Auto zakelijk kopen

Privé of zakelijk?

Privé of zakelijk een auto kopen?

Ben je als ondernemer of zzp'er veel onderweg naar klanten of andere zakelijke afspraken? En ben je hiervoor op zoek naar een nieuwe auto? Dan sta je voor de keuze of je je nieuwe SEAT auto privé of zakelijk wilt kopen. Wanneer je een auto voor meer dan 10% voor zakelijke ritten gaat gebruiken, heb je namelijk de keuze om deze auto privé of zakelijk te kopen. Deze belangrijke keuze kun je alleen op het moment van aankoop maken.

Zakelijk een auto kopen

Wanneer je op zoek bent naar een auto voor zakelijk vervoer, kan het voordelig zijn om zakelijk een SEAT te kopen. Je mag de jaarlijkse afschrijvingskosten van een auto van de zaak namelijk als aftrekpost gebruiken. Ben je echter van plan om meer dan 500 kilometer privé te rijden met je zakelijke auto, dan zul je bijtelling moeten betalen. In deze situatie is het soms voordeliger om je zakelijke auto, privé te kopen.

  • Afschrijvingskosten als aftrekpost hanteren
  • Teruggave omzetbelasting van aanschaf, onderhouds-, reparatie- en gebruikskosten over de gereden zakelijke kilometers

 

Je zakelijke auto privé kopen

Je kunt ook besluiten om je privé auto voor de zaak te gaan gebruiken. Wanneer je ervoor kiest om je SEAT privé te kopen en zakelijk te gebruiken, dan is de btw op de onderhouds-, reparatie- en gebruikskosten aftrekbaar. De btw-aftrek geldt alleen als je zelf ook btw-belaste activiteiten hebt en alleen voor het deel dat je de auto voor je onderneming gebruikt. Ga daarbij uit van de verhouding tussen het aantal zakelijke kilometers en het aantal verreden kilometers op jaarbasis.

Om gebruik te maken van de voordelen van deze regeling, zul je een rittenregistratie moeten bijhouden voor alle zakelijke kilometers die je maakt. Dan weten jij en de fiscus precies hoeveel kilometer er voor 19 cent aftrekbaar zijn en hoeveel BTW je kunt terugvragen.

De voordelen van je privé auto voor zakelijk gebruik inzetten, zijn groot:

  • Je betaalt geen bijtelling
  • 19 cent aftrek per kilometer
  • Teruggave omzetbelasting van onderhouds-, reparatie- en gebruikskosten over de gereden zakelijke kilometers

 

Zakelijk rijden in een SEAT

Ben je eruit welke optie het meest geschikt is voor jouw situatie? Kijk dan naar de SEAT modellen die je voor zakelijk gebruik kunt kopen.

Meer informatie over zakelijke mogelijkheden?

Vind je dealer