Auto zakelijk kopen

Privé of zakelijk?

Privé of zakelijk een auto kopen?

Ben je als ondernemer met een eenmanszaak of als zzp'er veel onderweg? En zoek je hiervoor een nieuwe auto? Een SEAT misschien? Dan kun je die nieuwe SEAT privé of zakelijk kopen. Als meer dan 10% van jouw ritten zakelijk zijn, dan heb je die keuze, en alleen op het moment van aanschaf. Koop je de auto privé, dan heb je geen bijtelling en vaak profiteer je wel van btw-aftrek.

seat zakelijk

Je auto op de zaak kopen

Als je voor je bedrijf een auto zoekt, dan kan het voordelig zijn om je SEAT zakelijk te kopen. Je mag de jaarlijkse afschrijvingskosten en gebruikskosten van een auto van de zaak namelijk als aftrekpost gebruiken. Ben je echter van plan om meer dan 500 kilometer privé te rijden met je zakelijke auto, dan zul je bijtelling moeten betalen. Dan is het soms voordeliger om je zakelijke auto privé te kopen.

Kies je voor kopen op de zaak, dan heb je de volgende fiscale voordelen:


  • Afschrijvings- en gebruikskosten als aftrekpost (met bijtelling voor privégebruik)
  • Teruggave van btw van aanschaf-, onderhouds-, reparatie- en gebruikskosten (met correctie voor privégebruik)
  • Met een volledig elektrische auto is je bijtelling beperkt

Je zakelijke auto privé kopen

Je kunt ook besluiten om je bedrijfsauto privé te kopen. Gebruik je jouw SEAT ook voor je bedrijf, dan is de btw op de aanschaf en op de onderhouds-, reparatie- en gebruikskosten aftrekbaar. Je krijgt deze btw-aftrek als je zelf ook btw-belaste activiteiten hebt en voor zover je de auto voor je onderneming gebruikt. Hierbij moet je uitgaan van de verhouding tussen zakelijk en privé gereden kilometers en het aantal verreden kilometers op jaarbasis. Als je een overzicht bijhoudt van alle gereden zakelijke en woon-werkkilometers, kun je een bedrag van 19 cent per kilometer aftrekken van de belaste bedrijfswinst.

Je privéauto voor bedrijfsdoeleinden gebruiken, heeft interessante voordelen:

  • Je betaalt geen bijtelling
  • 19 cent aftrek per kilometer
  • Btw-teruggaaf op de aanschaf en op onderhouds-, reparatie- en gebruikskosten over de gereden zakelijke kilometers

 

seat zakelijk

Zakelijk rijden in een SEAT

Ben je er uit welke optie voor jouw situatie het meest geschikt is? Kijk dan alvast welk SEAT model je zakelijk wilt gaan rijden.

Meer informatie over zakelijke mogelijkheden?

Vind je dealer
contact zakelijk seat