Privé auto zakelijk rijden

Wat is voordeliger? Jouw SEAT privé of zakelijk rijden?

Auto van de zaak of privé?

Voordelig zakelijk rijden

Als (startende) ondernemer kun je voordelig zakelijk rijden, maar er zijn veel manieren om dit te doen. Je kunt een nieuwe auto zakelijk kopen en de zakelijke auto gebruiken om privé te rijden, zakelijk leasen, een bestaande auto op de zaak zetten of jouw huidige auto privé blijven rijden. De Belastingdienst maakt alleen onderscheid tussen een privé- of bedrijfsauto.

Zakelijk kopen

Het kan voordelig zijn om je SEAT op de zaak te kopen. Je mag dan de jaarlijkse afschrijvingskosten en gebruikskosten als aftrekpost gebruiken. Wil je meer dan 500 kilometer privé rijden, dan moet je bijtelling betalen. Als je dat wilt voorkomen, kun je een SEAT privé kopen. Kies je voor kopen op de zaak, dan heb je de volgende fiscale voordelen: Afschrijvings- en gebruikskosten als aftrekpost (met bijtelling voor privégebruik) en teruggave van btw van aanschaf-, onderhouds-, reparatie- en gebruikskosten (met correctie voor privégebruik).

Zakelijke auto privé rijden

Per jaar mag je maximaal 500 kilometer privé rijden met jouw zakelijke auto. Ga je hier overheen? Dan betaal je bijtelling. Hoe hoog deze bijtelling is, hangt af van de CO2-uitstoot van de SEAT die je kiest.

Verklaring ‘geen privé gebruik’

Als je niet van plan bent meer dan 500 privékilometers te rijden met de zakelijke auto, betaal je geen bijtelling. De werkgever hoeft dit dan ook niet in te houden van jouw salaris. Dit kun je bij de Belastingdienst aanvragen via de ‘Verklaring geen privégebruik’. Nadat je een getekende verklaring hebt ingevuld, wordt de bijtelling niet meer ingehouden van jouw salaris. Belangrijk: zorg voor een rittenregistratie, als bewijs dat je inderdaad niet meer dan 500 privékilometers hebt gemaakt. Let er ook op dat dit niet met terugwerkende kracht wordt gedaan.

Zakelijk leasen

Wil je als ondernemer niet meteen in één keer een grote klap geld uitgeven? Dan kies je voor zakelijk leasen. Bij leasen betaal je elke maand een vast bedrag, inclusief onderhoud en verzekeringen. Kies uit financial lease, operational lease of short lease.

Privé auto op de zaak zetten

Ben je al in het bezit van een SEAT of andere auto? Dan kan je ervoor kiezen om je privé auto op de zaak te zetten. De actuele marktwaarde, die je bij de dealer (of online in onze stock locator) kunt achterhalen, neem je dan op in de beginbalans van je onderneming. Het voordeel hiervan is dat je voortaan de gemaakte kosten voor jouw auto ten laste van jouw bedrijfsresultaat kunt brengen. Denk aan kosten zoals brandstof, onderhoud en verzekeringen. Wanneer je meer dan 500 kilometer per jaar met deze auto privé rijdt, betaal je bijtelling.

Prive auto zakelijk rijden

Wil je geen bijtelling betalen, dan kun je besluiten om je bedrijfsauto privé te kopen en vervolgens zakelijk te rijden. Gebruik je jouw auto ook voor je bedrijf, dan is de btw op de aanschaf en op de onderhouds-, reparatie- en gebruikskosten aftrekbaar. Als je een overzicht bijhoudt van alle gereden zakelijke en woon-werkkilometers, kun je een bedrag van 19 cent per kilometer aftrekken van de belaste bedrijfswinst.

De voordelen van je bedrijfsauto privé kopen

SEAT Tarraco naast een grote trap

Je betaalt geen bijtelling

Twee geparkeerde SEATs

19 cent aftrek per kilometer

Voorkant van de SEAT Leon

Btw-teruggaaf op de aanschaf en op onderhouds-, reparatie- en gebruikskosten over de gereden zakelijke kilometers


Zakelijk rijden bij SEAT

Heb jij al een keuze gemaakt tussen privé of zakelijk en kopen of leasen? Bekijk dan alvast onze SEAT modellen en ontdek welk model bij jou en jouw bedrijf past.
Wil je meer informatie over de keuze tussen een auto van de zaak of privé? De SEAT-dealer helpt je graag verder.

Vind je dichtstbijzijnde dealer