Zakelijke occasion lease

Met een tweedehands auto heb je btw-aftrek

Waarom kiezen voor een zakelijke occasion?

De zakelijke occasion is in opmars. Het is de ideale optie wanneer je op zoekt bent naar een betrouwbare tweedehands auto als zzp'er of ondernemer en wil genieten van financieel voordeel. Met een Das Welt occasion ben je verzekerd van topkwaliteit en de beste service. Je kunt een zakelijke gebruikte auto kopen of een occasion zakelijk leasen.

Hoe zit het met de btw en zijn er fiscale voordelen?

Als je een occasion bij een garagebedrijf koopt en het is een btw-auto, dan is de btw gewoon aftrekbaar. Dat levert je dus een fiscaal voordeel op. Maar is het een zogenaamde margeauto, of neem je de auto van een particulier over, dan kun je geen btw aftrekken. Een btw-auto kan dus extra interessant zijn als je zzp’er bent.

Je kunt een zakelijke occasion ook leasen, wat eveneens fiscale voordelen met zich meebrengt. Zo ben je bij financial lease economisch eigenaar van de auto. Daarmee profiteer je van fiscale voordelen zoals renteaftrek, het terugvorderen van de btw en de MIA- en KIA regeling.


Wat zijn btw- en margeauto’s precies?

Gebruikte auto's zijn vaak afkomstig van particulieren die hun SEAT hebben ingeruild. Zij hebben zelf nooit de btw kunnen aftrekken. Als jij zo’n auto koopt, krijg je een factuur waarop geen btw staat vermeld. En dus kun je de btw niet aftrekken. Naast deze margeauto’s verkoopt een dealer ook btw-auto’s. Dit zijn auto’s die de dealer heeft gekocht van een ondernemer die de BTW heeft afgetrokken bij aankoop van de auto. Voor jou als ondernemer is een tweedehands btw-auto dus interessant. De nettoprijs is namelijk lager omdat je de btw kunt aftrekken.

Wel btw-aftrek, geen bijtelling

Als ondernemer of zzp’er kun je een occasion het voordeligst privé kopen en voor de btw op de zaak zetten. Dan heb je dus wel btw-aftrek, maar geen bijtelling. Niet alleen de btw op de aanschaf is namelijk aftrekbaar, maar ook de btw op onderhoud, brandstof, reparaties en zakelijke kilometers. Registreer je zakelijke kilometers altijd, alleen dan kun je per gereden kilometer € 0,19 aftrekken.

Omdat je de auto ook privé gebruikt, moet je wel een btw-correctie toepassen. Dat doe je bij de btw-aangifte over het laatste kwartaal. De correctie is 2,7% van de catalogusprijs, maar kan ook op het werkelijke privégebruik gebaseerd worden. Je vergelijkt dan de kilometerstand van 1 januari met die van 31 december, en trekt daar de zakelijke kilometers vanaf. Let er wel op dat woon-werkverkeer voor de btw als privégebruik telt.


zzp btw aftrekken

Heb je interesse in het kopen van een occasion?

Bekijk dan het occasion aanbod van Das WeltAuto.

✓ 14 dagen proefrijden.

✓ Min. 6 maanden garantie.

✓ Jouw auto gratis thuisbezorgd.

Het leasen van een zakelijke occasion

De laatste jaren worden er steeds meer zakelijke occasions geleased. Vooral bij zzp'ers en ondernemers zijn tweedehands auto's populair. De maandelijkse leaseprijs ligt laag, omdat de auto’s hun hoogste afschrijvingskosten al gehad hebben. Zo houd je meer geld over om in je eigen onderneming te steken, en stap je met een glimlach achter het stuur van jouw eigen SEAT.

De voordelen van het zakelijk leasen van een occasion via Das WeltAuto voor (zelfstandige) ondernemers op een rijtje:

  • 14 dagen proefrijden
  • Min. 6 maanden garantie
  • Jouw auto gratis thuisbezorgd