-uitstoot. In 2021 zijn er 2 categorieën: 12% of 22% bijtelling. De 12% bijtelling geldt alleen voor volledig elektrische auto’s. Voor die 12% geldt sinds 2021 wel een maximum bedrag van € 40.000. Over het bedrag boven die grens betaal je het normale bijtellingstarief van 22%. Dat is ook het percentage dat je betaalt voor leaseauto’s met meer dan 0 gram CO2-uitstoot. SEAT werkt hard aan de ontwikkeling van elektrische modellen. Zo is er de Mii electric: de ideale green, urban reisgenoot. Voor al onze overige modellen, zoals de SEAT Ibiza, Leon of Ateca, geldt dus een bijtellingspercentage van 22%.

Hoe bereken je zelf de bijtelling?

Het bijtellingsbedrag dat je netto per maand betaalt, hangt af van 3 factoren:

  1. De fiscale waarde van je SEAT
  2. Het bijtellingspercentage van de auto
  3. Het gehanteerde loonbelastingtarief

De rekensom:

Cataloguswaarde (= fiscale waarde) x bijtellingspercentage x belastingschijf/12 maanden = de (bruto) maandelijkse bijtelling

Heb je bijtellingskorting?

Sommige modeluitvoeringen met een kenteken van voor 2018 komen nog in aanmerking voor een bijtellingskorting. De eerder toegekende bijtellingskorting blijft geldig voor een periode van 60 maanden na de eerste tenaamstelling van je kenteken. Zijn de 5 jaar verstreken? Dan vervalt de korting en berekenen we opnieuw je maandelijkse bijtelling.

SEAT regelt het voor je

De bijtelling is slechts een van de vele zaken waarmee je rekening moet houden als je zakelijk rijdt. Maar geen zorgen, SEAT heeft antwoord op al je vragen, en regelt al het papierwerk voor je. Kun jij genieten van zorgeloos rijplezier.

Zakelijk rijden bij SEAT

Bij SEAT Financial Services vinden we dat een auto ook financieel goed moet zitten. Daarom helpen we je graag met een verzekering, leasevorm of financiering die perfect bij jouw situatie past.

Ontdek meer

Fiscaliteiten 2021

Het gratis boekje ‘Fiscaliteiten 2021’ geeft antwoord op de 100 meest gestelde vragen over auto en fiscus.

Download het gratis boekje

Meer informatie over zakelijke mogelijkheden?

Vind je dealer
contact zakelijk seat