Leusden,
13
januari
2021
|
09:00
Europe/Amsterdam

Infrarood en irissensoren: zo ziet verkeersveiligheid er in de toekomst uit

Infrarood en irissensoren: zo ziet verkeersveiligheid er in de toekomst uit

download
  • Eye-tracking scant de oogbewegingen van de bestuurder voor een meer intuïtieve en veiligere bediening
Samenvatting

Met behulp van lichtsensor- en cameratechnologie doet SEAT onderzoek naar het kijkgedrag van automobilisten. Op de weg moet alle aandacht immers uitgaan naar het verkeer. Het is daarom van essentieel belang dat de bediening van het audio- en infotainmentsysteem, de navigatie en de klimaatbeheersing zo intuïtief mogelijk werkt.

Met behulp van eye-tracking wordt de interactie tussen de bestuurder en alle systemen in de auto onderzocht. Infraroodsensoren en een camera volgen daarbij de oogbewegingen van de bestuurder. Zo wordt duidelijk waar de bestuurder op het centrale beeldscherm naar specifieke informatie zoekt, zoals de hoeveelheid stroom in de batterij of de resterende actieradius. Met een eye-tracking bril op krijgt een proefpersoon bijvoorbeeld de opdracht de temperatuur te veranderen of een andere radiozender in te schakelen. De eye-tracking bril verzamelt informatie over het kijkpatroon van de proefpersoon: waar op het beeldscherm zoekt hij naar de gewenste functie? Hoelang duurt het voordat de functie is gevonden en hoe vaak kijkt de proefpersoon tussentijds op de weg?

Ideale situatie: ogen op de weg, intuïtieve bediening

Met behulp van complexe algoritmes worden de verzamelde gegevens over de gedragspatronen van de oogbewegingen vervolgens geanalyseerd. Zo wordt met een warmtezone-indicator bepaald wat de intensiteit van het focuspunt is. Idealiter bevindt dit zich altijd op de weg, óók wanneer de bestuurder de temperatuur van de klimaatbeheersing verandert of van radiozender wisselt. Op basis van de verzamelde gegevens wordt ook het verwachtingspatroon van de bestuurder geanalyseerd. Zo kan die in eerste instantie boven in het beeldscherm naar bepaalde functies zoeken, terwijl deze juist onder in het beeldscherm zijn gegroepeerd. 

Veilige interactie

Alle informatie die nu met eye-tracking wordt verzameld, vormt de basis voor een nieuwe generatie infotainmentsystemen. De positie en het formaat van het beeldscherm in het dashboard, maar ook de vindbaarheid en het bedieningsgemak van alle functies zijn bepalend voor een comfortabele, maar vooral veilige interactie.

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.