Hoe werkt het?

BKR-registratie

Wanneer je als particulier kiest voor het financieren van een auto, zoals met SEAT Privé Plan, krijg je net als bij Private Lease te maken met een BKR-registratie. Maar wat is het BKR? Waarom is een registratie nodig? En welke invloed heeft een BKR-registratie op bijvoorbeeld het kopen van je auto?

Geld lenen kost geld

Wat is BKR?

Het Bureau Krediet Registratie (BKR) houdt bij welke leningen je (eerder) hebt afgesloten. Het BKR heeft als doel om ervoor te zorgen dat je geen financiële verplichtingen aangaat die je niet kunt nakomen. Om dit bij te houden, worden leningen van boven de € 250 met een looptijd van minstens een maand automatisch geregistreerd bij het BKR.

Auto financieren met BKR-registratie

Dit zijn de voordelen

  • Doordat leningen door het BKR worden geregistreerd wordt voorkomen dat je meer leningen aangaat dan je eigenlijk kunt dragen. Zo helpt de BKR consumenten te beschermen tegen overkreditering
  • Betaal je je rekeningen altijd op tijd? Dankzij een BKR-registratie zien toekomstige kredietverstrekkers dit ook. Dit heeft dus een positief effect op het afsluiten van een toekomstige lening

Waarom een BKR-registratie bij financiering

Wanneer je een SEAT financiert, is er sprake van een terugkerende financiële verplichting, of lening. Omdat dit boven de € 250 uitkomt met een looptijd langer dan een maand, krijg je automatisch een BKR-registratie. Neem dit goed door. Een BKR-registratie heeft namelijk ook invloed op andere leningen. Bijvoorbeeld bij de mogelijkheden om te lenen voor een (toekomstig) huis.

Voorbeelden van BKR-berekeningen

Het type contract voor je SEAT bepaalt de uiteindelijke hoogte van je BKR-registratie. Dit wordt berekend door de looptijd van het contract te vermenigvuldigen met de maandlasten. Bekijk bij de onderstaande voorbeelden hoe het BKR jouw notering berekent.

seat zakelijk mobiliteitsbudget
Impact op leasen

Negatieve BKR-codering

Als het je niet lukt om aan je lopende leningen te voldoen, kan dat leiden tot een negatieve BKR-codering. Een codering betekent dus dat je je niet (voor een langere periode) hebt gehouden aan betalingsverplichtingen. In sommige gevallen kunnen je mogelijkheden tot nieuwe leningen hierdoor negatiever uitvallen. Een negatieve BKR-codering heeft geen invloed op reeds lopende leningen.

Waar check ik mijn mogelijkheden?

Benieuwd wat jouw mogelijkheden zijn en hoe jouw situatie eruitziet met een BKR-registratie bij een leasecontract? Ga langs bij de SEAT dealer bij jou in de buurt, en informeer over de mogelijkheden. Je kunt altijd je huidige BKR-registraties checken op de officiële website van het BKR.

Privé leasen, financieren of met eigen middelen betalen?

Lees verder:


Financieel

Alles over de verschillende vormen van auto financiering bij SEAT.

Financieel
Privé

Als particulier je auto financieren.

Privé
Zakelijk

Je zakelijke auto financieren.

Zakelijk
Maandlasten

De maandlasten van je auto berekenen.

Maandlasten berekenen