Leusden,
10
oktober
2019
|
11:00
Europe/Amsterdam

Drone als ‘wakend oog’ voor connected car

Drone als ‘wakend oog’ voor connected car

  • Internet of Things (IoT) en drones informeren bestuurders van ‘connected cars’ in real-time over naderende verkeerssituatie op landelijke wegen
  • Bij naderend gevaar volgt in 5 milliseconden een waarschuwing
  • Implementatie van 5G dringt het risico op ongevallen met 69% terug

SEAT, Telefónica, DGT, Ficosa en Aeorum starten een pilotproject waarbij drones worden ingezet om bestuurders van ‘connected cars’ ook op wegen in landelijke gebieden in real-time te waarschuwen voor naderend gevaar. Met dit ‘zesde zintuig’ wordt het risico op ongevallen drastisch gereduceerd.

Tot nu toe waren 5G en real-time communicatie tussen voertuigen alleen denkbaar in stedelijke gebieden. Daar brengen SEAT en Telefónica nu verandering in. Beide bedrijven starten de eerste fase van een pilotproject waarbij camera’s, lichtsignalen en infraroodsensoren in de infrastructuur worden geïntegreerd. “We hebben in de stad gezien hoe auto’s met hun omgeving kunnen communiceren. Dat is nu ook mogelijk in landelijke gebieden”, vertelt César de Marco, hoofd 5G Connected Car van SEAT. “Via het mobiele netwerk stuurt een drone informatie naar het voertuig en wordt de bestuurder direct op de hoogte gebracht via het instrumentarium.”

30 keer sneller dan het menselijk oog

De mens reageert in ongeveer 150 milliseconden op waarnemingen. Met 5G connectivity wordt de tijdspanne tussen de detectie van mogelijk gevaar en de verwerking van de gegevens naar 5 milliseconden teruggebracht. “Dankzij onze mobiele technologie, dat inmiddels over eigenschappen van 5G beschikt, is de vertraging minimaal en kan de aanwezigheid van een fietser of ander obstakel op de weg in real-time worden gedetecteerd,” vertelt César.

Het systeem werkt als volgt:

  1. De camera in de drone vangt het beeld van bijvoorbeeld een fietser op de weg.
  2. Dit beeld wordt in real-time naar een MEC-server (Multi-Access Edge Computing) gestuurd.
  3. De MEC-server is uitgerust met artificial vision-software, dat het beeld analyseert en bepaalt of er zich een fietser of een andersoortig obstakel op de weg bevindt.
  4. Als de data zijn geanalyseerd, wordt een waarschuwing uitgestuurd naar de connected car, en wordt de bestuurder via het instrumentarium geïnformeerd over de naderende fietser.

Technologie die levens spaart

Bij ruim de helft van alle fatale ongevallen zijn de meest kwetsbare verkeersdeelnemers betrokken: voetgangers, fietsers en motorrijders. In Europa verongelukken jaarlijks 2.100 fietsers en 250.000 mensen raken gewond. “In gebieden met matig overzicht of een moeilijke toegankelijkheid, zullen drones de veiligheid vergroten”, zegt César. De 5GAA (5G Automotive Association) heeft berekend dat met de implementatie van 5G het risico op ongevallen met 69% kan worden gereduceerd.

download
Oak trees, creeks and the Internet of Things-WEB-ENDING

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.