Leusden,
06
oktober
2017
|
09:32
Europe/Amsterdam

“Alexa, moet ik vandaag een paraplu meenemen?”

Alexa, moet ik vandaag een paraplu meenemen?

  • Bekijk het weerbericht, bestel boodschappen of schakel de verlichting thuis uit vanuit je SEAT
  • Integratie van nieuwe service Amazon Alexa met spraakbesturing
  • Minder knoppen en meer spraakbesturing

Gebruikersinteractie met spraakterminals zal steeds gebruikelijker worden. Deze trend op het gebied van mobiele technologie is ook zijn weg aan het vinden naar de auto. Met spraakgestuurde services als Amazon Alexa is praten met je auto niet langer toekomstmuziek. “Je auto gaat je herkennen en je begroeten, hij kent je wensen en brengt je naar je favoriete bestemmingen en restaurants”, aldus Leyre Olavarria, die leiding geeft aan de afdeling Infotainment en Connected Car bij SEAT.

“Alexa, moet ik vandaag een paraplu meenemen?” Zo luidt het begin van het gesprek tussen Leyre Olavarria en haar nieuwe virtuele assistent op het moment dat ze plaatsneemt in haar auto. Voordat ze wegrijdt, vertelt Alexa haar wat voor weer het gaat worden. Dit is slechts één van de meer dan 20.000 functies die beschikbaar zijn voor de bestuurder.

- Op koers blijven achter het stuur: nadat ze is weggereden, deelt Leyre op een veilige manier haar dag in. “Je leven komt niet tot stilstand op het moment dat je gaat autorijden. Ik vraag Alexa om mijn agenda te beheren, naar artikelen te zoeken waarmee ik mijn volgende vergadering kan voorbereiden of het nieuws voor te lezen”.

- Je huis beheren met één druk op de knop: deze spraakgestuurde service houdt je niet alleen op de hoogte en voert niet alleen zoekopdrachten uit, in combinatie met een huisautomatiseringssysteem is het ook mogelijk om dingen thuis op afstand te regelen. “Je kunt de thermostaat instellen of controleren of je de lampen uit hebt gedaan. Als het systeem wordt gesynchroniseerd met andere apparaten in het huis, is het zelfs mogelijk om te kijken of het voederapparaat voor je huisdier moet worden gevuld”, aldus Olavarria.

- Een assistent die ver vooruitkijkt tijdens het rijden: omdat Alexa volledig wordt geïntegreerd in de auto, informeert het systeem je over de beste route, maakt het gebruik van het navigatiesysteem om je locatie te bepalen en je zo bijvoorbeeld de weg naar het dichtstbijzijnde tankstation, parkeergarage of restaurant te wijzen.

- Jouw wens is haar bevel: je hoeft alleen maar een knop op het stuurwiel in te drukken en ‘Alexa’ te zeggen. “Ik kan een bos bloemen bestellen nadat ik een reminder heb gekregen dat mijn moeder jarig is, of een pizza laten bezorgen”, legt de expert uit.

- Streven naar maximale connectiviteit: met Amazon Alexa is SEAT het eerste merk in de auto-industrie dat deze spraakgestuurde service in Europa integreert in zijn modellen. Eind dit jaar worden de Leon en Ateca voorzien van dit systeem, in 2018 volgen de Ibiza, Arona en SEAT’s grote SUV.