Zakelijk elektrisch rijden in 2021

Investeren in elektrisch rijden wordt fiscaal beloond

Zakelijk elektrisch rijden
Elektrisch rijden

Fiscale voordelen

Elektrisch rijden is met de jaren steeds populairder geworden. Het draagt bij aan de Nederlandse klimaatdoelstellingen, en daardoor stimuleert de overheid elektrisch rijden door hier fiscale voordelen voor aan te bieden. Wij hebben alle belastingvoordelen geldig in 2021 voor je op een rijtje gezet.

12% bijtelling op zakelijk elektrisch leasen

Bijtelling betaal je als je meer dan 500 privékilometers in een zakelijke auto rijdt. Ook in 2021 profiteer je met een volledig elektrische auto van een lagere bijtelling. Je betaalt in plaats van 22%, 12% bijtelling. Dit tarief geldt over de eerste € 40.000 van de catalogusprijs. Voor het bedrag daarboven betaal je het normale tarief van 22%. Dit maakt het zakelijk leasen van een elektrische auto zeer aantrekkelijk.

Let op: Vanaf 2022 t/m 2024 wordt het percentage verhoogd naar 16% vanaf € 40.000. In 2025 wordt het nog eens verhoogd naar 17%.

Houd ook rekening met het feit dat het bijtellingspercentage voor 60 maanden vaststaat. Kortom, kies je in 2021 voor een elektrische auto, dan profiteer je nog tot 2026 van een bijtellingspercentage van 12%.

Lees hier meer over bijtelling

Tot 2025 geen MRB en BPM

Zowel particuliere als zakelijke rijders betalen geen BPM en MRB op elektrische auto’s.

Motorrijtuigenbelasting
Tot en met 2024 betaal je met een elektrische auto geen motorrijtuigenbelasting (MRB). Dit wordt ook wel het nihiltarief genoemd.

In 2025 wordt dit omgezet naar een kwarttarief: je betaalt dan 25% van het normale tarief. Voor PHEV modellen (plug-in hybrides) blijft het huidige halftarief nog bestaan tot en met 2024. In 2025 wordt dat omgezet in een driekwarttarief. Uiteindelijk geldt vanaf 2026 voor alle auto’s het normale tarief.

BPM-vrijstelling blijft

De BPM (Belasting voor Personenauto's en Motorrijtuigen) wordt berekend aan de hand van de CO2-uitstoot. Omdat elektrische auto’s niet bijdragen aan de CO2-uitstoot, betaal je t/m 2025 bij de aanschaf van een volledig elektrische auto geen BPM. Of deze regeling ook op de lange termijn houdbaar is, is nog niet bekend.

MIA en Vamil-regeling

De MIA (Milieu-investeringsaftrek) en Vamil (Willekeurige afschrijving milieu-investeringen) zijn fiscale voordelen voor bedrijven die investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen, waaronder auto’s. Zet je als ondernemer een elektrische auto op de zaak? Dan kom je in aanmerking voor de MIA. Tot een bedrag van € 40.000 kom je in aanmerking voor 13,5% investeringsaftrek. Ook laadpalen op eigen terrein en voor eigen voertuigen, vallen onder deze regeling.

Met de Vamil-regeling kun je daarnaast tot 75% van duurzame investeringskosten afschrijven en is zelfs te combineren met de MIA regeling. Denk er wel aan om de aanschaf van een elektrische auto en laadpaal op tijd aan te melden bij de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) - anders kom je hier niet meer voor in aanmerking.

seat zakelijk

Zo claim je de MIA

De MIA kun je zelf claimen als je investeert via koop of financial lease. Bij operational lease vraagt de leasemaatschappij de MIA aan en verwerkt die in de maandelijkse leasetermijnen. Voor de afschrijving op een elektrische auto gelden de gebruikelijke afschrijvingsregels. Bij financial lease mag je daarnaast de rente aftrekken. Bij operational lease geldt dat voor de maandtermijn van de lease.


Profiteer van lokale subsidies

Naast alle landelijke belastingregels hebben provincies en gemeenten meestal ook nog extra subsidies om elektrisch rijden aantrekkelijker te maken. Controleer dus goed hoe het in jouw regio zit, en kijk op Nederland Elektrisch.

Alles weten?

Auto en fiscus in 2021

De belastingregels veranderen snel en niet alle regels zijn eenvoudig te doorgronden. Daarom hebben we dit handige boekje voor je: ‘Fiscaliteiten 2021’. Daarin vind je de antwoorden op de 100 meest gestelde vragen over de auto en de fiscus. Download het boekje gratis.

Zakelijk rijden bij SEAT

Wil je meer informatie over het zakelijk leasen van een elektrische auto? Benieuwd hoe je een volledig elektrische of hybride SEAT zakelijk kunt leasen? Onze dealers staan voor je klaar.

Vind je dichtstbijzijnde dealer