Leusden,
12
juni
2020
|
10:26
Europe/Amsterdam

Airco in auto’s: van ijsklontjes naar Climatronic

Airco in auto’s: van ijsklontjes naar Climatronic

  • Eerste koelsysteem in een auto was een bak ijs om te voorkomen dat de motor oververhit raakte
  • SEAT 132: de eerste SEAT met af-fabriek airconditioning
  • Climatronic: handhaaft onder alle omstandigheden de gekozen temperatuur in 3 interieurzones
  • De toekomst: optimaal comfort dankzij persoonlijk gebruikersprofiel

De eerste auto met een koelsysteem stamt uit 1884, maar die frisse lucht – afkomstig van een bak ijs - was uitsluitend voor de motor bestemd. Op eenvoudige doch doeltreffende wijze beschermde dit de motor tegen oververhitting. Pas een halve eeuw later werd gekeken naar het comfort van de inzittenden. En tegenwoordig, in auto’s als de nieuwe SEAT Leon, kunnen bestuurder, bijrijder en de passagiers achterin met Climatronic afzonderlijk van elkaar de gewenste temperatuur instellen.

SEAT 1400: draai de ramen open 

In de jaren ‘40 werden de eerste auto’s van airconditioning voorzien. Meerprijs: een fortuin! Zat je om verkoeling verlegen, dan draaide je maar een raam open. De SEAT 1400 uit 1953 was uitgerust met driehoekige tochtruitjes in de voorportieren. Daarmee kon de luchtstroom naar binnen eenvoudig op je handen, armen of gezicht worden gericht. 

SEAT 132: airco af-fabriek

Nadat Nash Kelvinator aircosystemen voor de auto-industrie ging leveren, namen deze een enorme vlucht. In 1973 was de ‘132’ het eerste model van SEAT dat af-fabriek met airco geleverd kon worden. De auto beschikte daarnaast over zonnekleppen die niet scharnierend tegen het dak waren gemonteerd, maar uit het plafond getrokken konden worden.

 

Tweede generatie SEAT Ibiza: koele lucht in diverse standen

In de SEAT Ibiza van 1993 was de airconditioning al een stuk geavanceerder. De temperatuur kon echter nog niet worden ingesteld. De airco koelde sterker als de bestuurder de ventilator sneller liet draaien. Airco werd bovendien gezien als een belangrijke veiligheidsvoorziening: door de lucht in de auto te drogen, raakten de ruiten niet meer beslagen.

Nieuwe SEAT Leon: 3-zone Climatronic 

Met behulp van verschillende sensoren (buiten- en binnentemperatuur, zonlicht, luchtdruk en luchtvochtigheid) houdt het Climatronic aircosysteem van SEAT vandaag-de-dag de ingestelde temperatuur constant, ongeacht de weercondities. “Met Climatronic kunnen de bestuurder, bijrijder en passagiers achter in de nieuwe SEAT Leon afzonderlijk van elkaar een behaaglijke temperatuur kiezen”, vertelt Eva Villar, klimaatbeheersingsexpert bij SEAT. In auto’s met hybride-aandrijving kan Climatronic op afstand worden bediend, zodat het interieur vóór vertrek al op de gewenste temperatuur is. De Air Quality Sensor meet de vervuiling van de lucht, sluit de ventilatieopeningen en recirculeert de lucht in de auto. De Air Quality Sensor zuivert daarnaast de lucht, en omvat zelfs een anti-allergeen filter.

 

De toekomst 

Energiebesparing, luchtkwaliteit en maatwerk zijn de belangrijkste pijlers van het SEAT Climate Control-team. Over enkele jaren kan een gebruikersprofiel in het systeem worden geüpload, dat rekening houdt met postuur, gewicht en zelfs kleding, stofwisseling en dagelijkse routines. Het systeem leert van elke situatie en kan zo een optimaal comfort garanderen. 

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.