Zakelijk een SEAT leasen of kopen?

Alle voor- en nadelen van zakelijk kopen en leasen.

Leasen of kopen?

Als je als zzp’er veel zakelijke kilometers rijdt, is het in de meeste gevallen het voordeligste om dit met een zakelijke auto te doen. Voor zakelijke kilometers in je privé auto rijden kun je € 0,19 per kilometer declareren, maar dit zal niet altijd de kosten dekken. Om zakelijk te rijden, kun je een SEAT leasen of zakelijk kopen. Welke vorm past het beste bij jou? Lees verder en ontdek de verschillen en voordelen.

Zakelijk leasen

Zakelijke leasen komt in een aantal verschillende vormen: financial lease, operational lease en zelfs short lease. Afhankelijk van de leasevorm, ben je wel of geen economisch eigenaar van de auto. Bij leasen betaal je een vast bedrag per maand. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van het model, looptijd, eigen risico en het aantal kilometers. Let er wel op dat leasen wordt gezien als lening.

Voordelen van zakelijk leasen

  • Je hebt geen startvermogen nodig om een SEAT zakelijk te kunnen rijden, omdat leasen het aanschaffen van een nieuwe auto vervangt.
  • Je weet dankzij een vast bedrag per maand precies waar je aan toe bent. Je betaalt alleen nog de brandstofkosten, onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
  • Bij operational lease is de auto eigendom van de leasemaatschappij en staat deze daarom niet op de balans van jouw bedrijf. Bij financial lease is dit wél het geval: de kosten die je maakt voor de leaseauto mag je aftrekken en de BTW mag je verrekenen met jouw omzetbelasting.
  • Er is altijd wel een leasevorm te vinden die bij jou als ondernemer of zzp'er past.

Zakelijk kopen

Beslis vooraf of je de auto op de zaak wilt kopen, of dat je jouw privé auto ook zakelijk wilt gebruiken. Besluit je om als zzp'er zakelijk te kopen? Als je zakelijk een SEAT koopt, zijn in principe alle kosten voor de onderneming, wat ook betekent dat deze kosten aftrekbaar zijn van de winst. Let wel op dat een deel van de BTW-aftrek kan komen te vervallen als je de auto ook privé gebruikt. Als je meer dan 500 kilometer privé rijdt, betaal je bijtelling.

Voordelen van zakelijk kopen

  • Je bent volledig (economisch) eigenaar van de auto en zit, in tegenstelling tot zakelijk leasen, niet vast aan een contract.
  • Je hebt zelf in handen bij welke garage jouw auto in onderhoud is, welke verzekeringen je wilt afsluiten en hoe lang je in het bezit bent van deze auto.
  • De volgende kosten zijn aftrekbaar van de winst: verzekeringen, onderhoud, brandstof en de BTW op de aangeschafte auto.

Zakelijk rijden bij SEAT

Ben je er al uit of je jouw SEAT wilt leasen of kopen? Bekijk dan de SEAT modellen en ontdek welk model past bij jou en jouw bedrijf. Meer informatie of advies over leasen of kopen als ondernemer of zzp'er? De SEAT-dealer helpt je bij het maken van een keuze die bij jouw situatie past.

Vind je dichtstbijzijnde dealer