Zakelijk elektrisch rijden in 2023

Investeren in elektrisch rijden wordt fiscaal beloond

Elektrisch rijden

Fiscale voordelen

Elektrisch rijden is met de jaren steeds populairder geworden. Het draagt bij aan de Nederlandse klimaatdoelstellingen, en daardoor stimuleert de overheid elektrisch rijden door hier fiscale voordelen voor aan te bieden. Wij hebben alle belastingvoordelen geldig in 2023 voor je op een rijtje gezet.

16% bijtelling op zakelijk elektrisch leasen

Bijtelling betaal je als je meer dan 500 privékilometers in een zakelijke auto rijdt. Ook in 2023 profiteer je met een volledig elektrische auto van een lagere bijtelling. Je betaalt in plaats van 22%, 16% bijtelling. Dit tarief geldt over de eerste € 35.000 van de catalogusprijs. Voor het bedrag daarboven betaal je het normale tarief van 22%. Dit maakt het zakelijk leasen van een elektrische auto zeer aantrekkelijk.

Let op: Het bijtellingspercentage wordt elk jaar stapsgewijs verhoogd. In 2021 was de bijtelling nog 12%, inmiddels is dit 16% tot en met 2024. In 2025 wordt dit 17%, om uiteindelijk in 2026 naar het reguliere 22% te gaan.

Houd ook rekening met het feit dat het bijtellingspercentage voor 60 maanden vaststaat. Kortom, kies je in 2023 voor een elektrische auto, dan profiteer je nog tot 2026 van een bijtellingspercentage van 16%.

Lees hier meer over bijtelling

Tot 2025 geen MRB en BPM

Zowel particuliere als zakelijke rijders betalen geen BPM en MRB op elektrische auto’s.

Motorrijtuigenbelasting
Tot en met 2024 betaal je met een elektrische auto geen motorrijtuigenbelasting (MRB). Dit wordt ook wel het nihiltarief genoemd.

In 2025 wordt dit omgezet naar een kwarttarief: je betaalt dan 25% van het normale tarief. Voor PHEV modellen (plug-in hybrides) blijft het huidige halftarief nog bestaan tot en met 2024. In 2025 wordt dat omgezet in een driekwarttarief. Uiteindelijk geldt vanaf 2026 voor alle auto’s het normale tarief.

BPM-vrijstelling blijft

De BPM (Belasting voor Personenauto's en Motorrijtuigen) wordt berekend aan de hand van de CO2-uitstoot. Omdat elektrische auto’s niet bijdragen aan de CO2-uitstoot, betaal je t/m 2025 bij de aanschaf van een volledig elektrische auto geen BPM. Of deze regeling ook op de lange termijn houdbaar is, is nog niet bekend.

Profiteer van lokale subsidies

Naast alle landelijke belastingregels hebben provincies en gemeenten meestal ook nog extra subsidies om elektrisch rijden aantrekkelijker te maken. Controleer dus goed hoe het in jouw regio zit, en kijk op Nederland Elektrisch.