Auto kopen als ondernemer

Privé of zakelijk?

prive of zakelijk seat

Wil je als zzp’er of ondernemer met een eenmanszaak een auto kopen voor je bedrijf? Dan kan het slim zijn om je auto privé te kopen. Zijn meer dan 10% van je ritten zakelijk, dan kun je namelijk kiezen of je de auto privé of op de zaak aanschaft. Als je dat privé doet, heb je geen bijtelling en profiteer je meestal ook nog van btw-aftrek.

Prive of zakelijk

Zakelijk kopen

Het kan voordelig zijn om je SEAT op de zaak te kopen. Je mag dan de jaarlijkse afschrijvingskosten en gebruikskosten als aftrekpost gebruiken. Wil je echter meer dan 500 kilometer privé rijden met die auto, dan moet je bijtelling betalen. Als je dat wilt voorkomen, kun je de auto beter privé kopen.

Kies je voor kopen op de zaak, dan heb je de volgende fiscale voordelen:

  • Afschrijvings- en gebruikskosten als aftrekpost (met bijtelling voor privégebruik)
  • Teruggave van btw van aanschaf-, onderhouds-, reparatie- en gebruikskosten (met correctie voor privégebruik)

Privé kopen

Wil je geen bijtelling, dan kun je ook besluiten om je bedrijfsauto privé te kopen. Gebruik je jouw auto ook voor je bedrijf, dan is de btw op de aanschaf en op de onderhouds-, reparatie- en gebruikskosten aftrekbaar. Je krijgt deze btw-aftrek als je zelf ook btw-belaste activiteiten hebt en voor zover je de auto voor je onderneming gebruikt.
Hierbij moet je uitgaan van de verhouding tussen zakelijk en privé gereden kilometers en het aantal verreden kilometers op jaarbasis. Als je een overzicht bijhoudt van alle gereden zakelijke en woon-werkkilometers, kun je een bedrag van 19 cent per kilometer aftrekken van de belaste bedrijfswinst.


Je bedrijfsauto privé kopen, heeft de volgende voordelen:

  • Je betaalt geen bijtelling
  • 19 cent aftrek per kilometer
  • Btw-teruggaaf op de aanschaf en op onderhouds-, reparatie- en gebruikskosten over de gereden zakelijke kilometers

Zakelijk rijden bij SEAT

Ben je er al uit of je jouw SEAT privé of op de zaak koopt? Kijk dan alvast naar de SEAT modellen die interessant zijn voor jouw bedrijf.

Meer informatie over zakelijke mogelijkheden?

Vind je dealer
contact zakelijk seat