Het mobiliteitsbudget

Dit zijn de voordelen voor jouw wagenpark

Wat is een mobiliteitsbudget?

Een mobiliteitsbudget is een budget waarmee werknemers hun zakelijke mobiliteit zelf kunnen inrichten. De werknemers krijgen iedere maand een bepaald bedrag, waarmee ze de reiskosten voor woon-werkverkeer kunnen dekken. Met zo’n vergoeding bepalen werknemers zelf hoe ze reizen. Met een lease-auto, een zelf gekochte nieuwe of gebruikte auto. Of met het ov, want het budget kun je ook besteden aan een ov- of mobiliteitskaart. Zo kun je zelf berekenen wat het meest voordelig is. Het mobiliteitsbudget kan bruto of netto worden uitgekeerd. Ontdek de voordelen van een mobiliteitsbudget voor jou en je bedrijf.

seat zakelijk mobiliteitsbudget

De voordelen voor werkgevers:

 • Geen langdurige leasecontracten
  Met het mobiliteitsbudget zit de werkgever niet vast aan langdurige leasecontracten. Mocht er een werknemer vertrekken, dan blijft de werkgever dus niet achter met een overtollige lease-auto. 
 • Meer inzicht in de kosten
  De meeste kosten zijn vooraf vastgesteld en gemaximeerd. Hierdoor zijn de kosten beter beheersbaar. Zo komt de werkgever niet voor verrassingen te staan door het reisgedrag van de werknemer. Die verantwoordelijkheid ligt met het mobiliteitsbudget immers bij de werknemer zelf. 
 • Een duurzaam imago en minder CO2-uitstoot
  De prikkel tot minder reizen leidt tot minder CO2-uitstoot. Door dat werknemers bewuster plannen en onnodig zakelijk verkeer vermijden, wordt duurzaam ondernemen een stuk gemakkelijker. 

De voordelen voor werknemers:

 • Ze kiezen zelf de beste manier van reizen 
  Met het mobiliteitsbudget bepaal je als werknemer zelf hoe je reist: koop je voor het geld een occasion, gebruik je het ov of rij je liever Private Lease? De werknemer bepaalt.
 • Geen bijtelling
  Als werknemer heb je geen bijtelling over de auto die je van het mobiliteitsbudget betaalt, als de werkgever dat budget netto uitkeert.
 • Controle over de kosten
  Als werknemer heb je volledig grip op de reiskosten, waardoor je het zo voordelig mogelijk kunt maken voor jezelf.
 • Vrijheid en flexibiliteit
  Flexibiliteit staat voorop bij het mobiliteitsbudget. Een werknemer bepaalt zelf hoe het budget wordt besteed. Bovendien kan het mobiliteitsbudget bruto of netto worden uitgekeerd

De fiscale voordelen:

Een mobiliteitsbudget kan aardig wat fiscaal voordeel opleveren. In principe is het zo dat werknemers die een budget krijgen om hun mobiliteit te bekostigen hier loonbelasting over betalen. Administratief is dit voor de werkgever vaak de makkelijkste oplossing. Bepaalde kosten zijn namelijk al verrekend als het budget netto wordt uitgekeerd. Door slim om te gaan met het registreren van de gemaakte reizen is het echter wel mogelijk zoveel mogelijk van dit bedrag netto te gebruiken. Zo is het mogelijk om reizen met het openbaar vervoer tegen werkelijke kosten af te boeken van het bruto mobiliteitsbudget. Daarnaast zijn zowel zakelijke als woon-werk kilometers belastingvrij te vergoeden tegen 19 cent.

Leasen met een mobiliteitsbudget

Ook dat kan! Het leasebedrag wordt dan omgezet in een mobiliteitsbudget waaruit alle mobiliteitskosten betaald worden. Of dat nu voor de auto, trein, bus of een Greenwheels auto is. Aan het einde van het jaar wordt bekeken of een medewerker geld heeft overgehouden of moet bijbetalen.

seat zakelijk mobiliteitsbudget leasen

Shuttel mobiliteitskaart

Werknemers die nog meer flexibiliteit en vrijheid willen in hun zakelijke ritten, kiezen voor de mobiliteitskaart van Shuttel.

✓ Één pas voor gebruik van openbaar vervoer, de ov-fiets, taxi’s, deelauto’s, parkeren, tanken en fietsenstalling
✓ Geautomatiseerde administratie
✓ Alle vervoerskosten betaal je eenvoudig met de mobiliteitskaart
✓ Al je reizen op één overzichtelijk factuur voor de werkgever

seat mobiliteitsoplossingen zakelijk elektrisch rijden shuttel
Whitepaper

Mobiliteitsbudget in opmars

Wil je nog meer weten over het mobiliteitsbudget? Download dan gratis de whitepaper 'Mobiliteitsbudget in opmars', waarin experts je alle ins and outs vertellen over zakelijke mobiliteit en het mobiliteitsbudget.

seat zakelijk mobiliteitsbudget whitepaper

Is een mobiliteitsbudget iets voor jou?

Wil je weten wat een mobiliteitsbudget voor jouw bedrijf kan betekenen? Neem contact op met SEAT Financial Services. Ze vertellen je graag meer over je wagenparkbeheer en adviseren je vrijblijvend over zakelijk rijden.

Vind je dichtstbijzijnde dealer