Leusden,
21
maart
2024
|
15:02
Europe/Amsterdam

Recordwinst voor SEAT S.A. dankzij topprestaties CUPRA en forse groei SEAT

Recordwinst voor SEAT S.A. dankzij topprestaties CUPRA en forse groei SEAT

  • Bedrijfsresultaat SEAT-groep met € 625 miljoen op recordniveau; historisch hoge omzet van € 14,3 miljard*
  • Nieuwe investeringen in productgamma SEAT
  • CUPRA lanceert Tavascan en Terramar in 2024 als onderdeel van grootste productoffensief tot dusver
  • CUPRA goes USA’ tegen einde van dit decennium

SEAT S.A. heeft vandaag zijn financiële resultaten over 2023 gepresenteerd, alsmede zijn strategie voor de komende jaren. Afgelopen jaar noteerde de SEAT-groep een winst voor belastingen van € 625 miljoen, een toename van liefst € 592 miljoen ten opzichte van het jaar ervoor. Ook de omzet was met € 14,3 miljard (+31%) een historisch record. Deze positieve resultaten onderstrepen de kracht van de onderneming en het succes van SEAT S.A.’s transformatiestrategie.

SEAT S.A. leverde in 2023 wereldwijd 519.176 auto’s af, een forse stijging van ruim 35 procent vergeleken met het voorgaande jaar. CUPRA brak opnieuw records met 230.739 afgeleverde auto’s, een groei van bijna 51 procent ten opzichte van 2022. SEAT deed het vorig jaar eveneens uitstekend en keerde terug naar een groei met dubbele cijfers, met 288.437 afgeleverde auto’s, een plus van 24 procent. Tegelijkertijd zette de SEAT-groep zijn investeringsstrategie in 2023 voort, tot een totaal van 5,3 miljard euro over de afgelopen vijf jaar.

SEAT vernieuwt

Het merk SEAT speelt een sleutelrol in de toekomst van SEAT S.A. en lanceert tot aan het einde van het verbrandingsmotorentijdperk merkbreed plug-in hybride- en efficiënte ICE-modellen. Zo worden de Arona en Ibiza in 2025 vernieuwd en krijgt de Leon binnenkort diverse technologische upgrades. Daarnaast wordt ook de Ateca geüpdatet en blijft hij langer leverbaar in het SEAT-gamma.

“We willen SEAT terugbrengen waar het thuishoort en de groei met dubbele cijfers van afgelopen jaar ondersteunen met nieuwe investeringen in het merk en de modellen. Ook zijn we aan het onderzoeken wat we onder de SEAT-paraplu op het gebied van elektrificatie kunnen leveren. Als het om SEAT gaat, beloof ik dat het beste nog moet komen”, aldus Griffiths.

Volgende stap voor CUPRA

CUPRA voegt een nieuw hoofdstuk toe aan zijn nog korte bestaan. 2024 markeert de start van het grootste productoffensief tot nu toe, met de lancering van nieuwe modellen voor een nieuw tijdperk. Dit jaar introduceert CUPRA de Tavascan - het tweede volledig elektrische model van het merk - en de Terramar, een geheel nieuwe, geëlektrificeerde SUV. Tevens brengt CUPRA binnenkort de vernieuwde Leon en Formentor op de markt. Bovendien bevestigde CUPRA vandaag de volgende grote stap in zijn wereldwijde expansie: de lancering van het merk in de VS.

“Tegen het einde van het decennium debuteert CUPRA op de Amerikaanse markt. We zijn van plan om daar te starten met een volledig elektrische versie van de volgende generatie Formentor en een grotere elektrische crossover-SUV. Die laatste zal worden geproduceerd in fabrieken van de Volkswagen Groep in Noord-Amerika en Mexico. In eerste instantie komt CUPRA daar op de markt in geselecteerde staten aan de oost- en westkust en in de zuidelijke staten, op basis van een nieuw distributiemodel”, aldus Griffiths. Ook versnelt het merk zijn wereldwijde expansie dit jaar met de opening van nieuwe CUPRA City Garages in Istanbul, Wenen en Manchester.

Focus op elektrificatie in Martorell-fabriek 

Als onderdeel van het Future: Fast Forward-project blijft SEAT S.A. tevens vooruitgang boeken om van Spanje een centrale locatie voor elektromobiliteit in Europa te maken. Nu al bouwt de onderneming een assemblagefabriek voor batterijsystemen in Martorell en in september start de onderneming in zijn assemblagefabriek in Martorell met de transformatie van Lijn 1, ter voorbereiding op de productie van de CUPRA Raval en Volkswagen ID.2aII.

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.

* Lees hier alles over de financiële resultaten van SEAT S.A. over 2023 in het uitgebreide Engelstalige persbericht.