Auto zakelijk kopen

Privé of zakelijk?

Privé of zakelijk een auto kopen?

Ben je als ondernemer met een eenmanszaak of als zzp'er veel onderweg naar klanten of andere zakelijke afspraken? En ben je hiervoor op zoek naar een nieuwe auto? Dan sta je voor de keuze of je je nieuwe SEAT privé of zakelijk wilt kopen. Wanneer je een auto voor meer dan 10% voor zakelijke ritten gaat gebruiken, heb je namelijk de keuze om deze auto privé of zakelijk te kopen. Bij privé-aanschaf heb je niets te maken met de bijtelling en vaak kan dit mét btw-aftrek! Deze belangrijke keuze kun je alleen op het moment van aankoop maken. 

Zakelijk een auto kopen

Wanneer je op zoek bent naar een auto voor zakelijk vervoer, kan het voordelig zijn om zakelijk een SEAT te kopen. Je mag de jaarlijkse afschrijvingskosten en gebruikskosten van een auto van de zaak namelijk als aftrekpost gebruiken. Ben je echter van plan om meer dan 500 kilometer privé te rijden met je zakelijke auto, dan zul je bijtelling moeten betalen. In deze situatie is het soms voordeliger om je zakelijke auto privé te kopen.


Kies je voor een zakelijke auto, dan heb je fiscaal de volgende voordelen:
• Afschrijvings- en andere kosten als aftrekpost hanteren (met bijtelling voor privégebruik)
• 
Teruggave van btw van aanschaf-, onderhouds-, reparatie- en gebruikskosten (met correctie voor privégebruik)

 

 

Je zakelijke auto privé kopen

Je kunt ook besluiten om je privé auto voor de zaak te gaan gebruiken. Wanneer je ervoor kiest om je SEAT privé te kopen en ook zakelijk te gebruiken, dan is de btw op de aanschaf en op de onderhouds-, reparatie- en gebruikskosten aftrekbaar. De btw-aftrek geldt alleen als je zelf ook btw-belaste activiteiten hebt en alleen voor het deel dat je de auto voor je onderneming gebruikt. Ga daarbij uit van de verhouding tussen het aantal zakelijke kilometers en het aantal verreden kilometers op jaarbasis.

Als je een overzicht bijhoudt van alle gereden zakelijke en woon-werkkilometers, kun je per kilometer een bedrag van 19 cent aftrekken van de belaste winst van de zaak.

De voordelen van je privé auto voor zakelijk gebruik inzetten, zijn groot:
• Je betaalt geen bijtelling
• 19 cent aftrek per kilometer
• Btw-teruggaaf op de aanschaf en op onderhouds-, reparatie- en gebruikskosten over de gereden zakelijke kilometers

 

 

Zakelijk rijden in een SEAT

Ben je eruit welke optie het meest geschikt is voor jouw situatie? Kijk dan naar de SEAT modellen die je voor zakelijk gebruik kunt kopen.

Meer informatie over zakelijke mogelijkheden?

Vind je dealer