Het mobiliteitsbudget

Voor een slim wagenpark

Zakelijk rijden en het mobiliteitsbudget

Op het gebied van zakelijk rijden worden flexibiliteit en duurzaamheid steeds belangrijker. Meer werkgevers kiezen daarom voor het mobiliteitsbudget. Met de vergoeding voor woon-werkverkeer bepalen hun werknemers zelf met welk vervoermiddel ze reizen. Zo kun je het mobiliteitsbudget onder andere gebruiken voor een private leaseauto en het financieren van een nieuwe of gebruikte auto. Ook is het budget inzetbaar voor het gebruik van een mobiliteitskaart, ov-kaart of fiets. Wat zijn de voordelen en hoe kan het mobiliteitsbudget fiscaal voordeel opleveren?

De voordelen van het mobiliteitsbudget voor werknemers

Steeds meer bedrijven gaan actief aan de slag met mobiliteitsmanagement. Het mobiliteitsbudget biedt de volgende voordelen voor werknemers:

  1. Zelf de gunstigste manier van reizen kiezen: Met het mobiliteitsbudget ligt de keuze bij de werknemer: wil je een occasion kopen, gebruik je het ov of rij je liever private lease? Mogelijkheden genoeg! 
  2. Geen bijtelling: Het mobiliteitsbudget heeft een heleboel voordelen. Eén daarvan is dat je als werknemer geen bijtelling hoeft te betalen over de door jou gekozen (SEAT-)auto, indien de werkgever het mobiliteitsbudget netto uitkeert. 
  3. Controle over de kosten: Welke kosten je maakt en hoe je gebruikmaakt van het budget, is geheel aan jou. Je krijgt de volledige controle en kunt het daarmee zo voordelig mogelijk voor jezelf maken. 
  4. Vrijheid en flexibiliteit: Flexibiliteit staat voorop bij het mobiliteitsbudget. Je deelt zelf in hoe je het liefste reist en waar je het budget aan besteedt.

 

De mobiliteitskaart

Mobiliteit kan ook worden aangeboden in de vorm van een mobiliteitskaart, zoals Shuttel. Per rit kies je de snelste, groenste of meest voordelige optie. De grootste voordelen van Shuttel zijn:

  • 1 pas voor gebruik van openbaar vervoer, de ov-fiets, taxi, deelauto’s, parkeren, tanken en fietsenstalling
  • Geautomatiseerde administratie
  • Alle gemaakte vervoerskosten worden met de mobiliteitskaart betaald
  • Overzichtelijk op 1 factuur naar de werkgever

 

Fiscaal voordeel

Hoe kan het mobiliteitsbudget fiscaal voordeel opleveren? In principe is het zo dat werknemers die een budget krijgen om hun mobiliteit te bekostigen hier loonbelasting over betalen. Door slim om te gaan met het registreren van de gemaakte reizen is het echter wel mogelijk zoveel mogelijk van dit bedrag netto te kunnen gebruiken. Zo is het mogelijk om reizen met het openbaar vervoer tegen werkelijke kosten af te boeken van het bruto mobiliteitsbudget. Daarnaast zijn zowel zakelijke als woon-werk kilometers belastingvrij te vergoeden tegen 19 cent.

Het mobiliteitsbudget is ook goed te combineren met een leaseauto. Het leasebedrag wordt dan omgezet in een mobiliteitsbudget waaruit alle mobiliteitskosten van de medewerkers betaald kunnen worden. Of dat nu voor de auto, trein, bus of een Greenwheels auto is, alles kan hierbinnen worden verrekend. Aan het einde van het jaar kan dan het saldo opgemaakt worden om te kijken of de medewerker geld heeft overgehouden of moet bijbetalen.

 

Is een mobiliteitsbudget interessant voor jou?

Rij je al een SEAT en wil je meer weten over mobiliteit en de mogelijkheden van het mobiliteitsbudget voor jouw organisatie? Neem contact op met SEAT Financial Services. Ze adviseren je over zakelijk rijden, Financial Lease en of het mobiliteitsbudget interessant kan zijn voor uw bedrijf.

 

Whitepaper: Mobiliteitsbudget in opmars
Wil je nog meer weten over het mobiliteitsbudget? In de whitepaper 'Mobiliteitsbudget in opmars' geven experts een inkijk in de moderne zakelijke mobiliteit, waarbij het mobiliteitsbudget telkens het uitgangspunt is: waarin onderscheiden de verschillende vormen van transport zich van elkaar? Wat zijn de financiële consequenties en hoe werkt het nu in de praktijk?

Meer informatie over zakelijke mogelijkheden?

Vind je dealer